Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

(Felsefesi ve İslam Modernizmine Etkileri)

Gazzâlî

Hasan Aydın

Gazzâlî Sözleri ve Alıntıları

Gazzâlî sözleri ve alıntılarını, Gazzâlî kitap alıntılarını, Gazzâlî en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Vay be..
" ... Peygamberler için yapılmasında sakınca bulunmayan (mubah) eylemlere gelince, bu eylemler şunlardır: ... Ganimetin beşte birinin helal olması ve evli bir kadını arzuladığında eşinin kadını boşama gerekliliği, dilediği kadınla mehr vermeksizin nikahlanması, ... abdestinin uyumak ve bir kadınla birleşmekle bozulmaması, malına miras düşmemesi, nikahlı ve iddet süresi dolmamış kadına talip olduğunda kadının kabul etmesi gerekliliği, nikahını velinin izni ve şahit olmadan kıyabilmesi, dört ve dokuzdan fazla eş alması, ihramlı iken nikahlanması ve nikahının kendisi ve dilediği insan için geçerli sayılmasıdır. Peygamberin sadece kendine özgü üstünlükleri vardır. Bu üstünlükler: Kendisinin ölümünden sonra eşlerinin başkalarına kesin olarak haram olması, onlarla cinsel ilişkide bulunduktan sonra, onların inananların anneleri olmaları, şeriatının önceki şeriatları geçersiz kılması, şeriatının hükümlerinin ebedi olması, mucize olan kitabın değişim ve bozulmaktan uzak olması ... en büyük şefaatin kendine özgü kılınmış olması ... idrarının temizleyici ve şifalı olması ... adıyla çağrılmasının doğru olmaması..."
Sayfa 297Kitabı okudu
Modern yeniden yapılanmacı düşünürlerin genel kanısına göre, İslam düşüncesi XIX. yüzyıla gelinceye değin geçirdiği tarihsel evrimde, kısa bir dönem atılımcı bir hamle gösterse de, önemli ölçüde bir özden uzaklaşma ve öze yabancılaşma süreci yaşamıştır ve bu süreç, lslamı bir hurafe ve atalar dini haline getirmiştir. Bu evrimde farklı kültürlerle etkileşim, mezhepler, tarikatlar, siyasal çatışma­lar, pek çok Isrâ’iliyyât ve uydurma hadislerin İslama girmesi gibi nedenler, Kuran Islamının, bilime ve gelişime açık, dinamik olan gerçek yüzünü örtmüş ve İslam kültür ve uygarlığını yozlaşmaya ve gerilemeye mahkum etmişti.
Reklam
Aslında her şey önceden belirlenmiş ve ona göre yaratılıyorsa, bu dünyanın sınav alanı olarak sunulmasının ne anlamı vardır? Tanrı kendi takdirinin gerçekleşmesinden dolayı, insanları nasıl sorumlu tutacaktır? Bu koşullarda, teklifin ne anlamı vardır? Gazzâlî anılan sorulara doktor- hasta ilişkisini göstererek yanıt verse de, hiçbir yerde, insansal etkinliklerin Tanrının takdiri ve dilemesi dışına çıktığını, onun kudretinin nesnesini var kıldığını söylemez. Aksine, hiçbir gücün tanrısal takdiri, anlık yaratimlarini ve baskın kudretini değiştiremeyeceğini söyler. Aslında hiçbir teist sistemin bunu olurlu kılması beklenemez; çünkü her şey tanrısal öncesiz tasarıma dayanmaktadır ve Tanrı ezelde ne planlamışsa, o ortaya çıkacaktır. Bu sorunu "Tanrı onların öyle davranacağını bildiği için o şekilde takdir etti," yanıtı da gidermemektedir; çünkü tanrısal bilgi nesneye bağlı değil; nesneler ona bağlıdır. Aksi bir düşünce, Tanrının nesnesini zorunlu kılan bilgisini ve sınırsız kudretini sınırlamak anlamına gelir.
Sayfa 271Kitabı okudu
Gazali'nin döneminde ortalık karışık
Felsefecilerin ortaya koyduğu yabancı kültürlerin lslamileştirilmesi ekseninde yapılanan dünya görüşü, Gazzâlî’nin yaşadığı döneme değin ciddi bir eleştiriye tabi tutulmadan varlığını sürdürmüş; Gazzâlî’nin en önemli sorularından birisi olmuştur. Aynı durum, Hint ve Yeni-Platoncu kaynaklardan besle­nen, halk arasında yayılmakla birlikte kimi unsurlarıyla tevhit inan­cına aykırı bulunan tasavvuf düşüncesi için de geçerlidir. O da, kelam ve fıkıh çevrelerinde eleştiriyle karşılanmış, ama bütünüyle dışlanmış bir anlayışı yansıtmaktadır ve Gazzâlî’nin uğraşmak zorunda kaldığı halledilememiş sorular arasında kalmıştır. Şii-Batini hareket, felsefi ve tasavvufi kültürden etkilenerek siyasal bir temelde yapılanmış Fatimi ve Büveyhler eliyle Abbasi Devleti’ni yıpratmıştır. Gazzâlî doğ­duğunda, Abbasi Devleti, neredeyse varlığını yitirmiş; İslam devleti­nin merkezi iktidarını Selçuklular almış durumdadır. Selçukluların en önemli sorunu, Haşan Sabbah'ın kurduğu Batıni Haşhaşîn örgütü ve dâileriyle uğraşmak olmuş; bu nedenle, Nizâm el-Mülk, Sünni­liği yayginlaştırmak ve halkı Batıni tehlikesinden korumak için Ni­zamiye Medresesi’ni kurmuştur.
42 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.