Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hava Savaşı ve Edebiyat

W. G. Sebald

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
152 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
İkinci Dünya Savaşı hakkında okuduğum kitapları düşünüyorum… Ne kadar büyük bir gedik olduğunu Hava Savaşı ve Edebiyat’ı okuyunca farkettim. Umarım es geçmeseniz bu kitabı. Sebald, savaşın sonunda yerle bir edilen Alman şehirlerinden 1954’ten sonra yaratılan eserlerde bahsedilmediği, suskunluk kültürünün aile sohbetlerinden tarih yazımına kadar yayılmış olduğu ve kolektif hafızada yer etmediği görüşünde. Bu konuya kitaplarında az da olsa değinen yazarların eserlerini de inceliyor, eleştirilerde bulunuyor. Sadece Böll’ün Melek Sustu romanı bu dehşetin derinliğini biraz olsun aktarabilmiş. Fotoğraflara yer vermiş, Sebald romanlarında da fotoğraf kullanır. Kitap konuyla ilgili 1977’de Zürih Üniversitesi’nde verdiği derslerin metne dökülmüş hali. Bu derslere gelen tepkiler ve mektuplardan da bahsediyor, farklı görüşleri tartışmaya açıyor. Son bölümde de yazar Alfred Andersch hakkında bir makalesi var. #hulkidemirel çevirisi #şebnemsunar editi, bana da Şebnem Hanım tavsiye etmişti bu kitabı @sebnemsunar #canmodern #şirinetik @sirinetik
Hava Savaşı ve Edebiyat
Hava Savaşı ve EdebiyatW. G. Sebald · Can Yayınları · 201627 okunma
Reklam
152 syf.
7/10 puan verdi
W. G. Sebald'ın Zürih Üniversitesi'nde verdiği derslerden bir derleme
Sebald bu kitabında, Müttefik Devletler'in II.Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru şehirlerdeki sivil halkı yok etmek adına imha bombardımanlarının, Alman toplumunda oluşturduğu buhranın sonuçları üzerinde duruyor. Bu imha operasyonunun yarattığı buhranın ardından Alman edebiyatının uzun süreler boyunca bu drama karşı üç maymunu oynayışı, Sebald'ın kitabının ana temasını oluşturuyor. O dönemin canlı tanıklarının yazdıkları birtakım anılara da yer veriyor yazar kitabında. Savaş sonrasında Alman toplumu bu olayı, sanki hiç yaşanmamış gibi karşılıyor adeta. Alman ulusunun zihininde bu vahşetin, hiç var olmamış gibi davranmalarına sebebiyet veren şeyin ne olduğunu Sebald yine kitabında açıklıyor aslında : “Hayata geçirilen sınırsız bombardıman savaşı planının stratejik açıdan ve ahlaki olarak haklı gösterilip gösterilemeyeceği ve nasıl haklı gösterilebileceği soruları, 1945’ten sonraki on yıllar boyunca Almanya’da hiçbir zaman kamusal bir tartışmanın konusu olmadı. Muhtemelen bunun en önemli nedeni, milyonlarca insanı kamplarda katleden ya da ölünceye dek çalıştıran bir halkın, Alman şehirlerinin yerle bir edilmesini öngören askerî siyaset mantığı hakkında galip devletlerden bilgi talep etmesinin imkânsızlığıydı.” Kısacası, her zamanki gibi filler tepişti ve olan çimlere oldu.
Hava Savaşı ve Edebiyat
Hava Savaşı ve EdebiyatW. G. Sebald · Can Yayınları · 201627 okunma
152 syf.
·
Puan vermedi
Koca kıtayı hijyenik hale getirme misyonuyla yola çıkıp cehenneme çeviren Almanların, günün sonunda Müttefiklerin hava saldırıları sonucu yerle bir olan kentlerinin kolektif hafızada canlı bir karşılık bulamayışının, imha operasyonlarının yol açtığı yıkımın ciddi bir travma yaratmayışının, yaşadıkları karşı-felaketin savaş sonrası edebiyatta kendine fazlaca yer bulamayışının peşine düşen, bir ulusun yeniden kimliklenme sürecindeki savunma mekanizmalarını irdeleyen güçlü bir metin.
Hava Savaşı ve Edebiyat
Hava Savaşı ve EdebiyatW. G. Sebald · Can Yayınları · 201627 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.