Eleştirel Bir Yaklaşım

İslam Düşüncesinde Sünnet

M. Hayri Kırbaşoğlu

İslam Düşüncesinde Sünnet Hakkında

İslam Düşüncesinde Sünnet konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.

Hakkında

Allah insana “halife” olma yani yeryüzünde Allah’ın iradesini hakim kılma görevini vermiştir. Ancak bunun, sadece tek tek fertler tarafından yerine getirilebilecek bir görev olduğunu düşünmek son derece yanlış olur. Aksine, bu görevi üstlenecek, yeryüzünde diğer toplumlara liderlik yapacak olan bir toplum söz konusudur ki “ümmet” terimiyle kastedilen de böyle bir toplumdur. İşte Hz. Peygamber’in hayatını vakfettiği nihai hedef de yukarıda sözü edilen evrensel görevi üstlenecek bir toplum yani “ümmet” oluşturmak idi. Gerçekte de durum bu olmuş ve insanlığa “örnek” ve “lider” olma görevini yüklenecek toplumu yani “Medine İslam Toplumu”nu oluşturmayı tarihte fiilen o gerçekleştirmiştir. Bilindiği gibi bu toplum yani “ümmet”; itikadi, siyasi, ekonomik, sosyal ve ahlaki olmak üzere, beşer hayatının bütün alanlarında gerçekleştirilmiştir ve özellikleri ile bu toplum, bizim için ilk modeli oluşturmuştur. İşte bizce bugün bir disiplin olarak “Sünnet”in konusu, bu “Medine İslam Toplumu Modeli” olmalıdır. Daha açık bir ifadeyle, “Medine İslam Toplumu”nu itikadi, siyasi, ekonomik, sosyal ve ahlaki planda yönlendirip yönetmede Hz. Peygamber’e önderlik eden ilkeleri tespit etmeye çalışmak; amacı ise, bu ilkelerden ilham alarak, günümüz şartları içerisinde, evrensel görevini yerine getirecek çağdaş bir İslam Toplumu modelinin nasıl oluşturulabileceği üzerinde durmak olmalıdır.
Tahmini Okuma Süresi: 9 sa. 41 dk.Sayfa Sayısı: 342Basım Tarihi: 27 Ağustos 2019İlk Yayın Tarihi: 2001Yayınevi: Ankara Okulu Yayınları
ISBN: 9789758190034Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Reklam

Kitap İstatistikleri

Kitabın okur profili

Kadın% 58.7
Erkek% 41.3
0-12 Yaş
13-17 Yaş
18-24 Yaş
25-34 Yaş
35-44 Yaş
45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Yazar Hakkında

M. Hayri Kırbaşoğlu
M. Hayri KırbaşoğluYazar · 17 kitap
İlahiyat profesörü, akademisyen, yazar. 1 Haziran 1954, Manisa doğumlu. Ali Rıza Çevik İlkokulu (1965), Manisa Lisesi (1972), Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi (1978) mezunu. Doktorasını Ankara Üniversitesi SBE’de “Ashabu’l Hadis’e Göre Allah’ın Sıfatları Problemi” (1983) adlı tezi ile tamamladı. Akademik kariyerini tamamlayarak profesör oldu. DİB Başkan Danışmanlığı (1988-1989) yaptı. Çalışmalarını AÜ İlâhiyat Fakültesi öğretim üyesi olarak sürdürdü. Makaleleri, kurucuları arasında yer aldığı İslâmi Araştırmalar (editör yardımcılığı ve yayın kurulu başkanlığı), İslâmiyat, Bilgi ve Hikmet, İslâmiyat (yayın kurulu başkanlığı, yazı kurulu üyeliği), AÜ İlâhiyat Fakültesi Dergisi, İlim ve Sanat, Diyanet Gazetesi, Liberal Düşünce, Yeni Türkiye’de yayımlandı. OSTİM TV ve TRT’de birer yıl haftalık dini programlar hazırlayıp sundu. Çok sayıda bilimsel toplantıya katıldı. Özellikle hadis, sünnet gibi konulardan hareketle çağdaş İslâm düşüncesi üzerine yorumları oldu. Çok sayıda mezuniyet, yüksek lisans, doktora tezi yönetti.