Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Kadılar Kitabı

İskender Pala

Kadılar Kitabı Gönderileri

Kadılar Kitabı kitaplarını, Kadılar Kitabı sözleri ve alıntılarını, Kadılar Kitabı yazarlarını, Kadılar Kitabı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
" Bir putperest huzurunuzda Müslüman olsa, hil'at giydirip ihsanlarda bulunduğunuz hâlde, bir Müslümanı döve döve zındık etmek istiyorsunuz. "
Sayfa 86 - Kapı Yayınları, 4. Basım, Aralık 2007Kitabı okudu
Zembilli Ali Efendi :
" Sultanım! Eğer sen hukuktan, adaletten ayrılır da kafana göre bir hüküm verir, sonra da onu infaz ettirirsen, ben de senin padişahlıktan hal'ina fetva çıkarırım bilmiş ol. "
Sayfa 74 - Kapı Yayınları, 4. Basım, Aralık 2007Kitabı okudu
Reklam
" Sulh caizdir. Haram olan bir şeyi helâl eden veya helâli haram kılan bir sulh olmamak şartıyla! "
Sayfa 56 - Kapı Yayınları, 4. Basım, Aralık 2007Kitabı okudu
Ebussuud Efendi:
" Rüşvet ile verilen hüküm, yasa gereklerine uygun verilmiş olsa bile geçerli sayılamaz. "
Sayfa 18 - Kapı Yayınları, 4. Basım, Aralık 2007Kitabı okudu
" Atalarımız kadılık makamına büyük itibar göstermişlerdir. Aşırı itibar, her zaman ve zeminde bir mesleği içerden kemiren kurtların da artmasına zemin hazırlayan en önemli etkendir. "
Sayfa 8 - Kapı Yayınları, 4. Basım, Aralık 2007Kitabı okudu
Şimdi soru şu: Gerçekten de biz, ahlak, gelenekler, vicdan hissi, dindarlık vb. sebeplerle adelet hissini bireylerin içine yerleştiren o eski anlayıştan sıyrılıp mahkemelerinden kuyruklar oluşan anlaşmazlıklar ülkesine dönüşmeyi nasıl başarabildik?! Kaşlar hep çatık da; gülümseyişleri nerelerde unutup bıraktık?!. Acaba adalet bir nalıncı keseri midir ki!?.
Reklam
Kaşlar hep çatık da gülümseyişleri nerede unutup bıraktık...
İyas’ın şu sözü de meşhur: “Kendi kusurunu bilmeyen kişi ahmaktır.” Onun kusurunun ne olduğu sorulunca da verdiği cevap şu: “Çok konuşkanım!”
Bu kanun maddeleri yaş deriye benzer şair, ne tarafa çekersen o tarafa gider
Bir toplum için bozulma ve çökme önce hukukun yoldan sapmasıyla başlar
Reklam
Aşırı itibar, her zaman ve zeminde bir mesleği içerden kemiren kurtların da artmasına zemin hazırlayan en önemli etkendir.
Halk bir kadıdan korktuğu kadar bir vezirden korkmaz; bir kadıya ihtiyaç duyduğu kadar bir vezire ihtiyaç duymaz. Kadı, Osmanlı Devletinin siyasi olmayan gücüdür ve yürütme karşısında yargıyı temsil eder.
Mecelle'nin hakimler hakkındaki hükümlerinden bazıları şöyledir: Madde:1792 - Hâkim fehîm (anlayışlı), müstakîm (dosdoğru), emîn (güvenilir), hakîm (hikmetle iş görür), mekîn (vakarlı, ağırbaşlı, saygın) ü metin (sözünden dönmez) olmalıdır. Madde:1795 - Hâkim, meclisi muhakemede alış veriş ve mulatafa gibi mehabeti meclisi izale edecek ef'al ve harekâttan ictinab etmelidir. Madde:1796 - Hâkim, iki hasımdan hiç birisinin hediyesini kabul etmez. Madde:1797 - Hâkim, iki hasımdan hiçbirisinin ziyafetine gitmez.
Kadılık mesleğinin bir ücret karşılığı iş gören devlet görevi konumuna gelmesi dünyada suç oranının artma ya yüz tuttuğu yakın çağların bir uygulaması dır.
Ve herkesin içinde bastırılmış olsa da, derece derece bir suç işleme içgüdüsü vardır.
221 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.