Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Batı Medeniyeti

Hece Dergisi - Sayı 210-211-212 - Özel Sayı 28 (Haziran-Temmuz-Ağustos 2014)

Hece Dergisi

Hece Dergisi - Sayı 210-211-212 - Özel Sayı 28 (Haziran-Temmuz-Ağustos 2014) Gönderileri

Hece Dergisi - Sayı 210-211-212 - Özel Sayı 28 (Haziran-Temmuz-Ağustos 2014) kitaplarını, Hece Dergisi - Sayı 210-211-212 - Özel Sayı 28 (Haziran-Temmuz-Ağustos 2014) sözleri ve alıntılarını, Hece Dergisi - Sayı 210-211-212 - Özel Sayı 28 (Haziran-Temmuz-Ağustos 2014) yazarlarını, Hece Dergisi - Sayı 210-211-212 - Özel Sayı 28 (Haziran-Temmuz-Ağustos 2014) yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Picasso' nun kendi durumuna yorum yaptığı mülakatta
"Zevk-i selîm sahipleri, zenginler, aylaklar ve düşünürlerin hepsi sanatta yeni, ölçüsüz, rezaletvâri bir şeyler ararlar. Ben ise kübizmden itibaren aklımdan geçen her türlü tahrik edici tuhaflıkla bu bilgiçler ve münekkitlerle eğlendim; onlar onu ne kadar az anladılarsa o kadar daha fazla hayran kaldılar. (...) Ama kendimle yüzleşince, kendimi kelimenin klasik anlamında bir sanatçı olarak görme cesaretim yok. Giotto, Titian, Rembrandt ve Goya sanatçıydı. Ben ise sadece çağını kavramış olan ve ayrıca çağdaşlarının aptallığını, kibrini ve lakaytlığını becerebildiği kadar kullanan bir halk eğlendiricisiyim."
Sayfa 533 - Batı Medeniyeti - Celâl FedaiKitabı okudu
Reklam
Modernizm ve "Birey"
"Tüketim için tüketme çılgınlığı bir taraftan kendinden başkasını düşünmezlik olarak değerlendirilebilecek bir vasat oluşturmuş, diğer taraftan da bu başkalarını gözetmez tutumla birlikte üzerinde yaşadığı gezegende en azından gelecek kuşaklar adına sorumluluk duyması gereken kaynakları bir daha eskiye dönülmeyecek şekilde tüketmeye başlamıştır."
Sayfa 527 - Batı Medeniyeti - Mustafa Karaosmanoğlu - Dinçer AteşKitabı okudu
19. yy ekonomisi
"Ekonomi artık, "sınırsız insan ihtiyaçlarıyla sınırlı tabiî kaynakları uzlaştırma sanatıdır."
Sayfa 506 - Batı Medeniyeti - Selma KarışmanKitabı okudu
Corcuff
"Tarihsel öncülleri Rönesans'a kadar uzatılabilecek olan modern insanın en önemli iddiası, 'kendi olmak'tı. Bu nedenle modern insan, özerklik talebiyle birlikte, eski kolektif normlara, cemaat kısıtlamalarına ve 'biz'in tiranlıklarına karşı çıktı."
Sayfa 476 - Batı Medeniyeti - Kenan ÇağanKitabı okudu
Hayrullah Efendi - Osmanlı son dönemini
"Cibâl ve sahâriden kendi kendûye akıp giden suları niçin istenilen tarafa tahvil ve icra etmezler de bazı yerin ahalisi suların hesapsız tuğyanıyla boğulmuş bilakis bazı tarafların sekenesi susuzluktan bayılmış kalmıştır. Yollarımızı sâyelendirmeye ağaç mı yoktur?"
Sayfa 424 - Batı Medeniyeti - Atilla MülayimKitabı okudu
Reklam
Ahmet Midhat
"Her düşüncenin 'makul' olan tarafları vardır. İnsanların bu makullerle uğraşacağı yerde, toptancı bir tavrı sergileyip toplumun düzgün işleyen yanlarını da değiştirme isteği, işin içinde çıkılmaz bir hâl almasına sebebiyet veriyordu."
Sayfa 422 - Batı Medeniyeti - Atilla MülayimKitabı okudu
Aydınlanmanın Diyalektiği
"Odysseus, us; yani kendi çalışmak yerine diğer başkalarını çalıştıran toprak beyi, diğer seçeneği kendisine uygun görür. Odysseus, Sirenleri duyar; ancak baygın bir biçimde, geminin direğine bağlıdır ve Sirenlerin cazibeleri arttıkça bağlarının daha da sıklaştırılmasını tembihler; tıpkı sonraları burjuvaların erkleri atıp da bu sayede mutluluğa yaklaştıkça, bu mutluluğu tam bir inatla kendilerinden esirgemeleri gibi. İşittikleri, Odysseus açısından bir sonuç doğurmaz; bağlarını çözmeleri için ancak başıyla işaret eder; ama artık çok geçtir. Hiçbir şey işitemeyen yoldaşları, ezgilerin yalnızca tehlikesini bilirler; güzelliğini değil. Onu ve kendilerini kurtarmak için Odysseus'ı gemi direğinde bağlı bırakırlar. Kendi yaşamlarıyla birlikte onlara zalimce hükmedenin yaşamını da yeniden üretirler ve hükmeden bundan böyle o toplumsal rolün dışına çıkamaz."
Sayfa 394 - Batı Medeniyeti - Yahya KurtkayaKitabı okudu
Kavimler istilası
"Tarih, kavimler göçü gibi, kavimler istilasını da yazacak. Petrolü bitecek Arap'ın. Yeraltı zenginlikleri kalmayacak Afrika'nın. Güney Amerika'nın fakir halkı ambargoları, tel örgüleri aşacak. Açlıktan ölen, akbabalarca talan edilen halkların çocukları Batının müsrifliğine göz dikecek. Gün gelecek en pahalı, en fazla istihdam alanı olan meslek özel korumalar olacak ki günümüzde de bu durum aynen böyledir. "
Sayfa 386 - Batı Medeniyeti - Yavuz Ahmet KoçKitabı okudu
Sanayileşme sonrası
"Kapitalizmde mündemiç bir temel çelişki demeye gelen 'üretim için üretim' sapması, bu gün insanlığın yüz yüze geldiği sayısız insanî ve toplumsal kötülük ve ekolojik bozulmanın yegane nedenidir..."
Sayfa 360 - Batı Medeniyeti - Fikret BaşkayaKitabı okudu
44 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.