Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Edebiyat Psikoloji Kadın

Fildişi Kuyu

Nihan Kaya

Fildişi Kuyu Sözleri ve Alıntıları

Fildişi Kuyu sözleri ve alıntılarını, Fildişi Kuyu kitap alıntılarını, Fildişi Kuyu en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bu ev bir tabut. Bu evin bir tabut olduğunu aklına getirmemek için onu kocaman inşa ettin. Ama bu ev yine de bir tabut ve dünyadaki bütün perdeler ve bütün tablolar ve bütün lambalar bile bu evin aslında bir tabut olduğu gerçeğini değiştiremez.
Sayfa 148
"Hayat, kişinin bilinçaltının farkına varmasının öyküsüdür." Carl Gustav Jung
Sayfa 237
Reklam
Gerçek hayatta da böyledir; kişi rahatsız olduğu şeye bir şekilde zarar veremeyeceğini, ona somut bir yolla saldıramayacağını anlayınca, o şeyi önce dil üzerinden küçültmeye, yıpratmaya çalışır, dille saldırır.
Sayfa 149Kitabı okudu
Bir başkasını kontrolleri altına alma çabalarını, gözdağı veren, saldırgan tutumlarını, horozlanmalarını " güç " ile karıştırma hatasına düşeriz. Halbuki bu davranışlar güç değil, bir ergenin aşırı kırılganlığının ve zayıflığının işaretidir. Her güç gösterisinin altında zayıflık yatar.
Sayfa 316Kitabı okudu
Latife Tekin
"Kendine ait bir oda yetmez, o odanın içinde sarsıcı bir şey yaratmak gerekir."
Sayfa 361
Egolarımız çocukken çok zayıftır; hatta, çocukluk egonun sağlıklı şekilde gelişmesi ve güçlenmesi gereken dönemdir.
Reklam
... bu erkeksiliği bu kadar erkeksi ve bu kadar güzel şekilde erkeksi yapan,onun feminen tarafı,femininite ile kurduğu sağlıklı bağdır. Bir şey,zıddıyla bağ kurabildiği ölçüde değerli olur. Gerçek nezaket ve zarafetin kaynağını güçten almasının sebebi budur.
Diğerleri, bizim kendimizi ifade etmek için kullandığımız kelimenin anlamını yorumlayarak onu ikinci kez yarattıklarında bizim ve dış dünyanın arasındaki perde de ikiye katlanmış olur. İki kimse arasında gerçek, tam bir iletişim imkansızdır.
"Edebiyat da psikoloji de, görünen gerçekliğin altındakilere ulaşmayı amaçlıyorlar."
Sayfa 7 - ithakiKitabı okuyor
Rüyalarda -ve hatta hayatta da- gördüğümüz her insan, her nesne aslında Ben'in bir parçasıdır. Bir kimseyi, bir durumu yorumlarken yorumladığımız şeyin aslında o kimse üzerinden kendimiz olması, yorumlarımızın başkalarından ziyade kendimizle ilgili olması da bu yüzdendir. Diğer çözümlemelerde olduğu gibi Bartleby'de de, bize aktarılan olayların anlatıcının psikolojisinde yaşananların hikâyeleştirilmiş biçimi olduğunu savuacağım. Bartleby içindeki tezat güçleri yönetip kaynaştıramadığı için onu yaratıcılığa ("çocuk"a) dönüştüremeyen, bu nedenle de "çocuk"u (Bartleby), gerçek benlik potansiyelini öldüren anlatıcının, "kitle" yahut "sürü insan" (Mass man) psikolojisini gözler önüne sermektedir.
Sayfa 278
207 öğeden 131 ile 140 arasındakiler gösteriliyor.