Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gaspıralı İsmail

Necip Hablemitoğlu

Gaspıralı İsmail Gönderileri

Gaspıralı İsmail kitaplarını, Gaspıralı İsmail sözleri ve alıntılarını, Gaspıralı İsmail yazarlarını, Gaspıralı İsmail yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Her yerde olduğu gibi Moskova'da da hor görülen Türkler'in aleyhinde söylenen sözler, Gaspıralı İsmail Bey'in milli gururunu incitiyor, "Milliyetçilik" duygusunu kamçılıyordu. Yusuf Akçura; "Gaspıralı İsmail Bey, ilk milli hissi, milli şuuru Moskova'da iken duymuştur." demektedir.
İki asır evveline kadar, Altnordu ve daha sonra da Kırım Hanlığı'na vergi vererek yaşayan dağınık Rus boyları; XIX. yy. ortalarına doğru sistemli bir şekilde genişlemiş, hemen hemen bütün Orta Asya'da yaşayan Türk topluluklarını hakimiyeti altına alarak, Osmanlı İmparatorluğu'nun kapılarına kadar dayanmıştı.
Reklam
İnkılapçılığı
Milletteki fikri uyandırmalı, zihniyeti değiştirmeli. Millet, fikri uyanmadıkça terakki edemez ve zihniyeti değişmedikçe medenileşmek ve yükselmek yoluna giremez.
Milletin, terakkisi ve istikbali için her şeyden evvel fikir lazımdır. Fikir uyanmadan terakki etmek imkansızdır.
Kendimizi yalnız atlı, çapkın ve baskıncı zannedip de ilim ve kemalat meydanında yersiz, orunsuz addetmiyelim.
150 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
TÜRKİYE!
Gaspıralı İsmail hakkında öznel yorumların çok olduğu bir biyografi kitabını okuduk, bitirdik. Düşünce dünyasında eleştirilecek kısımlar olsa da özellikle Türk milletlerinin birleşmesi, dilde sadelik ve birlik, eğitim öğretimin önemi gibi dönemi açısından elzem olan ve kıymetini günümüzde çok iyi hissetmemiz gereken konularda çılgın fikirleri olan bir şahsiyetin hayatını fikirleri üzerinden okumak iyi geldi. Gaspıralı'nın tartışılacak kısımları olsa da ben genel hatlarıyla kitabı beğendim. Daha fazlasını bloğumda yazmaya çalıştım: hknkr.com/gaspirali-ismai... İyi okumalar.
Gaspıralı İsmail
Gaspıralı İsmailNecip Hablemitoğlu · Pozitif Yayıncılık · 2014204 okunma
Reklam
Hakim bir milletin; mahkûm düşmesi, mahkûm bir milletin yok olması, mektepsizlikten gelir
150 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Dikkat spoiler içerir. Çarlık Rusyası döneminde Kırım'da doğan ve ömrünü Türklerin birleşmesini adayan büyük düşünürlerden İsmail Gaspıralı'nın hayat hikayesinin anlatıldığı az ama öz bir biyografi diyebiliriz. 1800lü yıllarda Kırım'da doğan İsmail, büyüdükçe Deli Petro zamanından beri yapılan Rusya'daki Türklerin asimile
Gaspıralı İsmail
Gaspıralı İsmailNecip Hablemitoğlu · Pozitif Yayıncılık · 2014204 okunma
Gaspırali İsmail Bey'in hayatını bir cümlede ifade etmek gerekirse: "O, Türk olarak doğdu. Türklük için çalıştı ve mutlu olarak öldü" diyebiliriz.
Sayfa 105 - Birharf YayınlarıKitabı okudu
Reklam
1880-1890 devresinde Gaspıralı Rusya'da en çok sevilen ve nüfuzu olan liderdi ve onun sözleri hatta Rusya dışında da dikkatle izleniyordu.
Sayfa 87 - Birharf YayınlarıKitabı okudu
Meşhur Macar Türkoloğu Prof. Lâszlö Râsonyi; "Usulücedit"in sonuçları hakkında görüşlerini şöyle ortaya koyuyor. "Gaspıralinın ektiği tohum boşa gitmedi. XX yy. başlarında Rusya'daki Türk ülkelerinde, Gaspıralinın istediği tarzda 5000 okul ve öğretmen vardı. Rus okullarına gitmeden de Avrupalılığa yaklaşmak mümkündür." Usulücedit" hareketi ile Türk Dünyasında yeniliğin, batılılaşmanın öncüsü olan Gaspıralı İsmail Bey, Türk maarif tarihine ismini altın harflerle yazdırdı, İsmail Bey "Usulücedit" hareketi ile Türklüğün kalbinde bir kere daha ebedileşti.
Sayfa 86 - Birharf YayınlarıKitabı okudu
Çarların siyaseti neticesidir ki, Rusya Türkleri arasındaki okur yazarların sayısı bütününe oranla %5'e kadar inmişti.
Sayfa 76 - Birharf YayınlarıKitabı okudu
BİZLER GELİR GEÇERİZ LÂKİN MİLLÎ MAARİF YAŞAYACAKTIR. Gaspıralı İsmail Bey
Sayfa 75 - Birharf YayınlarıKitabı okudu
İsmail Bey'e göre sadece 1856-1863 senelerine kadar Kırım'dan 475 bin Türk, Türkiye'ye göç etmiştir. Bunların da çoğunluğu Rumeli tarafına geçmişti: "Şöyle ki umumen giden muhacirin miktarı bir milyondan pek eksik olmasa gerektir" diyen İsmail Bey, göç psikozuna tutulan Türkler'i durdurmak için elinden geleni yapmaktaydı. İsmail Bey, "Türk Yurdu'nda basılmış olan "Muntazam Muhaceret" başlıklı makalelerin birinde şöyle diyor: "Doğrusunu söylüyorum; eğer benim elimde olsaydı, Kırım'dan bir tek Türk oğlunu yerinden kımıldatmazdım; çünkü, giden bir kişi, on kişiye tesir ediyor, dalâlete düşürüyor, giden kendisi de necat bulamıyor, yurt bozuluyor, yenisi kurulamıyor, kimseye faydası yok; herkese zararı var" (..) "Rusya'dan olan muhaceretin Devlet-i Osmaniye'ye faydası olmamakla beraber bunun, Rusya'da kalanlara da en büyük ziyanı vardır. Çünkü her aileden biri, ikisi hicret ettiği halde geride kalanları "biz de gideriz" fikri ile yurtlarında misafir gibi kalıp lazım olduğu derede iş tutmayıp iktisaden pek çok ziyanlara uğruyorlar. Böylece ne camie kandil oluyorlar, ne kiliseye mum!
Sayfa 62 - Birharf YayınlarıKitabı okudu
489 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.