Karl Marx

Turan Tektaş

Karl Marx Gönderileri

Karl Marx kitaplarını, Karl Marx sözleri ve alıntılarını, Karl Marx yazarlarını, Karl Marx yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Marx’ın Tarih Anlayışı: Tarihsel Materyalizm
Marx, ortaya koyduğu tüm sorunların gerçek kaynağını, kapitalist ekonomide bulmuş, tarihi de ekonomi temelli sınıf çatmalarının tarih olarak görmüş ve bu sınıf çatışmalarının da üretim araçlarını elinde bulunduranlar ve bulundurmayanlar arasında sürüp gitmekte olduğunu ifade etmiştir.
Sayfa 135 - Parola yayınlarıKitabı okudu
Marx’ın Tarih Anlayışı: Tarihsel Materyalizm
Marx’ın felsefi sisteminin temelinde sağdece Dünyayı anlamak, algılamak düşüncesi değil bunun da ötesine geçen dünyayı değiştirmek düşüncesi yer almaktadır.
Sayfa 116 - Parola yayınlarıKitabı okudu
Reklam
Tarih Anlayışı
Marx ve Engels, Batı toplumlarının gelişmesini ve geleceğini, birbirini takip eden ilk dört döneme ayırır ve beşinci olarak gelecekte yaşanacağını varsaydıkları komünizm dönemini öngörür: İlkel komünizm: Avcı ve toplayıcı dönemde, paylaşılan mülkiyete ve ilkel demokrasiye dayanan kooperatif aşiretler, kabileler. Kölelik: Toplumun kabileden şehir devlete geçtiği, köleliğin, özel mülkiyetin ve aristokrasinin doğduğu, tarımın yaygın olduğu dönem. Feodalizm: Kralın da dâhil olduğu aristokrasinin yönetici sınıf haline geldiği, dinin önemli bir yer tuttuğu üçüncü dönem. Kapitalizm: Burjuva sınıfının yönetici, proletaryanın da ezilen sınıf olduğu, piyasa ekonomisinin işlediği ve üretim araçlarına ağırlıkla özel mülkiyetin sahip olduğu dönem. Komünizm: İşçilerin devrim yaparak kapitalistleri kovduğu ve devletsiz, sınıfsız, mülkiyetsiz bir toplumun yarattıkları beşinci dönem.
Sayfa 33 - Parola yayınlarıKitabı okudu
Tarih Anlayışı
İnsanlar öncelikle “yaşamlarını sürdürmek gayesiyle içmek, yemek, barınmak ve giyinmek” gibi gereksinmleri karşılamak için ilişkiye girer.
Tarihin , dinin , felsefenin ve bütün öteki teorilerin devindirici gücü , eleştiri değil , devrimdir . Bu tarih anlayışı , tarihin sonunun , "tinin tini" olarak "özbilinç" e erimek olmadığını , ama her evrede , maddi bir sonucun bulunduğunu gösterir .
%12 (32/253)
·
Puan vermedi
Normalde okuduğum kitaplar hakkında yorumlarımı buraya pek fazla yazmam ama bu seri hakkında hiç ileti , okunma görmemek beni üzdü. Umarım okunma sayıları artar.
Karl Marx
Karl MarxTuran Tektaş · Parola Yayınları · 20205 okunma