Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Felsefi Ve Politik Düşünceler

Mirza Fetali Ahundov

Felsefi Ve Politik Düşünceler Gönderileri

Felsefi Ve Politik Düşünceler kitaplarını, Felsefi Ve Politik Düşünceler sözleri ve alıntılarını, Felsefi Ve Politik Düşünceler yazarlarını, Felsefi Ve Politik Düşünceler yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İslamiyet öncesi cehaletten kurtulmanın olanağı vardı , ama İslam sonrası cehaletten kurtulma yönünde hâlâ hiçbir umut ışığı görünmüyor..
Sayfa 138Kitabı okudu
Anlamsız cehennem korkusu ile cennette zevk içinde bir yaşam sürmeye yönelik saçma bir umut , insanı asla suç işlemekten alıkoyacak etkenler olamaz ..
Reklam
Hırsızlar , haydutlar ve katiller , cehennemin var olduğuna inanan cahil halk kesiminden çıkıyor..
Allah beni düşüreceği cehenneme girişle orantılı hangi iyilikte bulundu ki bana ?
Mirza fetali
Dinler , bir takım açıkgöz, ikbal peşinde koşan kişilerin kendi bencil amaçlarına ulaşmak için uydurdukları bir inanç dizgesinden başka bir şey değildir..
Bizde ki son 20 yıl gibi..
1280 yıldır dinle yaşıyoruz ve durumumuz her geçen gün daha da kötüleşiyor . Bir süre dinsiz , ama bilim ve felsefeyle yaşayalım , bakalım durumumuz nasıl olacak , daha mı iyi yoksa daha mı kötü?
Reklam
Ahundov , özgürlüğün temelinin insan doğasında bulunduğunu söyler . İnsan özgürlüğüne düşman olanları şiddetle yererek , bir yandan zorba hükümdarların , diğer yandan din adamlarının insanın özgürlüğünü elinden aldıklarını söyler , insan soyunun kurtuluşu için toplumun yeniden yapılanmasının zorunluğunu öne sürer .
Senin düşüncelerin , senin dinsel inancın , liberal olmana engel oluyor ..
Mirza fetali
Öyleyse , biz, bir nedeni gerektirmeyen varlığın , “yaratıcı “ adı altında hayali , tahmin edilen bir varlık değil de , gözle görülebilen ve duyumsanabilen evrenin kendisi olduğu savında niçin bulunamayalım ? Siz , şeriatçı ilahiyatçılar , şimdi neye dayanarak evrenin varlığından önce bir nedenin gelmesi gerektiğini söyleyeceksiniz
Ahundov
Tüm evren , kalabalık biçimde ve iradeden bağımsız , kendi yasalarıyla , yani kendi koşulları altında sayısız bir çeşitlilik içinde beliren güçlü , kusursuz , her şeyi alan birleşik bir oluşumdur ..
Reklam
- Mirza Fetali, bilimleri öğrenmekteki amacın nedir ? diye sordu . Ona yanıt olarak, din adamlığına hazırlandığımı söyledim. Bana ; - Demek sen de bir düzenbaz ve şarlatan olmak istiyorsun ? dedi .
200 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
İslâm dünyasında süren ortaçağ sorunu.
Din ve bilim, biri diğerini yok eden ve ikisi­ nin bir yapı içinde birlikte olması olanaksız iki karşıt öğedir. Eğer bir dine inanıyorsan, bu, senin bilimden habersiz olduğunu göste­rir, ama eğer bilimin ne olduğunu biliyorsan, o zaman da bu, senin bir dinsel inancının olmadığı anlamına gelir. Dinî inancını korumak isteyen bir insan, eğitim görmek ve kendini geliştirmek zorunda değildir. Ama eğitim görmek ve kendini geliştirmek isteyen birey ister istemez dinle vedalaşmak zorundadır. Bir yandan ilâhiyatçılarımız ile ulemamız, ahiret yaşamına yö­nelik bir umutsuzluğu yaşamayalım diye, dinî inancımızı mutlaka korumamızı şiddetle isterken, diğer yandan Avrupalı düşün adamları bizim barbar, yabanıl ve câhil bir toplum olduğumuzu, bilimlerle tanışmamız, eğitim görmemiz, gelişmemiz ve uygarlaşmamız gerektiğini bağırıyorlar. Şâyet biz ulemamızın isteklerini yerine ge­tirecek olursak, o zaman bugüne dek olduğu gibi bundan sonra da hep cehâlet içinde kalacağız demektir. Ama Avrupalı düşün adam ­larının dediğini yapacak olursak, o zaman elveda inandığımız din ve elveda cennet hurileri üstüne kurduğumuz tatlı düşler! Bununla birlikte, yazar hiç de halkımızın ateist olmasını ve büs­bütün dinsiz, Tanrısız kalmasını istiyor değildir. O sadece, çağımı­zın koşullarına ve kültürüne uygun olarak, İslâmiyetin, toplum da kadın-erkek özgürlüğünü ve eşitliğini yaratacak, akıllı politik ku­rumlar aracılığıyla Doğu despotizmini ortadan kaldıracak, bütün Müslüman erkek ve kadınların genel ve zorunlu eğitimini şart ko­şacak, ilerleme ve uygarlaşma ruhuna uygun, köklü bir reforma gereksinimi olduğunu düşünüyor.
Felsefi Ve Politik Düşünceler
Felsefi Ve Politik DüşüncelerMirza Fetali Ahundov · Epos Yayınları · 201010 okunma
Son söz.
Emeviler ve Abbasiler şeriatın doğduğu çağda bu konuda samimiydiler, ne var ki İslâmiyette zulmü ve baskıyı ilk onlar başlattılar. Şeriatın emirleri niçin onları bu zorbalıktan ve baskıdan alıkoym adı ve niçin Müslü­man halklar arasındaki zulüm , o günden beri şeriatın bu emirleri eşliğinde varlığını sürdürmektedir. Adaletin sağlanması ve zorbalığın ortadan kaldırılması, ancak yukarıda sözünü ettiğim koşullarda olanaklıdır. Yani ulusun kendi­si sağgörülü ve sağduyulu olmak, kendi içinde güç ve düşünce bir­liğini gerçekleştirmek, ondan sonra da zorba yöneticiye dönerek, ona: “Devletten ve hüküm etten çekil!” dem ek zorundadır. Halkın, yaşadığı çağın durumuna ve gereklerine göre yasalar çıkarması, bir anayasa hazırlaması ve bu anayasayı izlemesi gerekir. Halk ancak o zaman yeni bir yaşama kavuşur ve Doğu ancak o zaman bir cen­net olur!
Öldürme, vücudun bir organını kesme ve kamçılama, barbarların ve yabanılların âdetleridir, Allah’ın nitelikleriyle bağ­daşmaz. Suçluların cezalandırılması ve toplum da düzenin sağlanması için Avrupa’da bütünüyle değişik cezalar uygulanm aktadır. Ölüm cezası vererek bu tür suçların ortadan kaldırılamaması bir yana, bunların azaltılmasının bile sağlanamadığı İngiliz felsefecilerin araştırm alarıyla tanıtlanm ış bulunuyor. Demek ki, suçlunun öldü­rülmesi tamamen yararsız, sağlam olmayan ve amaca ulaştırm aya­cak bir yöntem dir. Bu yüzden felsefeciler, ölüm cezasının insanla­rın kontrolüne ve bu tür suçların ortadan kalkması ya da azalması­na yardımcı olabileceğini düşünmüyorlar. Bu nedenle Avrupa’da bir suçluya ölüm cezası verildiğine çok ender rastlanır.
159 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.