Fütûhul-Gayb (Gizliden Sesler)

Abdülkadir Geylani

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Tasavvuf sekiz temel üzerine kurulmuştur. Birincisi, Cömertliktir ki Hz İbrahim'in sıfatıdır. İkincisi, Rızadır ki Hz ishak'ın sıfatıdır. Üçüncüsü, Sabırdır ve Hz Eyüp'ün sıfatıdır. Dördüncüsü, İşarettir ki (her olayda Allah'ı bilmek) Hz Zekeriya'nın sıfatıdır. Beşincisi, Kurbettir (yakınlık) ki Hz Yahya'nın sıfatıdır. Altıncısı, Tasavvufdur ki (mana yolculuğu) Hz Musa'nın sıfatıdır. Yedincisi, Aşktır Hz İsa'nın sıfatıdır. Sekizincisi, Fakirliktir ki (kulluğunu bilmek) bu da Efendimiz Hz Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem) in sıfatıdır.
Sayfa 274
Tevazu, kişinin karşılaştığı her kimseyi kendinden üstün görmesi ve; 'belki de Allah katında benden daha hayırlıdır, daha yüksek derecededir' demesidir.Şayet karşılaştığı kişi ondan küçükse; o zaman da, 'Allah Teâlâ'ya isyan etmemiştir, ama ben etmiştim, şüphesiz benden daha hayırlıdır' diye düşünür.Şâyet yaşça ondan büyükse; 'benden önce Allah'a kulluk etti', alim bir kimse ise; 'benim ulaşmadığım, nail olmadığım şey ona verildi, bilmediklerim ona öğretildi, ilmiyle amil olmuştur' diye düşünür.Yok eğer cahil bir kişiyse; 'o bilmeyerek Allah'a isyan etti, ben ise bilerek günah işledim, benim akıbetim nasıl olur; onunki nasıl bilmiyorum?' der.Kafirse; 'belki müslüman olur ve hayırlı bir amelle ömrünün sonuna erişir.Kim bilir ben kâfir olurum ve kötü bir sonla ölürüm' diye düşünür.İşte bu şefkat ve korku kapısıdır.
Reklam
Allah ﷻ, kulunu imanı nispetinde dener. Bu böyledir. İman yükseldikçe deneme nispeti o derece artar. Büyür, çoğalır..
Tasavvuf sekiz huy üzerinedir: 1- Sahi olmak: Eli açık, cömert olmak; bu adet İbrahim Peygambere (AS) verildi. 2- Razı olmak: Bu adeti İshak Peygamber (AS) almıştır. 3- Sabır: Bu hali Eyyûb Peygamber (AS) benimsemiştir. 4- İşaret: Bu da Zekeriyya Peygamberin (AS) hususiyetidir. 5- Gurbet: Bu da Yahya Peygamberin (AS) hususiyetidir. 6- Kaim ve sade giyinmek: Bu da Musa Peygamberin (AS) meşrebidir. 7- Seyahat: Bu da İsa Peygambere (AS) nasip olmuştur. 8- Fakr: Bunu da Peygamberimiz (SAV) almıştır. Bir Hadis-i Şerifinde: - “Fakr, benim öğüneceğim şeydir.”
Reklam
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.