Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kaygı Kavramı

Soren Kierkegaard

Kaygı Kavramı İletileri

Kaygı Kavramı iletilerini, Kaygı Kavramı okur görüşlerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
TÜM FİLOZFLAR VE ESERLERİ (KRONOLOJİK SIRALAMA)
taslak 008 Pre-Sokratik Döneme Ait Eserler 1-Thales (625-545 MÖ) 2- Anaksimandros ( 610-546 MÖ) 3-Anaksimenes
Fragmanlar
Fragmanlar
Reklam
SØREN KIERKEGAARD OKUMA ETKİNLİĞİ (20 Eylül-11 Kasım)
"O bizi dünyanın kötü şekilde hayal kırıklığına uğrattığı, normalde bizi ayakta tutan duygularımızın yanılsamalarına yenilip içine düştüğümüz karanlıkları çok iyi anlayan bir arkadaşa ihtiyacımız olduğu zamanlarda yönelebileceğimiz, onları dağıtacak az sayıdaki filozoftan biridir." diyerek başlayalım. Daha önce etkinlik
Reklam
Durman gereken yerleri bilmelisin...
Bugün bir iş arkadaşımla yemekte sohbet etmeye başladık. Son okuduğum kitapla ilgili
Kaygı Kavramı
Kaygı Kavramı
ogrendiklerimi anlatmaya çalıştım. Sağolunsun o da ilgi gösterdi. Sonra anlattıklarım bitince bende sustum...
Yola çıkmak kaygıyı çoğaltmaktır; yola çıkmamaksa kendini kaybetmektir.
Soren Kierkegaard
Soren Kierkegaard
Kaygı Kavramı
Kaygı Kavramı
Bakmak ve Görmek
"İnsan bakmasını bilirse, hayat yeterince zengindir. Görmekten aciz birinin Paris'e ya da Londra'ya gitmesi bir işe yaramayacaktır." (Sayfa 87)
Kaygı Kavramı
Kaygı Kavramı
Soren Kierkegaard
Soren Kierkegaard
~KENDİMCE~ Bakmakla görmek arasında fark vardır. İkisi aynı şey değildir. Bakmak bir eylem, görmek ise algıyla ilgilidir. Görmek algılamaktır. Bir örnekle destekleyeyim: Yabani hayat belgeseli en çok sevilen programlardandır. Hiç olmazsa benim için. Bir ceylan otlarken onu takip eden aslan, kaplan ya da çita filme alınır. Ya da bir ırmak kenarında su içen bir zebranın tam önünde bir timsah olur. Ceylan ya da zebra avcının olduğu yere bakar ancak bir tehlike fark etmez, göremez. Sonra av olur. Aynı durum mânâ çıkarma, anlama, nedeni görme, özü görme konularında da geçerlidir. Karşısına yaralı bir çocuk çıkan biri çocuğa bakar. Ancak vicdanı yozlaşmışsa, çocuğun acziyetini, çaresizliğini görmez, anlamaz, hissetmez. Akletme, fikir üretme, fark etme konusunda da aynı şey geçerli. Karşısında yalan, düzenbazlık, samimiyetsizlik olan kişinin bakışları bunlarda olsa da aklı kıtsa, bunlara karşı umursamazsa görmez ya da görmezden gelir. Dünyadaki ulvi, görkemli, muhteşem şeyler için bu durum daha çok görülür. İnsanın çevresi tamamen mucizeyle, muhteşemliklerle, güzelliklerle doludur. Bakış her zaman bunlardadır ancak muhteşemlikler görülmez. İşte bu bakmak ancak görememek, anlayamamak, fark edememek, akledememektir. Görmesini bilen, görmekten aciz olmayan biri aynada kendine baksa bile yeterlidir.
Reklam
Uzundu yazamadım.
Kaygı Kavramı
Kaygı Kavramı
Sayfa 178
ANLAM VE CİDDİYET
"... içe dönme ebedi hayata akan çeşmedir, bu çeşmeden çıkan da ciddiyettir." (Sayfa 166)
Kaygı Kavramı
Kaygı Kavramı
Soren Kierkegaard
Soren Kierkegaard
~KENDİMCE~ Dünya yaşamının meşgalesi bizi kendine bağlıyor. Dünya, bizi kendisine bağlıyor. Ancak fani olması aklımıza gelmiyor. Kendimizin farkına varmadan, içimize, özümüze odaklanmadan yaşamın büyüsüne, akışına kapılıyoruz. Bu durumun önüne geçip de zamanın böyle gitmesine engel olmazsak ömrümüzün nasıl geçtiğini düşünmüyoruz. Değersiz, anlamsız, öylesine bir hayat. Lay Lay Lom... İnsanın, bu dünya etkisinin farkına varıp içine, özüne, kendine dönmesiyle fani hayatın elinden ebedi hayatın eline yönelmesi önemlidir, gereklidir. Ebedi hayat konusu inanca bağlıdır ancak kişinin özüne yönelmesi ne olursa olsun onu maddilikten kurtaracaktır. Ebedi yaşama inanmasa bile manevi özünü hissedecektir, kendini daha iyi tanıyacaktır. Bu da öncelikle empatinin geliştirilmesiyle, düşünmeyle, hissetmeyle, anlamaya çalışmayla olur. Kimisi anlamaya önce maddi dünyanın içindeki manevi olgulardan başlar; kimisi de önce kendi içinden, kendi özünden, kendinden başlar. Önce nereden başlanırsa başlansın bu ciddi bir meseledir. Ciddiyet gerektirir, ciddiyet verir. Çünkü önceden anlaşılmayan, farkında olunmayan şeyler anlaşılır, farkına varılır ve bu süreç akıllılaştırır, olgunlaştırır. Ciddiyet, hayatın özünde bulunan en önemli, en gerekli parçalardandır. Anlam ciddi bir konudur, anlam ciddiyetle anlaşılır.
BİLGİMİZLE İNSANIZ
"Yaratılış anlatısı da masumiyetin doğru bir tanımını yapar. Masumiyet, cehalettir." (Sayfa 48)
Kaygı Kavramı
Kaygı Kavramı
Soren Kierkegaard
Soren Kierkegaard
~KENDİMCE~ İlk 5 yaşına kadar bebeklere ve çocuklara "O daha melek." denir. Bunu söylemenin sebebi iyi ve kötüyü, doğru ve yanlışı ayırt edemediği, bilmediği içindir. Zihni gelişmemiş, kavramları öğrenmemiştir;
20 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.