Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kelam Tarihinde Kadınların İzi

Melikşah Sezen

Kelam Tarihinde Kadınların İzi Gönderileri

Kelam Tarihinde Kadınların İzi kitaplarını, Kelam Tarihinde Kadınların İzi sözleri ve alıntılarını, Kelam Tarihinde Kadınların İzi yazarlarını, Kelam Tarihinde Kadınların İzi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
140 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Melikşah hocanın okuduğum ilk kitabı, akıcılığına hayran kaldım. Tertemiz bir dil, uslüp, kitap kendini okutuyor. Gereksiz cümleler, kaynaksız bilgiler yok. Hanımların kelamdaki yerini merak etmiş olmam sebebiyle büyük bir heyecanla başladım kitaba. Lakin hanım kelamcıların dönemin şartları sebebiyle bu alanda öncü olmak yerine daha çok izleri takip edenler olduğunu görülüyor. Belli döneme kadar kelama menfi bakışların hakim olması hanımlarında bu ilimde geride kalmasının muhtelif sebeplerinden olmuş. Hanımlar genellikle belli bir döneme kadar nispeten nakil ağırlıklı ilimler olan tefsir ve hadis alanında isim yapmışlar. Akaide ilgi duyan hanımları dönemin eğitim metoduna binaen kayda geçmeyen sohbet halkalarında şifahi nakiller, alime hanımların evlerinde ders vermeleri, alim baba/eş'in ilmi ortamında öğrenmek şeklinde ilerlemiş, kitapların çoğaltılmasında hat sanatı yoluyla kelamla alakadar oldukları görülüyor. Alanda isim yapmalar neredeyse onikinci yüzyılı bile geçiyor.
Kelam Tarihinde Kadınların İzi
Kelam Tarihinde Kadınların İziMelikşah Sezen · Kayıhan Yayınları · 202115 okunma
Bugün, "başını örten kızlar felsefe bilmelidir" ifadesinin hakikatini "başını örten kızlar akîdelerini bilmelidir" şeklinde çerçeleyip ilan etmek gerekir.
Reklam
Şu hususu özellikle vurgulamak isteriz: İslamî ilimlerin her şubesi ve dahi akâid ile kelâm ilmi kadınların da bilmesi, öğrenmesi gereken bir ilimdir. Hele hele günümüz bâtıl cereyanlarının günden güne şiddetlendiği bir ahvâlde akîde bilgisinden mahrum bir kimsenin mevcut bulunması, tabiri caizse tehlikeye davet çıkarmaktır.
Herkese selamün aleyküm, Öncelikle herkese geçmiş olsun. Allah sabırlar versin hepimize.. Aşağıda yer alan eserlerden birini seçen iki kişiye seçmiş olduğu eseri hediye etmek istiyorum. Yorumlarda eser adlarını belirtmenizi rica ediyorum, hayırlısı olsun herkes için. Açıklanma Tarihi : 06.03.2023 Eserler *
Kendi Özünü Bil
Kendi Özünü Bil
*
Asâ-yı Musa (Orta Boy - Termo Deri)
Asâ-yı Musa (Orta Boy - Termo Deri)
*
Varlık Ağacı
Varlık Ağacı
*
En Güzel İsimler 99 Esma Sonsuz Mana
En Güzel İsimler 99 Esma Sonsuz Mana
/
Bir Vaizenin Penceresi
Bir Vaizenin Penceresi
*
Mesnevi
Mesnevi
*
Buluğu'l-Meram - Ahkâm Hadisleri
Buluğu'l-Meram - Ahkâm Hadisleri
*
Hüznün Lalesidir Dünya
Hüznün Lalesidir Dünya
*
Renklerden Ayrılık
Renklerden Ayrılık
*
Umrandan Uygarlığa
Umrandan Uygarlığa
*
Kelam Tarihinde Kadınların İzi
Kelam Tarihinde Kadınların İzi
*
Beş Sevgi Dili
Beş Sevgi Dili
*
İslam'da Evlilik ve Aile Hayatı
İslam'da Evlilik ve Aile Hayatı
*
Osmanlı’yı Yeniden Keşfetmek
Osmanlı’yı Yeniden Keşfetmek
Kadınların itikadi, akîde ve kelâm bilgisi açısından bir adım atmaz isek yarın toplumun yarısını oluşturan kadınların batîl ideoloji ve izm’lerden etkilenmelerinin önüne geçmek mümkün olmayacağı gibi, bu batîl ve hatalı düşüncelerin çoğunluğu oluşturduğu gün nice kanunların ve yaptırımların, bilinçli ve eğitimli olanların dahi elini kolunu bağlayacağı unutulmamalıdır.
Sayfa 115Kitabı okudu
İslâmî ilimlerin her şubesi ve dahi akâid ile kelâm ilmi kadınların da bilmesi,öğrenmesi gereken bir ilimdir. Hele hele günümüz bâtıl cereyanlarının günden güne şiddetlendiği bir ahvâlde akîde bilgisinden mahrum bir kimsenin mevcut bulunması, tabir caizse tehlikeye davetiye çıkartmaktır.
Sayfa 114Kitabı okudu
Reklam
Kelâmda iktisâr seviyesinde bilgiye erişmek her Müslümanın mükellefiyetidir. Aslında bu seviyenin akâid adıyla anılması, muhtevaya daha uygundur. İktisâr seviyesinin kelâm olarak isimlendirilmesi ise Saçaklızâde’nin de vurguladığı üzere ancak mecâz yoluyladır.
Sayfa 113Kitabı okudu
Bilhassa evlât sahibi olduktan sonra öncelik, aslî mesuliyet, meşguliyet ve mükellefiyetlerinin değiştiğini, bu noktada akla gelen önemli gerekçeler olarak sıralayıp, haklı mazeretler olarak kabul edebiliriz.
“...Kadının erkekten farkı yoktur. Ferâiz-i diniyeyi öğrenmek erkeklere de kadınlara da aynı sûretle farzdır.”
Kelâm,mantık, felsefe gibi bilhassa dirayet ilimleri olarak anılan ilim şubelerinde kadınların varlığından bahseden bir çalışmaya rastlamak hatta bu alanlarla meşgul olmuş bir hanıma atıf yapan eseri tesadüf etmek bile âdeta muhal gibidir.
25 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.