Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Şerh ve Haşiye Meselesine Dair Birkaç Not

İlim Bilmez Tarih Hatırlamaz

İsmail Kara

İlim Bilmez Tarih Hatırlamaz Sözleri ve Alıntıları

İlim Bilmez Tarih Hatırlamaz sözleri ve alıntılarını, İlim Bilmez Tarih Hatırlamaz kitap alıntılarını, İlim Bilmez Tarih Hatırlamaz en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Şerh - Haşiye Geleneği... Mühim..!
İçtihad meselesini çok önemseyen İlahiyat Fakültelerinin ve Yüksek İslam Enstitülerinin 12. asır Gazali'den sonra İslam düşüncesi durakladı, şerh-haşiye edebiyatı bizi geri bıraktı anlayışının hesabını neredeyse hemen hiçbir üst sorgulama yapmadan, tabiri caizse "taklitçi" bir tavır ortaya koymaları ve kendileri tarafından akademik olarak hesabı yeterince verilmemiş hükümleri benimseyip paylaşmaları dikkat çekicidir.
Sayfa 70 - DERGAHKitabı okudu
Reklam
Hayat sadece arkaya bakarak anlaşılır ama sadece ileriye bakarak yaşanır. (S.Kierkegaard)
Sayfa 105Kitabı okudu
Derece farkını tayin edecek olan şey telif türü değil bizzat metnin kendisi, yani kapasitesi, imkânları ve sahasındaki başarısıdır. (Yaygınlığı ve şöhreti için medrese kitabı olup olmaması ayrıca önemli bir etkendir) bir metnin şerhinin veya ihtisarının bazı bakımlardan yahut her bakımdan metinden üstün olması istisnai ve garip karşılanacak bir hal değil tabiî ve beklenebilir bir durumdur.
İlim olsun da bilmesin, tarih olsun da hatırlamasın; olacak şey midir bu? Evet öyledir, ilim her şeyi bilmez, tarih her şeyi hatırlamaz. Gelişigüzel şeyleri veya önümüze getirilenleri değil de bir şeyleri bilmek ve hatırlamak için bir iradenin, bir davanın ve iddianın, bir hayat tarzı arayışının kuvvetli bir unsur olarak devreye girmesi lazım.
Sayfa 214Kitabı okudu
Soren Kierkegaard
Hayat sadece arkaya bakarak anlaşılır ama sadece ileriye bakarak yaşanır. Soren Kierkegaard
Sayfa 105 - DergahKitabı okudu
Reklam
Tasavvuf yar olup bar olmamaktır Gül ü gülzar olup har olmamaktır
Sayfa 190Kitabı okudu
Bir 'geleneğin' içerisinde yer almak tek başına nakisa(eksiklik) olmadığı gibi yeni, büyük ve orjinal eserler vermenin, yeni usuller, üsluplar ve fikirler geliştirmenin, içinde bulunulan şartlar ve ihtiyaçlarla uyumlu ilmi ve fikri çabalarda bulunmanın, atılım ve sıçramalar yapmanın önünde mutlak bir engel de değildir.
Sayfa 108Kitabı okudu
Burada dikkat edilmesi gereken bir husus da, sanatçının güzelliği yaratan değil, keşfeden adam olmasıdır. Sanat varlıkta immanent olan transcendant güzelliğin araştırılmasıdır. ( B.Ayvazoğlu)
Sayfa 196Kitabı okudu
Ne tuhaf haldir bu! Söylenmiş bir şey evvelce söylenmiş diye, söylenmemiş bir söz de evvelce söylenmemiştir diye yazılmıyor. (Fuzuli)
18 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.