Avarifü`l-Mearif

Gerçek Tasavvuf

Şihabüddin Ömer Sühreverdi

Gerçek Tasavvuf Sözleri ve Alıntıları

Gerçek Tasavvuf sözleri ve alıntılarını, Gerçek Tasavvuf kitap alıntılarını, Gerçek Tasavvuf en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ebu Hafs el-Haddâd (k.s) demiştir ki: “Zahirdeki edebin güzelliği, bâtındaki edebin güzelliğine işarettir. Çünkü, Resûlullah (sallallahu aleyhi vesellem), sağa sola bakarak namaz kılan bir kimseyi gördüğünde, “Eğer onun kalbinde huşû olsaydı, âzaları da huşûlu olurdu” buyurmuştur. (Suyûtî, es-Sagîr, nr. 7447.)
Amr b. Osman el-Mekki demiştir ki : "Tasavvuf; kulun her zaman, o vakitte yapılması en iyi olan şeyle meşgul olmasıdır. "
Sayfa 70 - SEMERKANDKitabı okuyor
Reklam
Hakk’ı sevdiğini söylersin; isyandan beri gelmezsin! Yemin olsun, senin hâlin çok acâyibdir bilesin. Sevginde sâdık olsaydın, taatten geri durmazdın. Seven hizmet eder dosta, bunu asla unutmazdın.
Şeyhimiz Ebü'n-Necib Sühreverdi, "Ben, yemek yerken sanki namazdaymışım gibi (huşu ve huzur içinde) olurum" derdi. Hazret bu sözüyle, yemek yerken kalbinin huzuruna ve uyanıklığına işaret ediyordu. Çoğu zaman da, yemek vaktinde düşüncesinin dağılmaması için, yanında, onu bazı meşguliyetlerden kurtaracak bir hizmeçi bulundururdu. Çünkü o, yemek yerken kalp huzuruna sahip olmanın ve zikretmenin, ibadetlerde ciddi bir tesirinin olduğu görüşündeydi. ...
Sayfa 435 - SemerkendKitabı okuyacak
Resulallah (s.a.v) şöyle buyurmuştur:"Ameller pazartesi ve perşembe günleri Allahü Teala'ya arzedilir. Cuma günü de peygamberlere baba ve annelere arzedilir. Onların iyiliklerine sevinirler ve sevinçten yüzlerindeki nur ve parlaklık artar. Öyleyse, Allahü Teala'dan korkunuz ve günah işleyerek ölülerinize eziyet vermeyiniz! "
Şeyhimiz Ebû’n-Necîb Sühreverdî bize, Muhammed b. Abdullah kanalıyla, Ruveym’in şöyle dediğini haber verdi: “Sûfiler, aralarında hakkı ihmal edenlere buğzettikleri sürece, hayırda kalmaya devam edeceklerdir. Ama herkes birbirinin halinden hoşnut olursa helâk olurlar.” Ruveym b. Ahmed (k.s), sûfilerin, nefsin ortaya çıkmasından korkarak, birbirlerinin hallerini güzelce kontrol etmeleri gerektiğine işaret etmiştir. Hazret demek istiyor ki: Herkes birbirinin hal ve gidişatından razı olur ve aralarında Allah için buğzu kaldırırlarsa; içlerinde gevşeklik ve gösteriş hastalığı yayılır. Ayrıca edepteki incelikleri ihmal durumlarında haddinden fazla müsamaha hali hâkim olur ve işte bu sebeple nefisler ortaya çıkıp onları hükmü altına alır. Ömer b. Hattâb (radıyallahu anh) derdi ki:”Bana ayıp ve kusurlarımı gösteren kimseye Allah rahmet etsin.” Bize, Ebû Zür’a, Muhammed Numan’ın şöyle dediğini nakletti: Hz. Ömer (radıyallahu anh), muhacir ve ensarın bulunduğu bir mecliste, oradakilere hitaben, “Söyleyin bakalım, ben bazı işlerde ruhsatla hareket edip gevşeklik göstersem (kusurlu davransam) ne yapardınız? diye sordu. Biz sükût ettik. O bu sözünü iki veya üç defa tekrarladı. Bişr b. Sa’d, “Eğer böyle yaparsan, ne pahasına olursa olsun seni düzeltirdik” dedi. Bunu duyan Hz. Ömer (radıyallahu anh), “Sizler, evet sizler bu halde olduğunuz sürece hak üzere kalırsınız” dedi.
Reklam
Zûnnûn-i Mısrî demiştir ki: "Doyana kadar yiyip, kanana kadar içtiğim bütün zamanlarda, ya Allah'a isyan etmiş ya da bir günaha niyetlenmişimdir."
Sûfilerden biri demiştir ki: "Ölçüsüz şaka, insandaki heybeti giderir ve kardeşler arasındaki muhabbeti keser."
Sehl b. Abdullah demiştir ki: Sufi, kalp kirinden ve karşıklığından kurtulmuş, kafası ve kalbi tefekkürle dolmuş, beşerden kopup Allah'a bağlanmış gözünde toprak ile altın eşit hale gelmiş kimsedir.
Bir adam, Hasan-ı Basrî'ye gelerek, “Yâ Ebû Said! Ben sıhhat ve afiyet içinde geceyi geçiriyorum. Gece namazına kalkmayı arzuluyorum ve bunun için abdest suyumu da hazırlıyorum. Buna rağmen yıne de kalkamıyorum, acaba neden?” diye sorunca. Hazret, "Günahların seni bırakmıyor!" cevabını vermiştir. Demek ki kul, geceleyin ibadete kalkmasına engel olacak günahlardan sakınmalıdır.
349 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.