Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

(Muhtelifü'l Hadis İlmi)

Hadislerde Görülen İhtilaflar ve Çözüm Yolları

İsmail Lütfi Çakan

Hadislerde Görülen İhtilaflar ve Çözüm Yolları Sözleri ve Alıntıları

Hadislerde Görülen İhtilaflar ve Çözüm Yolları sözleri ve alıntılarını, Hadislerde Görülen İhtilaflar ve Çözüm Yolları kitap alıntılarını, Hadislerde Görülen İhtilaflar ve Çözüm Yolları en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Rihle
Onlar bütün bu memleketleri manzara seyretmek ve tecrübe kazanmak için gezmediler. Bilâkis, tıpkı ağaca sırf meyvelerini toplamak için konan kuş gibi onlar bu bölgelerdeki hadisçilerle buluşmak, onların her birinden hadis dinlemek ve istifade etmek için seyahat ettiler.
Sayfa 68
hadisin kuranla ihtilafı
Davalı iki kişinin, "aramızda Allah'ın kitabı ile hükmet" diye davalarını anlatmaları sonucu Resûlullah'ın "Nefsim, kudret elinde olan Allah'a yemin ederim ki, aranızda Allah'ın kitabı ile hükmedeceğim." Buyurduktan sonra, "senin oğluna yüz değnek ve bir sene sürgün; bunun karısına da recm cezâsı gerekir" hükmünü vermiş olduğunu bildiren hadis, kitapta recm ve sürgün cezasının bulunmaması dolayısıyla "Allah'ın kitabı ile hükmetmek" açısından kitab'a muhalif düşmektedir.
Sayfa 161Kitabı okudu
Reklam
hadisin kuranla ihtilafı
Allah Teâlâ, "... Ecelleri gelince bir an bile geri kalmazlar ve öne de geçemezler" buyurmuşken, Resulullah'ın bir hadisinde "sıla-i rahm ömrü arttırır." Buyurulmaktadır. Sıla-i rahm eceli nasıl uzatır? Bu bir ihtilaftır.
Sayfa 161Kitabı okudu
Burada, hadisçilerin benimsediği sistemin teşekkülünde mües sir olduğunu tahmin ettiğimiz ve mevzuun ilk müeilifi olarak bili- nen Şafil (204/819) tarafından ortaya konmuş olan ana düşünceyi belirtmekle yetineceğiz: "Hadisler ihtilaf (arz) edince; kabullendiğimizin, terkettiğimizden daha kuvvetli (akvá) olduğunu gösteren açık bir sebep bulunmadıkça, bu hadislerden birini terkederek diğeriyle amel etmeyi düşünmeyiz"
Hadis'in kıyas veya akla muhâlefeti, gerçekte yeri olmayan sadece bir iddiadan ibárettir. Aklın mükellefiyet şartı kabul eden bir dinin akilla çatışan bir beyân'i olmayacaği açıktır. Ancak her dînî beyâni aklın aynı kolaylıkla anlayabilecegii kabul etmek de mümkün değildir. Akıl üstü gerçeklerin mevcûdiyeti de aklidir. Tecrübe, örf ve ilmî veriler ise, yeni bulgular ve zamanla degişmeye tâbidirler. Hadisler anlaşılmadan tecrübe ve örfe muhalefeti iddia edilemez. Sihhati sâbit olan hadislerin, her türlü delil karşısında makul bir izáhi daima vardır ve bu delillerle hadis arasında çözülmez, tevili imkánsız bir muhálefet söz konusu değildir.
Sayfa 173Kitabı okudu
İhtilaf, hakikatın muhtelif olmasını gerektirmez. Sadece hakikate giden yolları ve düşünme şekillerini çoğaltmış olur. İhtilafın mevcudiyeti bizi ittifaka götürür.
Sayfa 81
20 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.