Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İmam-ı A'zam Ebu Hanife

Enes Selim

İmam-ı A'zam Ebu Hanife Gönderileri

İmam-ı A'zam Ebu Hanife kitaplarını, İmam-ı A'zam Ebu Hanife sözleri ve alıntılarını, İmam-ı A'zam Ebu Hanife yazarlarını, İmam-ı A'zam Ebu Hanife yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bildiği ile Amel Etmek!
Bir öğrenci Ebû Hanife'ye "Her şeyi bilip, bildiğiyle amel etmeyenin durumu nedir?" diye sordu. İmam-ı A'zam Ebû Hanife Hazretleri öğrencisine Cuma sûresinin 5. âyetini okudu "Kendilerine Tevrat yükletilip de sonra onu taşımayanların (Tevrat öğretildiği halde onun emirlerini tutmayanların) durumu, Kitaplar taşıyan eşeğin durumu gibidi..." (Cuma, 62:5) Kur'an'ı okuyup içini bilmemenin, uygulamamanın yani emirlerini, yasaklarını dinlememenin durumunu Yahûdiler-Tevrat misâli ile nasıl anlatıyor dedi ve ekledi: - İlim öğrenip onun muhakemesini yapmayıp amel etmeyen kimse, çeşitli ilaçları toplayan ve doktor gelinceyedek hangi ilacın hangi hastalığa karşı kullanılacağını bilmeyen eczacıya benzer. İşte sadece ilim öğrenen kimse de, amel etmezse ilmin neye yaradığını bilemez.
Sabrın Örneği..
Ebû Hanife bir gün ders verirken, ayağını akrep sokar. Akrebin sokmasından bir hayli sonra ders biter. Öğrencilerine ayağını bir şeyin soktuğunu söyler. Öğrencileri: "Hocam, niçin soktuğu zaman söylemediniz?" diye sorarlar. Ebû Hanife de şöyle cevap verir: Ben, size sabırdan, sabredenden bahsediyordum. Kendim sabırsızlık göstersem hiç tesiri olur mu? Onun için ben de sabrettim ve sizleri haberdâr etmedim. Öğrencileri büyük bir merakla akrebi ararlar. Bir de bakarlar ki minderin yanında cansız yatıyor!
Reklam
Sahih kaynaklarda büyük zâtların hayat kesitlerinden herkesin seviyesine göre alacağı bir çok ibret ve derslerin olduğu da muhakkaktır. Herkes seviyesine göre hissesine düşeni alacaktır/almalıdır.
Meselâ hadis diye rivâyet edilen bir sözde "Ebû Hanife, ümmetimin kandilidir" denmektedir. Vâkıa, Ebû Hanife, ümmeti- Muhammed (sallallahu aleyhi ve selem) için gerçek bir kandil olmuş ve ashâb-ı kiramdan sonra onun ayarında dine hizmet eden pek az kişi çıkmıştır.
İmam-ı A’zam Ebû Hanife, bir meseleyi halletmekte güçlük çekerse, arkadaşlarına: – Sanıyorum, işlediğim bir günahtan dolayı başıma böyle bir hal geldi, der, sonra da kalkar, iki rekat namaz kılar, istiğfar eder, namazdan sonra da Allah’ın inâyet ve yardımıyla o meseleyi kolaylıkla hallederdi.
272 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.