Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kadim Türklerin Mitolojik Hikayeleri

Fuzuli Bayat

Kadim Türklerin Mitolojik Hikayeleri Gönderileri

Kadim Türklerin Mitolojik Hikayeleri kitaplarını, Kadim Türklerin Mitolojik Hikayeleri sözleri ve alıntılarını, Kadim Türklerin Mitolojik Hikayeleri yazarlarını, Kadim Türklerin Mitolojik Hikayeleri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Herkesçe malumdur ki Yunanlıların anlattıkları, inandıkları, dünyanın da seve seve okuduğu mitoslarının yazarı Hesiodos ile kör şair Homeros'tur. Yunan mitolojisi bilimden halka, yazıdan söze doğru bir yol katetmiştir. Sözden kitaba değil, kitaptan söze geçmiştir. Bugün dünyanın her köşesinde sevile sevile okunan, çizgi filmlerin, macera filmlerinin sevimli kahramanlarına dönüşen Yunan mitosları Ege kıyılarında, Anadolu'da yaşayan Firiglerin, Hititlerin, Hurrilerin vb. eski halkların ortak malıdır.
“Bar nemenı yok dep aytana bardı yok tegen yok bolar.” (Olan şeye yok deme; eğer yoktur dersen, var olan şey de yok olur.) - Ülgen
Sayfa 24
Reklam
-Ben bütün yerlerde oldum, hiç kimse beni tanıyamadı, yalnız sen beni bildin.
-Bar nemenı yok dep aytana bardı yok tegen yok bolar. (Olan şeye yok deme; eğer yoktur dersen, var olan şey de yok olur.)
Türkler insanın kötülüğü içindedir derler
Payana, insan şeklinde bir şey yaptı. Bu varlığa ruh bulmak için göklere kalktı, ancak kalkmadan önce tüysüz bir köpek yarattı ki insanı korusun. Az sonra Erlik göründü ve köpeğe yaklaşıp şöyle dedi: - Sen bu insanı bana verirsen, ben de sana altın tüyler veririm. Köpek Erlik'in sözüne kandı ve insanı onun eline verdi. Erlik de insanın neresi varsa her tarafına tükürdü. Az sonra Payana insana ruh vermek için geldi. Erlik de hemen oradan uzaklaştı. Payana baktı ki, insan baştan aşağıya kadar tükrük içinde kalmış ve kirlenmiştir. Ne yaptıysa insanı temizleyemedi. O zaman da Payana, insanın tersini yüzüne çevirdi. Böylece insanın içi tükürüklü ve kirlenmiş oldu. O nedenle kadim Türkler insanın kötülüğü içindedir derler
insanın alacası içindedir, dışı ise aldatıcıdır
Ülgen'in insanları mahvetmek istemesinin nedeni, Erlik'in onlara kötü ruh vermesiydi. Kadim Türklerin şöyle rivayet ettikleri kayıtlıdır: Ülgen bu durumdan kurtulmak için önce onları mahvetmek istedi, ancak daha sonra bu kötü kokan insanların dışını içine, içini de dışına çevirmekle meseleyi çözmüş oldu. O nedenle insanın alacası içindedir, dışı ise aldatıcıdır
Reklam
Erlik Han, bilinen ilk insandır. Hatta o, dünyayı yaratan Ülgen'e de bu konuda yardım etmiştir. Şöyle ki, Erlik Han bazı bilgilere göre Ülgen'in ikiz kardeşi veya oğludur. Ancak sonunda Erlik, dünyayı yaratan Ülgen'i kıskandığı için onun rakibi ve düşmanına dönüşmüştür.
Gök Tengri Türkleri yarattığında onları kendi ordusu, dünyaya hüküm edecek millet kıldığından onlara yada taşı adlı bir çok özelliği olan taş vermiştir.
Sayfa 217Kitabı okudu
Çünkü Türkler eski zamanlardan göğü erkek, yeri de kadın başlangıç olarak görürlerdi. O nedenle de yıldırımın çakmasından sonra yağmur gökten indiği için yeri hamile bırakır ve yer de mahsul vermeye başlar.
Sayfa 212Kitabı okudu
Altay Türklerinin genel inancına göre dünya iki başlangıç tarafından yönetilir: İyilik, bu Ülgen'dir ve kötülük, bu Erlik'tir. Onların her ikisinin emrinde çok sayıda ruh vardır.
Sayfa 54 - Ötüken Neşriyat 9. Basım 20231. Bölüm Evrenin ve İnsanın Yaratılması: Tanrısal RuhlarKitabı okuyor
Reklam
Bar nemeni yok dep aytana bardı yok tegen yok bolar. (Olan şeye yok deme. Eğer yoktur dersen, o zaman var olan şey de yok olur.)
Sayfa 39 - Ötüken Neşriyat 9. Basım 2023 / 1. Bölüm Evrenin ve İnsanın Yaratılması: Tanrısal Ruhlar / Ag EneKitabı okuyor
Yayuçi ve körmes insan yaşamını etkilemekle görevlidir. Yayuçi insanın iyi işlerini yazarken körmes, kötü işlerini yazar ve günahlarını kaydeder (veya insanı iyiye kötüye sevk ederler).
Sayfa 27 - Ötüken Neşriyat 9. Basım 2023 / 1. Bölüm Evrenin ve İnsanın Yaratılması: Tanrısal Ruhlar / Bay ÜlgenKitabı okuyor
Türkler tengere, tengri terimlerini çeşitli anlamlarda kullansalar da bu karmaşa içinde asıl olanı tek kudret kaynağı, tek güç, tek tapınma objesi olan Gök Tengri'dir. Hikâyelerini anlatacağımız diğer varlıklar ise birer ruhlardır, tıpkı İbrahimi dinlerdeki melekler, peygamberler gibi.
Sayfa 16 - Ötüken Neşriyat 9. Basım 2023Kitabı okuyor
543 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.