Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İlerlemenin Kısa Tarihi

Ronald Wright

İlerlemenin Kısa Tarihi Gönderileri

İlerlemenin Kısa Tarihi kitaplarını, İlerlemenin Kısa Tarihi sözleri ve alıntılarını, İlerlemenin Kısa Tarihi yazarlarını, İlerlemenin Kısa Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sonra 1830'larda genç Charles Darwin Beagle'la dünyayı dolaşırken, Charles Lyell Principles of Geology (Jeolojinin İlkeleri) adlı kitabını yayımladı, dünyanın kendi kendisine yavaş yavaş, hâlâ işlemekte olan süreçlerle dönüştüğünü, bu yüzden Newton'ın ileri sürdüğü kadar, yani Kutsal Kitap'ın öngördüğünden on kat daha yaşlı olabileceğini savunuyordu.
Gauguin'in sorusu
Gauguin aylar süren hastalıklar, yoksulluk ve intihar düşünceleriyle dolu bir ümitsizliğin ardından acısını damıtıp devasa bir tablo ortaya çıkardı (aslında düşünülüşü itibarıyla bir tuvalden çok bir duvar resmiydi), bu tablosunda tıpkı Victoria çağı gibi o da varoluş muammasına yeni cevaplar verilmesini istiyordu. Tablonun üzerine başlığı koyu harflerle yazmıştı; çocuksu, yalın ama derin üç soru: D'Oû Venons Nous? Que Sommes Nous? Oû Allon Nous? (Nereden Geliyoruz? Neyiz? Nereye Gidiyoruz?)
Reklam
192 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
Kitap size ideolojik bir çözüm sunmayacak. Kurtuluşu kapitalizm ya da komünizm gibi iki ayrı uçta görmeyeceksiniz. İnsalığın kısa bir tarihini anlattıktan sonra, bu zamana kadar kurduğumuz kadim medeniyetleri ve onların yıkılış hikayelerini okuyacaksınız. Kitabı okudukça fark edeceksiniz ki yıkılan kadim medeniyetlerle aynı sona doğru hızla ilerliyoruz. Ve defalarca denenmiş, başarısız olmuş bu içtimai yaşam biçimi günümüzde kurduğumuz medeniyetlerde de aynı biçimde devam etmekte. Malumun ilanı olarak bizim de aynı kaçınılmaz sona gideceğimiz muhakkak. " İhtiyaç duyulan reform kapitalizm karşıtı, Amerikan karşıtı bir reform değil; derin çevreci bir reform bile değil, yalnızca kısa vadeli düşünme biçiminden uzun vadeli düşünme biçimine geçmek gerekiyor. " R. Wright
İlerlemenin Kısa Tarihi
İlerlemenin Kısa TarihiRonald Wright · Aylak Kitap · 2012235 okunma
Uzun zaman önce... Hiç kimse tarlaları sabanla deşmezdi Toprağı sınırlara bölmezdi hiç kimse Ve suları kürekle yarmazdı Kıyı dünyanın sonuydu. Ah doğuştan zeki insan, buluşlarının kurbanı Öyle korkunç ki yaratıcılığın, Ne işe yarar şehirleri çevreleyen şu yüksek duvarlar Ve niye savaşmak için silahlar?
Hepsini uyurgezer bir halde yaptık. Doğa birkaç maymunu evrim laboratuvarına aldı, ışıkları açtı ve bizi orada giderek çoğalan bir girdiler ve süreçler kaynağıyla oynayıp durmaya bıraktı.
"Şimdi, geleceği düzeltmek için son şansımız."
Sayfa 141Kitabı okudu
Reklam
192 syf.
·
Puan vermedi
·
33 günde okudu
Wright'in, kısaca "ilerlemenin tehlikeli boyutunu" ele alan bu küçük ama dopdolu kitabı bizlere çok şey söylüyor. Kitap, özetle şu üç soruya yanıt arıyor, Gaugin'in bir tablosunun ismi olan "D'ou Venon Nous? Que Sommes Nous? Ou Allon Nous?" yani Nereden Geliyoruz, Neyiz, Nereye Gidiyoruz sorularının yanıtını. Yazar bu sorulara yanıt ararken şu yöntemi tercih ediyor; evet bir trende ilerliyoruz fakat başımıza ileride geleceklerin yanıtları, bizden öncekilerin çökmüş medeniyetlerinin kara kutularında saklı olabilir. "... çünkü arkamızda bıraktığımız çok fazla gemi enkazı var." (s.7). Wright Paskalya Adası sakinleri, Sümerler, Roma, Maya başta olmak üzere tarihte diğer medeniyetlerin parlak dönemlerinden sonra nasıl çöküşe uğradıklarının ipuçlarını takip ediyor. Vardığı sonuç ise bizim gittiğimiz yola çok benziyor! Bütün medeniyetler -tıpkı bizim gibi- nüfus patlaması, ekolojinin tahrip olması, üretimin düşmesi ve insanların sağlıksız beslenmesi bunun ardından yaşanan siyasi krizlerle yok olmuşlar neredeyse. Yazar bu noktada bizleri uyarıyor, bizim sonumuz da benzer olabilir. Hem de belki kısacık bir zamanda, bir ömür içerisinde!
İlerlemenin Kısa Tarihi
İlerlemenin Kısa TarihiRonald Wright · Aylak Kitap · 2012235 okunma
"Bir yerine iki mamut öldürmeyi öğrenen paleolitik dönem avcıları ilerleme kaydetmişlerdi. 200 mamut birden öğrenmeyi öğrenenlerse (bir sürüyü yukarıdan aşağı doğru sürenler) fazla ileriye gitmişlerdi. Bir süre bolluk içinde yaşadıktan sonra, açlıktan ölüp gittiler."
Şimdi, geleceği düzeltmek için son şansımız.
İhtiyaç duyulan reform kapitalizm karşıtı, Amerikan karşıtı bir reform değil, derin çevreci bir reform bile değil; yalnızca kısa vadeli düşünme biçiminden uzun vadeli düşünme biçimine geçmek gerekiyor. Pervasızlık ve aşırılıktan, ılımlılığa ve temkinli olma ilkesine geçmek gerekiyor. Sahip olduğumuz en büyük avantaj, geçmiş toplumların akıbetinden kaçınmamızı sağlayacak en büyük talih, bu geçmiş toplumları biliyor olmamız.
Sayfa 140 - Aylak KitapKitabı okudu
İçine büyük oranda kurgunun karışmış olduğu yazılı tarihin aksine, arkeoloji genellikle unuttuğumuz ya da unutmayı tercih ettiğimiz gerçekleri ortaya çıkarır. Geçmişe gerçekçi bir şekilde bakmak oldukça yeni bir fenomendir, Aydınlanma’nın geç gelmiş meyvelerinden biridir. Yine de tarihte, Eli­zabeth dönemi tarihçisi William Camden’in deyimiyle “geçmişe bakma merakı”na kapılmış olan kişiler vardır. Şöyle de­miştir Camden: “Eski çağların sonsuzluğa benzer bir yanı vardır. Akıl için tatlı bir besindir o.”
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.