Kitabü' n- Nefs

İbn Bacce

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
İnsan cismani fiilleriyle maddi varlığını sürdürür, ruhani fiilleriyle şerefli bir konuma gelir, akli fiilleriyle ise ilahi bir nitelik kazanır.
Kişinin mutluluğu ancak erdemsiz toplumun meşgalelerinden zihni anlamda uzaklaşarak "kendi kendini yönetme" biçiminin bilgi, ahlak ve düşünce temeline dayalı olarak oluşturulabilir.
Reklam
Beslenme arzusu, nefsin en öncelikli isteğidir
İbn Bâcce, son derece gerçekçi bir tavırla bir taraftan bozuk bir toplumda yaşayan filozofun aktif siyaset aracılığıyla toplumu doğrudan dönüştürmeye çalışmasının tehlikelerini tespit ederken, daha dolaylı fakat son tahlilde kendi içinde daha tutarlı bir metotla önce fıtratlarında fazilet ve bilgiye istidat bulunan insanların “tedbîrü’l-mütevahhid” adını verdiği mütekâmil bir zihnî ve ahlâkî terbiye programı sonucunda ulaştıkları keyfiyetin yanı sıra toplumda belli bir kemiyete de ulaşmalarıyla birlikte toplumun daha sağlıklı bir şekilde dönüştürülebileceğinin, diğer taraftan da bu derece yüksek zihnî ve ahlâkî faziletlerle donanmış insanların, mutlu olmak için erdemli devletin kurulmasını beklemeksizin kendi zâtî mutluluklarını gerçekleştirmelerine fırsat verilmesi gerektiğinin altını çizmiştir.
Sayfa 32 - Türkiye Yazma Eserler Kurumu BaşkanlığıKitabı okudu
Aristoteles’in söylediği gibi, bütün bilgiler, güzel ve hoştur. Fakat bir kısmı diğerlerinden daha değerlidir. Pek çok yerde ilimlerin değerinin mer-tebeleri sayılmıştır. Nefs ilmi (psikoloji), matematik ve doğa ilimlerinden her açıdan üstündür. Bütün ilimler, nefs ilmine muhtaçtır ve nefs bilin-meden ve başka bölümlerde açıklandığı gibi mahiyeti tam öğrenilmeden, ilimlerin ilkelerini öğrenmemiz mümkün değildir. Öte yandan, malumdur ki kendi nefsini bilmede güven vermeyen biri, başkası hakkındaki bilgisin-de daha güvenilmez sayılmaya lâyıktır. Kendi nefislerimizin mahiyetinin durumu veya nefsimiz hakkında söylenenlerin doğru veya yanlış olduğunu bilmezsek, başka konularda öğrendiklerimize güvenilmemesi tabiidir. Diğer taraftan, nefsi bilmek, araştırmacıya, kendileri olmaksızın doğa biliminin kemâle ermeyeceği öncülleri almada (kavramada) bir güç kazandırır. Siyaset bilimine (medenî hikmetlere) gelirsek, nefsin durumunu bilmeden o alanda sağlıklı bir hüküm vermek de mümkün değildir.
Sayfa 48 - Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı
Reklam
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.