Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kadim Türklerin Mitolojik Hikayeleri

Fuzuli Bayat

Kadim Türklerin Mitolojik Hikayeleri Gönderileri

Kadim Türklerin Mitolojik Hikayeleri kitaplarını, Kadim Türklerin Mitolojik Hikayeleri sözleri ve alıntılarını, Kadim Türklerin Mitolojik Hikayeleri yazarlarını, Kadim Türklerin Mitolojik Hikayeleri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Altay Türkler, Uryanhaylar ve diğer Türk kavimleri düşünüyorlardı ki manevi âlemin bozulması, dünyanın zulümle, günahla, kötülükle dolması, Kalgançı Çağ'ın, Kıyamet'in esas alametleridir. Çünkü ne tufan ne deprem ne salgınlar insanları kötülük yapmaktan alıkoyamadı. Kadim Türkler her şeyden önce ahlaka, doğruluğa, adalete, hakkaniyete çok büyük önem veriyorlardı.
(İnsanlar) Ürediler, arttılar, savaştılar, ilk kanı döktüler, öldüler, öldürdüler. İhanet ettiler, ihanetin bedelini ödediler, aldattılar, aldandılar, yaşlılığın, hastalığın ve ölümün ne olduğunu bildiler... Ve en sonunda da şımardılar, Tanrı'ya kafa tuttular... Kendi kıyametlerini hazırladılar.
Reklam
Ülgen insanları yarattıktan sonra şöyle bir talimat verdi: "Olan şeye yok deme. Eğer yoktur dersen, o zaman var olan şey de yok olur."
Köpek, Erlik 'in sözüne kandı ve insanı onun eline verdi. Erlik de insanın, neresi varsa, her tarafına tükürdü. Az sonra Payana baktı ki insan tepeden tırnağa tükürük içinde kalmış ve kirlenmiştir. O ne yaptıysa insanı temizleyemedi. O zaman Piyana, insanın tersini yüzüne çevirdi. Bu yüzden insanın içi tükürüklü ve kirlidir. O neden kadim Türkler insanın kötülüğü içindedir derler.
Yakutların, gök tabakasını 7,9,12,17 kat olarak tasavvur ettikleri bilinmektedir. Katmanların sayısında yediye dayalı rakamların ağırlık bastığı görülmektedir ki, bu da daha çok sonraki şaman inancının etkisiyle oluşmuştur. Nitekim Yakıtlara göre , 7 kat sema aleminin en üst katında en büyük Tanrı ve onun emrinde 7 tanrısal ruh vardır. Bazı inançlara göre bu 7 tengri veya ruh, aynı zamanda 7 kardeştir. Bunların işlevi ; çok gürültüsü, şimşek, aydınlık ve savaşı kontrol eden, göğün kızgınlığını bildiren, kaderi belirleyen şeklinde tanımlanır.
Eski Türkler şöyle derlerdi ki, iyiliğin ve yaratmanın kaynağı olan Tengri insanlardan uzaklaştıkça kötü ruhlar ve onların hakimi Erlik Han da insanlara yaklaşacak.
557 öğeden 361 ile 370 arasındakiler gösteriliyor.