İnsanlar Arasındaki Eşitsizliğin Kaynağı

Jean-Jacques Rousseau

İnsanlar Arasındaki Eşitsizliğin Kaynağı Yorumları ve İncelemeleri

İnsanlar Arasındaki Eşitsizliğin Kaynağı yorumları ve incelemelerini, İnsanlar Arasındaki Eşitsizliğin Kaynağı kitabı hakkındaki okur görüşlerini , İnsanlar Arasındaki Eşitsizliğin Kaynağı puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.

Puan

8.310 üzerinden
361 Kişi · 78 İnceleme
103 syf.
8/10 puan verdi
·
25 saatte okudu
Eşitsizliğin gelişimi: 1) Kanun ve mülk hakkının oluşumu 2) İdarecilik kurumunun ortaya çıkması 3) Mantığa dayalı yönetimlerin keyfi güce dönüşmesi Eşitsizliğin başlamasına sebep olan "kanun ve mülkiyet hakkını" biraz açarsak: İlkel insanlar yerleşik hayata ve tarıma geçmeden önce sadece hayatta kalmak içgüdüsüyle yaşıyorlardı. Bunun için aralarında herhangi bir eşitsizlik yoktu. Zamanla yerleşik hayata ve tarıma geçilmesi ile insanlar arasındaki ilişkiler arttı. Bu ilişkiler toplumun küçük yapısı olan örgütlenmelerle başladı ve gelişti. Gelişen insan ilişkileri ile birlikte güzellik, değer ve itibar kavramlarının yansıması olarak tercih hissi doğdu. İlkel insanların daha iyi olanı tercih etmesi; iyi olanın kibirlenmesine ve diğerlerini küçümsemesine, kötü olanın ise utanmasına ve kıskançlık duymasına sebep oldu. Tarımın gelişmesi ile gelir fazlası ürünler değiştirilmeye başlandı. Bu kibrin ve kıskançlığın sarmış olduğu insanlar arasındaki rekabeti arttırdı. Daha fazla mülk elde etmek için kan dökmeye çalıp çırpmaya başlanıldı. Güçlülerin altında az mülkleri ile ezilmek istemeyen zayıflar birleşerek sözde eşitliği sağlayacak günümüze kadar uzanan, insanoğlunu aralıksız çalışmaya, köleliğe ve perişanlığa sürükleyen kanun ve mülkiyet hakkını oluşturdular. Ve eşitsizlik başlamış oldu. Bu çıkarımlardan "Eşitlik, ilkel insanın tek başına var olmasıydı." sonucunu çıkarmak yanlış olmaz heralde.
Eşitsizliğin Kökeni
Eşitsizliğin KökeniJean-Jacques Rousseau · İdea Yayınları · 20111,408 okunma
224 syf.
10/10 puan verdi
Sonda söyleyeceğimi başta söyleyerek başlayayım; Rousseau'ya göre; insanlar arasındaki eşitsizliğin kaynağı, mülkiyettir. Doğanın kanunu karşısında herkes eşittir fiziksel durumlar haricinde bireyler arasında hiçbir fark yoktur. Bu doğallığı bozan şey; mülkiyettir. Rousseau yazdığı tüm radikal analizlere rağmen bu kitabı üniversite öğrencisi
İnsanlar Arasındaki Eşitsizliğin Kaynağı
İnsanlar Arasındaki Eşitsizliğin KaynağıJean-Jacques Rousseau · Say Yayınları · 20201,408 okunma
Reklam
224 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
J.J.Rousseau, temel felsefesindeki düşüncelerini bu kitapta tüm açıklığıyla ortaya koymuştur. İnsanların; doğuştan günahsız ve iyi olduğunu savunan Rousseau, çevresel faktörler, yaşam zorluğu, toplumsal baskılar sebebiyle giderek gerçek benliğinden uzaklaşarak iyilik ve erdem gibi değerlere karşı yabancılaştığı, bencilleştiği savındadır. İlkçağlarda yaşayan vahşi insanların doğal ve bağımsız olduğunu, günümüzde ise kişisel çıkarlar, üstünlük, hakimiyet kurma hırsları sebebiyle dışa daha bağımlı hale geldiklerini, bütün bunların da insanlar arasındaki eşitsizlikleri arttırdığını ifade etmektedir. Eşitlik, adalet, bağımsızlık, erdem gibi değerlerin sıkı savunucusu olan filozofun, her ne kadar subjektif bir değerlendirme olarak görülecek olsa da; felsefeyle ilgilenmeyenler dahil okuyan herkesin perspektifine pozitif katkı sağlayacağı kanaatindeyim.
İnsanlar Arasındaki Eşitsizliğin Kaynağı
İnsanlar Arasındaki Eşitsizliğin KaynağıJean-Jacques Rousseau · Say Yayınları · 20201,408 okunma
139 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Sakin bir zihin ile odaklanarak okunması gereken bir kitap. Yazarın ortaya koyduğu metaforlar günümüze ışık tutacak enginlikte. Ancak yayınevini genel olarak beğensemde bu çeviriyi pek başarılı bulmadım. Okuyucunun aklını bulandırabilecek editoryal sıkıntılar var. O yüzden mümkünse daha kaliteli çevirilere göz atılabilir.
İnsanlar Arasındaki Eşitsizliğin Kaynağı
İnsanlar Arasındaki Eşitsizliğin KaynağıJean-Jacques Rousseau · Kapra Yayıncılık · 20211,408 okunma
120 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Varoluştan bu yana geçirilen sosyal evrimleşmeyi genel yapı itibariyle değerlendiriyor. Detaya çok girmeden varsayımlarını sıralıyor. Önceki teorileri kısmen çürütüp yenilere ufuk açıyor. Geniş bakış açısı kazandırıyor. Yatırım tavsiyesidir.
İnsanlar Arasındaki Eşitsizliğin Temeli ve Kökenleri
İnsanlar Arasındaki Eşitsizliğin Temeli ve KökenleriJean-Jacques Rousseau · Oda Yayınları · 20181,408 okunma
Reklam
80 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.