Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Kısa Felsefe Tarihi

Roger-Pol Droit

Kısa Felsefe Tarihi Sözleri ve Alıntıları

Kısa Felsefe Tarihi sözleri ve alıntılarını, Kısa Felsefe Tarihi kitap alıntılarını, Kısa Felsefe Tarihi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Machiavelli'ye göre hakikat, iktidarın ele geçirilmesi ve korunmasına bağlıdır; bir ahlak sorunu değil temsil, imaj, gösterilen ya da gizlenen tutkulardır, ideallerden çok gerçek etkinliktir.
Bu anlamda Montaigne bizi zaaflarımızla barıştırır ve kendimizi olduğumuz gibi sevmeye teşvik eder.'En amansız hastalığımız kendimizi hor görmemizdir'. Bu nedenle herkes mecbur olduğu dostluğu geliştirmeli ve üzüntülerden kurtulmak için dostluktan yararlanmalıdır... Üzüntü herzaman zararlı, herzaman bir hastalık, bir çılgınlıktır, korkaklıktır, alçaklıktır aşağılık bir şeydir.
Sayfa 100Kitabı okudu
Reklam
Machiavelli üzerine..
İktidarı ele geçirmenin ve korumanın anlamı nedir sonuç olarak? Birinin insanların tutkularını ve bunları besleyen hayallerini kendi çıkarı için en iyi biçimde kullanmasından başka bir şey değildir bu. Bu açıdan bakıldığında Machiavelli düşüncesi etkinlikten başka bir şeyi dikkate almaz. Hükümdara göre başarı ideallere, modellere ya da ahlak kurallarına göre değil somut ve ayrıntıları dikkate alan maharetlerle kazanılır. Esas olan amaçlara ulaşmaktır; hangi yoldan olursa olsun.
Montaigne'i çok okumuş ve ona çok şey borçlu olan Nietzsche'nin onun için şu övgü dolu sözleri niçin söylediği anlaşılıyor: "Bir insanın hakikat konusunda yazdıkları dolayısıyla bu dünyada yaşamaktan daha fazla zevk alıyoruz."
Sayfa 100Kitabı okudu
Montaigne’in dediği gibi “sonunda her zaman cahillikle buluşmamız” son derece hüzün verici bir şey değil mi?
Descartes, Sokrates ya da Aristoteles gibi mutlu olmak için ahlaklı olmayı önermez. O daha çok erdemli bir yaşam sürebilmek için mutlu, yüce gönüllü olmayı önerir.
Sayfa 113Kitabı okudu
Reklam
Aristoteles'e göre en büyük mutluluk insanın kendini bilgiye adamasıdır ama dostluğun gücünü ve aile yaşamının zevklerini de gözardı etmez bu filozof. Ayrıca bilgenin mutlu olmak için sadece erdeme değil sağlığa, belli ölçüde rahatlığa ve belli bir saygınlığa ihtiyacı olduğunu da bilir.
İç yaşamın olaylara ve rastlantılara ağır basması Tanrı’nın, emirlere uymamız ve kurtuluşumuzu sağlamamız konusunda bizi özgür bırakmış olmasının bir işareti değil midir? Kısa süre sonra Hıristitanlar da bu tür soruları sormaya başlayacaklardır. Ama bu tür sorular sormaya başlamaları için hakikat perspektifinin bütünüyle değişmesi gerekmiştir.
En akıllı, en iyi, en ahlaklı, yasalara en saygılı insanın öldürülmesi her şeyin yeniden inşa edilmesi gerektiği konusunda bir işarettir.
Bir aydınlanma düşünürü olan Kant aynı zamanda barış düşünürüdür ve aklın savaştan kesinlikle nefret ettiğine inanmıştır.
Sayfa 200Kitabı okudu
Reklam
“ Düşüncelerimi bir yere oturtursam uyurlar!” der. “ Beynim tek başına hareket etmiyor, ayaklarımın dürtüklemesi gerekir onu.” Montaingne
Spinoza bir kez daha yerleşik bir düşünceyi altüst ediyor. İnsanların yaşadıkları hayalin yerine genellikle varlığından habersiz oldukları gerçeği gösteriyor. Özgür olduklarını sanan insanlar kendilerini "dışarı" dan bazı şeylerin çektiğini düşünürler oysa "içeri" den, bedenlerinden ve zihinlerinden gelen doğal nedenlerin zimcirlenmesiyle belirlenmişlerdir.
Çok ince bir detay.
"Kendimi hiç unutmadan kamusal sorunlarla ilgilenmeyi becerebildim" - Montaigne
Platon'a göre hakikat sürekli değişkenlik gösteren, çoğu zaman her insanda farklılıklar gösteren duyumlarda değildir. Hakikat, filozofların farklı biçimlerini düşünebilecekleri idealar dünyasında ebedi ve değişmez biçimde bulunur. Buna göre filozofların amacı toplumu bu ideal modele uygun olacak biçimde değiştirmektir.
45 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.