Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ücretli Ev Emeği ve Kadın Özenlliğinin İnşası

Kadınların Sınıfı

Aksu Bora
"Bizim dükkân 24 saat açık!" Ev kadınlığı, tatili, hastalık izni, emekliliği, mesai saati olmayan bir iştir. Ev dışında çalışanlar da dahil olmak üzere bütün kadınlar evde çalışırlar ve bu çalışmanın karşılığı yoktur. Çünkü ev işleri, kadın olmanın doğal bir parçasıdır. İşte bu doğallık, evde harcanan emeği görünmez kılar. Ev işlerinin "yeniden üretim" olarak etiketlenmesi de bu görünmezliği büyütür. Camları silmekle yemek yapmak, çocuklara bakmakla lavaboları ovmak aynı türden işler midir? Değilse, aradaki farkı nasıl kavramsallaştırabiliriz? Bu kavramsallaştırmayı kadınlar arasındaki farklılıkları tahlil ederken kullanabilir miyiz? Kadınların Sınıfı, toplumun temel düzenleyici ilkeleri olan sınıfın ve cinsiyetin gündelik yaşam içinde nasıl birbirleri üzerinden kurulduklarını araştırıyor. Kadınların hangi sınıftan olurlarsa olsunlar, sadece kadın olarak ezildikleri doğru olsa bile, bu ezilmenin onları kızkardeş yapıp yapmadığını sorguluyor. Sınıfsal farklılıkların cinsiyete birer "ek" olmanın ötesinde, kadınlığın kurucu bileşenleri olduğunu iddia ediyor ve bu iddiasını gündelikçiler ve ev hanımlarının ilişkisinde sınıyor. uBu kitap okurunu yöntemsel özeni ve kuramsal yeniliği ile ödüllendiriyor. Ücretli ev hizmetlerini cinsiyet ve sınıf temelli ayrımların ve eşitsizliklerin yaratıldığı, sürdürüldüğü ve bunlara karşı çıkıldığı gündelik pratikler içinde tahlil edebilmesi açısından da çerçeve kurucu ve ender bir çalışma. Aksu Bora kadınları eve bağlayan zincirlerin nasıl örüldüğüne ilişkin güçlü bir mercek sunuyor.
Yazar:
Aksu Bora
Aksu Bora
Tahmini Okuma Süresi: 5 sa. 40 dk.Sayfa Sayısı: 200Basım Tarihi: Ekim 2014Yayınevi: İletişim Yayıncılık
ISBN: 9789750503610Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
200 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Aksu Bora, bu kitapta bilindik kadın-erkek tartışması yerine kadın-kadın tartışmasını ele alıyor. İşveren ve işçi kadınlar arasındaki çekişmeyi anlatıyor. Aksu Bora 27 kadın ile görüşme yapıyor ve kitap da bunun üzerine. Kitap, okuyucuya çok geniş bir literatür sunuyor. Sex ve gender arasındaki farkı da çok güzel açıklıyor. Feminist teoriden, sınıflardan, ev kadınından, ücretli ev işinden, ataerkil düzenden vs birçok konuyu titizle ele almış. Ben kitabı gerçekten çok başarılı buldum, çok güzel bir araştırma olmuş. Eğer toplumsal cinsiyet (gender) araştırmalarına karşı bir ilginiz varsa ve okumayı seviyorsanız şiddetle öneririm. Keyifli okumalar!
Kadınların Sınıfı
Kadınların SınıfıAksu Bora · İletişim Yayıncılık · 201495 okunma
Reklam
200 syf.
·
Puan vermedi
Aksu Bora, 27 kadın işe yaptığı görüşmeler ile kadınların kendi cinsinden olan farklı sınıflara mensup diğer kadınlara olan bakış akışını bizlere sunmuştur. Bu karşılaştırma genellikle orta sınıfa mensup kadınlar ile ücretli ev hizmeti veren kadınlar arasındaki sorunlara ve süreç içerisindeki çatışmalara değinmektedir.
Kadınların Sınıfı
Kadınların SınıfıAksu Bora · İletişim Yayıncılık · 201495 okunma
200 syf.
7/10 puan verdi
Aksu Bora Hocamız; Türkiye'de alan ve feminizm çalışmalarında okuyabileceğiniz ender yazarlardan birisidir. Bu kitabında ücretli ev hanımlığını ele alması da bu kitabı güzelleştiren sebeplerden. 2000'lerin baslarında yapilan bu görüşmeler güncelliğini az da olsa yitirmiş olsa da hâlâ okumanız gereken bir kitap.
Kadınların Sınıfı
Kadınların SınıfıAksu Bora · İletişim Yayıncılık · 201495 okunma
200 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
21 günde okudu
Tekrar kişisel blog yazıları yazmaya dönmek istememi sağladı bu çalışma. Psikoloji dışında sosyoloji çalışmalarını bu kadar sade ama açıklayıcı şekilde ve bireysel olarak ilgi çekici bulduğum bir konuda okumak inanılmaz keyifli oldukça verimli.
Kadınların Sınıfı
Kadınların SınıfıAksu Bora · İletişim Yayıncılık · 201495 okunma
Reklam
200 syf.
·
Puan vermedi
Erkekler ve kadınların birbiri ile eşit olmaması iddiasına ek olarak kadının da kadınla eşit olmadığından bahisle güzel bir incelemede bulunmuş Aksu BORA. Eşitsizliğin sadece cinsiyetle değil birçok bileşenle oluştuğunu ev içi hizmet veren kadınlar ve onlara işveren kadınlar üzerinden örneklendirmiş. Yer yer yanlı bakış açısını hissettiriyor ve insanların çerçevelerini çizerek bi tür akıl okuyuculuk yapıyor olsa da güzel ve daha iyi çalışmalar için başlangıç olabilecek nitelikte bir inceleme olmuş.
Kadınların Sınıfı
Kadınların SınıfıAksu Bora · İletişim Yayıncılık · 201495 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.