Hunların, Türklerin, Moğolların ve Daha Sair Batı Tatarlarının Tarih-i Umumisi (3 Cilt Takım)

Joseph de Guignes

Hunların, Türklerin, Moğolların ve Daha Sair Batı Tatarlarının Tarih-i Umumisi (3 Cilt Takım) Gönderileri

Hunların, Türklerin, Moğolların ve Daha Sair Batı Tatarlarının Tarih-i Umumisi (3 Cilt Takım) kitaplarını, Hunların, Türklerin, Moğolların ve Daha Sair Batı Tatarlarının Tarih-i Umumisi (3 Cilt Takım) sözleri ve alıntılarını, Hunların, Türklerin, Moğolların ve Daha Sair Batı Tatarlarının Tarih-i Umumisi (3 Cilt Takım) yazarlarını, Hunların, Türklerin, Moğolların ve Daha Sair Batı Tatarlarının Tarih-i Umumisi (3 Cilt Takım) yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Çung-kar yahut Kiung-kar kelimesi "Doğu İli" yahut "Doğu cenahı" manâsını ifade eder. Doğu memleketlerine hükmeden kimse demektir.
Sayfa 701 - Ötüken Neşriyat, 2. Baskı:2019 - III. CİLT
Kublay doğudaki hükümdarların en büyüklerinden biridir. Çin, Pe-gu, Tibet, bütün Tataristan kıtalarına mâlikti. Ko-şin-şin, Tun-kin, Kore kendisinin haraç-güzarı idiler. İran'da, Kapçak'ta kurulmuş olan diğer Moğol hükümdarları onu "Büyük Han" olarak tanıyorlar ve kendisine itaat ediyorlardı.
Sayfa 681 - Ötüken Neşriyat, 2. Baskı:2019 - III. CİLT
Reklam
Osmanlı Türklerinin ceddi Emîr Osman'ın idaresinde idi. Türk târihinde bu hükümdarın idâresi zamanından evvelki olaylar bu sülalenin şan ve şerefini artırmak için uydurulmuş masallardan ibârettir. Osman ile Orhan sâdece Selçuklu emîrleri idiler. Bunlar efendilerinin felaketinden istifâde etmişlerdir. Sonraları hem-civar bir çok emîrleri kayıt altına aldılar. Sonraki hükümdarlar zamanında bu Türkler Anadolu'yu tamamen zapt ettiler.
Sayfa 674 - Ötüken Neşriyat, 2. Baskı:2019 - III. CİLT
Ak Koyunlu sülalesi Kara Koyunluların enkazı üzerinde kurulmuştur. Bayraklarında ak koyun resmi taşıyan bu hükümdarlar Anadolu'da ve Mezopotamya'da yerleşmiş Türkmenler idi. Yunanlılar kendilerine "Aspirobatade" derlerdi. Uzun Hasan’ın hükümranlığı zamanında bu Türkmenler Asya'da pek kuvvetli idiler; geniş ülkelere mâlik bulunuyorlardı.
Sayfa 668 - Ötüken Neşriyat, 2. Baskı:2019 - III. CİLT
Atabek, hükümdarın pederi yahut mürebbisi manásını ifade eder. Selçuklu sarayının kudretli emirlerinden bir çoğu bu ünvanı taşımışlardır. Muhtelif vilayetlerde birer mutlak hákim hálinde müesseseleştikten sonra da bu ünvanı muhafaza etmişlerdir. Bununla beraber hutbelerde Selçuklu hükümdarının ismi kendilerininkinden evvel zikredilirdi.
Sayfa 659 - Ötüken Neşriyat, 2. Baskı:2019 - III. CİLT
Gıyâseddin Keyhusrev, Keykubâd'ın oğludur. Kralın kütüphanesinde bu hükümdarın bir madalyası vardır ki şu ibâreyi muhtevidir: "Es-sultanü'l-a'zâm Gıyâsü'd-dünyâ ve'd-dîn Keyhusrev bin Keykubâd, darb fi Konya.." Diğer tarafta Halîfe'nin ismi "El-İmam el-Mustansır-billah Emîrü'l-Mü'minin". Bir arslan ve üzerinde bir güneş, arslanın bacaklarında ve kuyruğunda üç yıldız.
Sayfa 651 - Ötüken Neşriyat, 2. Baskı:2019 - III. CİLT
Reklam
176 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.