İslam Ülkelerinin Ekonomik, Politik, Sosyal Gelişimi

İslam Ülkeleri Neden Geri Kaldı?

İsmail Tokalak
7/10
4 Kişi
9
Okunma
7
Beğeni
1.950
Görüntülenme
Din, sosyal bir olgudur ve her sosyal olgu, ister istemez sosyal yapıya, kültüre, siyasete yansır. İnanç sistemleri ve bu sistemlerin düşünce yapısı ile siyaset ve ekonomik gelişme arasında çok bariz ilişki vardır. İslam insan yaşamının her alanına el atıp düzenleme getirme amacı güttüğünden, İslam ülkelerinde gelenek ve dini inanç içiçe geçmiştir. İslam ülkelerine bir şekilde dini devlet işlerinden ayırıp, demokratik bir rejim getirmeye çalışırsanız, bu çağdaşlaşma eğilimi İslamın gelenekçi dinci kesiminde belli bir anlam taşımaz. Bu kitle İslamın laik sistem karşısında kaybettiği alanı tekrar ele geçirmeye çalışacak, iktidara gelen siyaseti dine alet eden politikacılar vasıtasıyla zamanla güç kazanacaklardır. Bundan dolayı İslam ülkelerindeki demokrasi denemeleri hep sancılı olmuş, tam bir başarı elde edilememiştir. Medeniyetlerin başlangıcından itibaren, yönetici sınıflar, halk kitlelerini dinî kurumlar ve mistizm ile istedikleri gibi yönlendirmişlerdir. Müslümanlıkta inanılması zorunlu olan kader inancı nedeniyle halk, başlarına gelen şanssızlıkların ve sömürülmelerin hiçbirini aslında kötü bir idare içinde bulundukları sistemin yanlış işlemesine yormamışlardır. Bunu bir takdir-i ilahi olarak kabul etmişler ve kaderlerine razı olmuşlardır.
Yazar:
İsmail Tokalak
İsmail Tokalak
Tahmini Okuma Süresi: 10 sa. 39 dk.Sayfa Sayısı: 376Basım Tarihi: Aralık 2019İlk Yayın Tarihi: Ekim 2011Yayınevi: DOĞU Kitabevi
ISBN: 9786052096024Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
376 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
12 günde okudu
Kitap ile alakalı ilk yorumum şudur: İslam inancına sahip herkesin okuması gerektiği. Evet belki muhafazakar arkadaşlar okuduklarından hoşlanmayacaklar ama çuvaldızı kendimize batırmazsak bir adım ileri gidemeyiz. Emperyalist güçlerin oyuncağı olmaya devam ederiz. Kitap adından da anlaşılacağı gibi İslam Ülkelerinin neden geri kaldığının sebeplerini araştırıyor. Tabi bu geri kalmışlığın tek bir sebebi yok. Şeriat baskısı, cihad anlayışı, kader inancı, kadınların geri planda tutulması ve bence en büyük sebep olan eğitimsizlik. Kitap içinde detaylı bir şekilde anlatılmış. Bazen tekrara girse de bu okuru rahatsız etmiyor. Kitapta ayrıca bazı ek okumalar var ki bence bunlar da gayet faydalı bilgiler içeriyor. Mesela Japon- İslam Ülkeleri karşılaştırması. Her iki toplumda gelenekçi olmasına rağmen biri bilimde büyük bir ilerleme kaydederken diğeri neden yerinde saydı. Sonuç olarak yazılanların gerçekliği canınızı sıkabilecek olsa da okunması gereken bir kitap. İsmail Tokalak'a yazdığı bu kitap sebebiyle teşekkürler. Ancak yayınevinin daha dikkatli bir şekilde editörlük yapması lazım. Kitapta çok fazla yazın yanlışlıkları ve imla hataları var.
İslam Ülkeleri Neden Geri Kaldı?
İslam Ülkeleri Neden Geri Kaldı?İsmail Tokalak · DOĞU Kitabevi · 20199 okunma
Reklam
%43 (163/376)
6/10 puan verdi
Yazar inanılmaz tekrara gitmiş. Her olumsuzluğu İslam'a bağlaması objektif düşünmeyi etkiliyor. Ben okurken, yazarın görüşlerini ön yargılı olarak algıladım.
İslam Ülkeleri Neden Geri Kaldı?
İslam Ülkeleri Neden Geri Kaldı?İsmail Tokalak · Gülerboy Yayınları · 20119 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.