Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gelecekte Bilim Olarak Ortaya Çıkabilecek Her Metafiziğe Prolegomena

Immanuel Kant

Gelecekte Bilim Olarak Ortaya Çıkabilecek Her Metafiziğe Prolegomena Sözleri ve Alıntıları

Gelecekte Bilim Olarak Ortaya Çıkabilecek Her Metafiziğe Prolegomena sözleri ve alıntılarını, Gelecekte Bilim Olarak Ortaya Çıkabilecek Her Metafiziğe Prolegomena kitap alıntılarını, Gelecekte Bilim Olarak Ortaya Çıkabilecek Her Metafiziğe Prolegomena en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
metafizik tamlığa eriştirilebilir ve artık değişmeyeceği ve yeni buluşlarla genişleyebileceği bir duruma getirilebilir; çünkü burada akıl, bilgisinin kaynaklarını nesnelerde ve (ondan artık daha fazla bir şey öğrenemeyeceği) görüde bulmaz, kendinde taşır; ve akıl, yeti olarak ilkelerini tam ve her türlü yanlış anlamayı engelleyecek bir şekilde belirleyince, artık saf aklın a priori bileceği, hatta haklı olarak sorabileceği bir şey kalmaz. böylesine belirli ve tamamlanmış bir bilgiye ulaşmayı emin bir şekilde ummanın, bütün yararlarını bir yana bıraksak bile, özel bir çekiciliği vardır.
Sayfa 121Kitabı okudu
Özellikle Türkiyede felsefe :)
Bu bilim ki, başka herşeyde bilgisiz olan herkes, onda kesin bir yargıda bulunmaya cesaret ediyor...
şey ayrı yazılır...
Reklam
Doğa hakkında metodik olarak soru sormaya başlamadan çok önce insan, sıradan deneyle biraz olsun araştırma yapmış olan sırf kendi soyutlanmış aklı hakkında soru sormaya başladı...
İnsan aklı kurmaya öylesine heveslidir ki, kulenin katlarını çıktıktan sonra temelinin nasıl atıldığını görmek için onu yeniden yıktığı çok olmuştur.
“içinde bulundukları uzamla birlikte bütün cisimler, bizdeki tasarımlarımdan başka bir şey sayılmamalıdır ve düşüncelerimizden başka hiçbir yerde de yokturlar.”
Saygı duymak zorundasın ne öyle boş moş :))
Bir kimse, Metafizikle ilgili iddialarını istediği kadar göz kamaştırıcı bir şekilde sunsun, insanı bunaltıncaya dek çıkarım üstüne çıkarım yığsın; benim şunu söylemeye hakkım vardır: bunların hepsi boş, temelsiz felsefe ve yanlış bilgeliktir.
Reklam
Akıllı ve bilge olmak için hiçbir zaman geç kalınmış değildir; ama kavrayış geç edinilince, onu harekete geçirmek her zaman zordur.
Sayfa 4 - Türkiye Felsefe Kurumu
"Akıl bir ölçütse, insan aklının kavrayamayacağı bir kavram olanaklı değildir."
Sayfa 103 - PlatnerKitabı okudu
İnsan aklı kurmaya öylesine heveslidir ki, kulenin katlarını çıktıktan sonra temelinin nasıl atıldığını görmek için onu yeniden yıktığı çok olmuştur.
Sayfa 4
İnsan aklı kurmaya öylesine heveslidir ki, kulenin katlarını çıktıktan sonra temelinin nasıl atıldığını görmek için onu yeniden yıktığı çok olmuştur.
Reklam
Her sahte sanat, her boş bilgelik zamanını doldurur; sonunda kendi kendini yıkar; en çok geliştirildiği zaman da, düşüş noktasına geldiği zaman olur...
Sayfa 191 - ePubKitabı okudu
" Akıl içindeki yargımızı akıldan başka düzeltebilecek hiçbirşey var olmadığından ötürü, her parçanın geçerliği ve kullanılışı, onun aklın içinde diğer parçalarla ilişkisine bağlıdır ve çalışmakta olan bir gövdenin organlarında olduğu gibi her organın amacı ancak bütünün tam kavramından türetilebilir. "
Sayfa 11
Eleştiri tam olmadıkça ve saf aklın en küçük öğelerine kadar tamamlanmadıkça güvenilir değildir; ve bu yetinin alanına ilişkin olarak ya her şey belirlenmeli ve halledilmeli ya da hiçbir şey.
Plan yapmak çok defa insanın kendisine yaratıcı deha havasını vermesini sağlayan, lüks, farfaralı bir tinsel uğraşıdır. Bu uğraşıda insan kendi yapamadığını talep eder, kendisinin daha iyi yapamayacağı şeyde kusur bulur ve nerede bulunabileceğini bilmediği şeyi önerir.
108 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.