Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Frankfurt Okulu ve Eleştirisi

Tom Bottomore

Frankfurt Okulu ve Eleştirisi Gönderileri

Frankfurt Okulu ve Eleştirisi kitaplarını, Frankfurt Okulu ve Eleştirisi sözleri ve alıntılarını, Frankfurt Okulu ve Eleştirisi yazarlarını, Frankfurt Okulu ve Eleştirisi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
128 syf.
8/10 puan verdi
·
13 günde okudu
Geçmişten günümüze kadar avcı toplumlardan yerleşik düzene geçilmesi ilk komünal topluluklarda tarım ve ticaretin gelişmesi ile birlikte siyasi ve hukuki altyapıların oluşması dış tehditlere karşı savunma ve asker ihtiyacına kadar giderek ilk devlet yapılarını ortaya çıkartacak bu tutumlar iktidar olmak, gücü ele geçirmek ya da gündelik yaşamı
Frankfurt Okulu ve Eleştirisi
Frankfurt Okulu ve EleştirisiTom Bottomore · Say Yayınları · 201356 okunma
128 syf.
·
Puan vermedi
Bottomore'un Frankurt Okulu Kitabı Hakkında
Kitap temel olarak frankfurt okulunun gelişimini ve evrelerine odaklanıyor. Adorno ve Horkheimer hususunda, toplumun teknolojik rasyonelleşmesi, pozitivizm kanalıyla bilimcilik vurgusunu iyi belirtilmiş. Ancak, vurgulu anlamda kültür endüstrisinin nasıl geliştiğine toplumbilimsel açıdan yeterince değinilmeden, Habernas bölümünde post-endüstrşyel toplumlardaki klasik sınıf anlayışının yerine farklı ve yeni toplumsal sınıfların oluşturulmasına değinilmiş. Horkheimer ve Adorno'nun toplumun teknolojik, rasyonalleşme ve kültür endüstrisinin belirleyici olmasından dolayı, onların karamsarlığına vurgu yapması ayrıyeten sevdiğim yönü oldu. Kitap bunun haricinde, farklı kaynakların ve yazarların ek okuma yapılmasıyla frankfurt okulunun eleştirisinin yapılmasını öne çıkarıyor. Son olarak, Bottomore, Habermas eleştirlsinde onun fazlaca evrensel kalan iletişim-uzlaşmacı düşüncesinin bu yönünü güzel irdeliyor. Bu evrenselliği takiben, frankfurt okulunun temel aldığı inceleme alanlarından olan; modernite-rasyonalitenin kurduğu siyasi-ekonomik-bürokratik varlığının, kültür endüstrisi/kitle kültürünün toplumda sirayet etmesiyle birlikte insanın psişik-bedensel değişiminin ve teknoloji-otoriteryen kişiliğin, tezahür biçimleri bakımından ülke ve bölge bağlamında ele alınmadan yapmasını da eleştiriyor.
Frankfurt Okulu ve Eleştirisi
Frankfurt Okulu ve EleştirisiTom Bottomore · Say Yayınları · 201356 okunma
Reklam
Teknolojik ussallık ya da ussallaşma, toplumu insan denetiminin dışında biçimlendiren soyut güçler olarak betimlenir; bilimin ve ussal yönetimin yarattığı sistemin içsel mantığı, bir biçimde bireylerin haberi olmaksızın kendi başına işler.
Sayfa 49 - Say YayınlarıKitabı okudu
Tahakkümün özel amaçları ve çıkarları teknolojiye sonradan ve dışardan yüklenmez, bunlar teknik aygıtların inşâsına girer. Marcuse göre : Teknoloji daima tarihsel-toplumsal bir tasarıdır; Onun içinde bir toplumun ve hakim çıkarlarının insanlarla ve şeylerle oluştuğunu belirtir.
GİRİŞLER 356 - FRANKFURT OKULU VE ELEŞTİRİSİ
Güncelliğe karşı bu garip mesafe bir kenara bırakıldığında, Max Horkheimer’in efsanevi ünü ile Eleştirel Teori’nin adı, işte bu otuzlu yıllara dayanır; yani Sosyal Araştırmalar Dergisi’nde, Eleştirel Teori’nin yöntem ve içeriğini oluşturan temel denemelerin yayınlandığı zamana.
Bu eleştiri değil eleştiri adı altında giydirme daha yerinde olur.
128 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
·
13 saatte okudu
Daha önce okumuştum ama tekrar göz attım. Bu arada kitabı yolda okuduğumdan iki adet şiir yazmışım, onları bulmak da güzel oldu. Kitap hakkında ise şunları söyleyebilirim, Genel manada eleştiri kitabı ve Frankfurt Okulunun kuruluşunda yer alan Adorno, Horkheimer, Marcuse, Pollock’un geliştirdiği düşünceler ışığında Batı Marxciligi ve Pozitivizm eleştirilmektedir. Ayrıca Son dönem okulun Profesörlerinden Habermas in frankfurt okulu düşünürlerinin tarihi ihmal edip disladiklarini, iktisadi çözümlemeyi de büyük ölçüde göz ardı ettiklerini kaleme almış Ingiliz Marxsist Sosyolog Tom Bottomore. Keyifli okumalar...
Frankfurt Okulu ve Eleştirisi
Frankfurt Okulu ve EleştirisiTom Bottomore · Say Yayınları · 201356 okunma
Reklam
Bizi doğanın dışına çıkaran şey, doğasını bilebildiğimiz tek şeydir; dil.
Kapitalist dünyada burjuvazi ve işçi sınıfı halen temel sınıflardır.
Bilimin olguları ve bilimin kendisi toplumun yaşam sürecinin bir parçasıdır.
Reklam
Pozitivizm, yalnızca verili olanı olduğu gibi kabul eden değil, ayni zamanda ona olumlu bakan bir tutumdur.
Modern ampirizmin bütün sistemi, liberalizmin gelip geçici dünyasına aittir...
128 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Okulun kuruluşunda ki Adorno, Horkheimer, Marcuse, Pollock un geliştirdiği düşünceler ışığında Batı Marxciligi ve Pozitivizm eleştirilerinden sonra Son dönem okulun Profesörlerinden Habermas in frankfurt okulu düşünürlerinin tarihi ihmal edip disladiklarini, iktisadi çözümlemeyi de büyük ölçüde göz ardı ettiklerini kaleme almış Ingiliz Marxsist Sosyolog Tom Bottomore.
Frankfurt Okulu ve Eleştirisi
Frankfurt Okulu ve EleştirisiTom Bottomore · Say Yayınları · 201356 okunma
24 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.