Kelam Tarihinde Kadınların İzi

Melikşah Sezen

Kelam Tarihinde Kadınların İzi Gönderileri

Kelam Tarihinde Kadınların İzi kitaplarını, Kelam Tarihinde Kadınların İzi sözleri ve alıntılarını, Kelam Tarihinde Kadınların İzi yazarlarını, Kelam Tarihinde Kadınların İzi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
·
Puan vermedi
Fatma Aliye Hanım
Devrinin mümtaz ilim ve tefekkür şahsiyetlerinin başında gelen Ahmet Cevdet Paşa'nın kızı Fatma Aliye hanım genelde "ilk kadın filozof" ya da "ilk kadın romancı" olarak anılıyor olsa da onun kelamî bir bilgi seviyesine sahip olduğu elit tabaka tarafından gayet tabii malumdur. Cahiller bilmiyor olabilir, bilen biliyor kervan yürüyor.
Kelam Tarihinde Kadınların İzi
Kelam Tarihinde Kadınların İziMelikşah Sezen · Kayıhan Yayınları · 202115 okunma
Bugün, "başını örten kızlar felsefe bilmelidir" ifadesinin hakikatini "başını örten kızlar akidelerini bilmelidir" şeklinde çerçeveleyip ilan etmek gerekir.
Reklam
Aktarılan satırlardan görüldüğü üzere Ahmed Midhat Efendi, daha evvel temas ettiğimiz “1861 tarihine kadar Osmanlılarda kızlarin eğitiminin tamamen ihmal edildiği" iddiasının aksine kendi döneminde kadınların tahsilden geri kalmasından hayıflanırken geçmiş dönemde bunun makul ve makbul olduğundan dem vuruyor.
İslam her varlık, cins, cinsiyet hatta birey için, ona özgü bir mesuliyet ve memuriyet biçen, kişiyi ancak bununla mükellef kılan yani "eşitlik" değil "adeletçi" bir şekilde münasebet kuran bir nizamdır.
Kadınların ilim ile iştigali noktasında teşvik edici bazı hadîs-i şerifleri çalışmamız içerisinde paylaştığımız için yine bazı kaynaklarda yer alan ve kadınların ilim mecraindan, okuma yazma vasfından sakındırılması gerektiği yönündeki rivayetleri de konu bütünlüğü açısından kısaca ele almamız beklenebilir. Mesela Hâkim enNîsâbûrî'nin (ö. 405 / 1014) el-Müstedrek ale's-Sahîhayn’ında yer alan ve kadınların okuma-Yazma öğrenmekten sakındırılması gerektiğini bildiren rivayet misal olarak anılabilir. Lakin kadınların ilimle iştigalini yasaklayan rivayetlerin büyük kısmı senet açısından problemli, hatta mevzudur. Nitekim Hâfız Zehebî Telhisü'l-Müstedrek’inde bu hususa temas etmektedir. Yine bir kısım Mevzûât eserlerinde de bu konuda izahlar mevcuttur. Kadınların ilim ile münasebetlerine bir sınır ya da yasak getiren rivayetlerin diğer bir kısmı ise bu sınır ya da yasakların belli alan ya da duruma has olduğunu muhtevasıyla aşikâr kılmaktadır. Meselenin bu yönü çalışmamız sınırlarını aştığı için bu kadar izah ile iktifa ediyoruz.
Ziyaeddin Ezheri'nin aktardığı bir bilgiye göre Endülüs Emevi Devleti döneminde bölgedeki okuma-yazma seviyesinin kadın-erkek tüm nüfusa oranla %98 olduğu anlaşılmaktadır.
Reklam
24 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.