Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kategoriler

Aristoteles

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
98 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
2 saatte okudu
Hiçbir ön-bilgi olmaksızın salt düşüncenin ürünü’
Aristoteles’in ilk eserlerinden olmakla beraber eserde varlıkların derininden bir sınıflama söz konusu. Gerçi bu “neyin” sınıflandırıldığı meselesi de çokça tartışılmış ama bence bir “varlık sınıflandırılması” olduğunu düşünmek daha kabul edilebilir. Bu sınıflandırma içinde Aristoteles ağırlıklı olarak birincil ve ikincil tözleri ele alır ve birinci tözleri hepsinin üzerinde kabul eder çünkü ilk tözün karşıtı yoktur ve kendinde karşıtları barındıran tek varlıktır. Geniş anlamda kategorilerin sayısı sınırsız olmasına karşın Aristo bunları 10 kategoride toparlamıştır ve bunlar temel yüklemler ya da temel kavramlardır. Aristonun oluşturduğu bu 10 kategori yüzyıllar boyu gerek batıda gerek islam dünyasında kabul edilmiştir.
Kategoriler
KategorilerAristoteles · İmge Yayınları · 2016350 okunma
Reklam
64 syf.
10/10 puan verdi
·
3 günde okudu
*Organon;Yunanca da alet, araç anlamına gelmektedir.(opyavov) *Aristoteles’e göre Organon; Mantık, araç bilimi. *Bana göre Organon; İlme giriş. Bu kitap Aristo’nun mantık üzerine kurulu cümlelerinden meydana gelmiştir.Mantığı bir araç bilimi haline getirmiştir.Mantığın yaratıcılarından birisi de hiç şüphesiz Aristotelestir.Bu kitapta
Organon 1 - Kategoryalar
Organon 1 - KategoryalarAristoteles · Milli Eğitim Basımevi · 1989350 okunma
96 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
2 saatte okudu
Aynı kitaba bu kadar farklı isimlerde baskılar yapılmasına bir türlü anlam veremiyorum. Genellikle A. Conan Doyle kitaplarında karşıma çıkan bir durum ama burada da görünce biraz garipsedim açıkçası. Beklentiler... Üzer... Kategoriler ve Önermeler aslında bu külliyatın bir birleşimi olarak kabul ediliyor ve kategorilerde eş anlam, eş ses, yan anlam ve benzeri günümüzde de geçerliliğini koruyan kavramlara yer verilirken; önermeler kısmındaysa olumlu olumsuz, genel özel gibi kavramları işliyor yazar. Hepimize iyi okumalar dilerim..
Kategoriler - Önermeler
Kategoriler - ÖnermelerAristoteles · Say Yayınları · 2017350 okunma
64 syf.
8/10 puan verdi
Organon 1 - Kategoryalar (Yunan Klasikleri),Aristoteles, Bu kitabı anlamakta o kadar zorlandım ki kendime ilk defa bir anlamda geliştiren bir kitap bulabildim bu hafta boyunca serimin tüm kitaplarını okumayı düşünüyorum. Kitabın beni etkileyen noktası dil kavramına yapılan eleştirilerde ki zıtlığa olan bakışı oldu. Aristoteles'in bu kadar zor anlaşılmasının bir sebebi Hamdi Ragıp Atademir'in çevirisinin dil olarak çok eski kalması ve bir çok yabancı kelime içermesi. Kitabı okuyacaksanız 2019 veya 2016 baskılarını okumanızı tavsiye ederim. Kitabın ana fikri dil üzerine olsada olguların özüne yaptığı indirgemeci bakış benim görüşüm de her ne kadar doğru olmasa da fikre olan bakışı. Kelimeleri sınıflandırması ve cisim ve isim arasındaki ilşkiye olan bakışı. İyi okumalar...
Organon 1 - Kategoryalar
Organon 1 - KategoryalarAristoteles · Milli Eğitim Basımevi · 1989350 okunma
Reklam
64 syf.
·
Puan vermedi
Metafizik ve Mantığa Giriş
Aristoteles'in "Kategori" adlı eseri, felsefe tarihinin önemli bir metnidir. Kitapta, Aristoteles nesnelerin sınıflandırılması, özellikleri ve özelliklerin nesnelerle ilişkisi gibi temel konuları ele almaktadır. Aristoteles, bu kitapta, bir nesnenin ne olduğunu, nasıl tanımlanabileceğini, nesnelerin birbirinden nasıl ayrılabileceğini ve aynı zamanda birbirine benzer olabilecek nesnelerin nasıl birleştirilebileceğini açıklar. Kitap, düşüncenin temelinde yatan mantığın anlaşılmasına ve metafizik felsefesinin özünü kavramaya yardımcı olur. Aristoteles'in yazım tarzı, okuyucuların konuyu anlamasına yardımcı olmak için oldukça net ve anlaşılırdır. Yazar, felsefi kavramları kolayca açıklar ve kavramları gerçek hayat örnekleriyle ilişkilendirerek okuyucunun anlamasını kolaylaştırır. "Kategori", Aristoteles'in felsefi düşüncelerini ve yöntemlerini anlamak için önemli bir kaynaktır. Kitap, felsefe tarihindeki birçok filozof tarafından üzerinde tartışılan ve incelemeler yapılan bir metindir. Ayrıca, kitap, düşüncenin temelinde yatan mantığı kavramak isteyen herkes için yararlıdır. Sonuç olarak, Aristoteles'in "Kategori" adlı eseri, felsefe tarihinin en önemli metinlerinden biridir. Kitap, nesnelerin sınıflandırılması, özellikleri ve özelliklerin nesnelerle ilişkisi gibi konuları ele alır ve düşüncenin temelinde yatan mantığın anlaşılmasına yardımcı olur.
Organon 1 - Kategoryalar
Organon 1 - KategoryalarAristoteles · Milli Eğitim Basımevi · 1989350 okunma
·
Puan vermedi
Aristoteles Eleştirisi
Aristoteles, şeylerin yerine sözcükleri, nesnenin yerine özneyi koydu. Tümevarımı tavsiye etti ama kendisi uygulamadı, tikelden genele geçmek yerine genelden tikele geçerek doğru soruşturma düzenini tersine çevirdi. Genel ilkelerden kanıtlama yöntemiyle evrenin merkezinde yeryüzünün bulunduğu bir küre olarak gördü. Hem kendisinin hemde neredeyse 2000 yıl boyunca dünyanın bedelini ödeyeceği bir yaklaşımdı bu, öyle ki başka bir evren mümkün görülmedi. Harekete dair kavrayışları tümüyle fizik dışıydı. Hareket doğal ya da doğadışı, iyi veya kötü, sert veya ılımlıydı güya; harekete dair, yaklaşımına temel olan hiçbir mekanik kavrayış yoktu. Boşluğun var olamayacağını ileri sürdü ve buna, eğer var olsaydı hareket mümkün olamazdı, diye delil getirdi. Kaç çeşit hayvan türü olması gerektiğini a priori belirledi ve neden hayvanların falanca kısımları olduğunu genel ilkelerle gösterdi.
Organon 1 - Kategoryalar
Organon 1 - KategoryalarAristoteles · Milli Eğitim Basımevi · 1989350 okunma
64 syf.
9/10 puan verdi
Aristo Organon kitabında mantık felsefesine dair öz, görelik ve nitelik gibi temel kavramların önemi üzerinde durmuştur. Aristo, mantığı ilmin aleti ve ilimlerin ilmi olarak tanımlamaktadır. Aristo Öz kavramını, bir konu içinde doğrulanmaması olarak tanımlamaktadır. Ben bu önermeden öz kavramının hiçbir üst parametrede değerlendirilemeyen ana niteliklerden biri olduğunu çıkarıyorum. Bununla birlikte sayıca bir ve özdeş kalarak kendinde olan bir değişiklikle zıtları olabilme, özün karakteri olduğu belirtilmiştir. Bu noktada değişebilen bir öz kavramı aslında bir noktada iyi – kötü ilişkisinde çaba göstermemiz halinde başarıya ulaşabileceğimizi düşündürdü bana. Bu bağlamda insanın Aristo’nun değerlendirdiği diğer bir parametre de nitelik ve görelik kavramlarıdır. Niteliğin kıyaslanamaz olduğu, kıyaslanabilen faktörün görelilik olduğu ifade edilmektedir. Bu bağlamda görelilik kıyaslanabilirlik içerdiğinden bilimin temeli olarak sunulmaktadır.
Organon 1 - Kategoryalar
Organon 1 - KategoryalarAristoteles · Milli Eğitim Basımevi · 1989350 okunma
64 syf.
7/10 puan verdi
·
20 saatte okudu
Kitabın içeriği ve Aristo'nun mantık konusundaki önermeleri madde madde ele alınırken, Türkçe'ye çeviri den kaynaklı olduğunu sandığım bir ifade karmaşası var sanıyorum. Bu sebeble okunması zorlaşıyor. Hatta cümleler anlamsızlaşıyor. Yine de, mantık ve felsefe bilimi açısından insanın 2500 yıl öncesinde geldiği zekasını kullanma ihtiyacı ve bu konudaki becerisindeki zirve nokta etkileyici...
Organon 1 - Kategoryalar
Organon 1 - KategoryalarAristoteles · Milli Eğitim Basımevi · 1989350 okunma
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.