Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Japon Mitolojisine Bir Yolculuk

Kojiki

Okan Haluk Akbay

Kojiki Sözleri ve Alıntıları

Kojiki sözleri ve alıntılarını, Kojiki kitap alıntılarını, Kojiki en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ancak, İzanagi ve İzanami çiftinin dünya yaşamına ilişkin gerçekleştirdikleri bir başka önemli dönüşüm daha vardır ki; o da "Ölüler Dünyası" ile "Canlılar Dünyası"nı ebediyen birbirinden ayırmış olmalarıdır. Bu yüzden, daha önce aynı çember üzerinde yer alan "ölüm" ve "yaşam"; birbirinden tamamen ayrılmış olur.
Sayfa 113 - çizgi
Japon mitolojisine göre, ilk imparator olarak kabul edilen Kamu Yamato İvarebiko (İmparator Cinmu), Güneş Kamisi Amaterasu'nun torunudur.
Sayfa 115 - çizgi
Reklam
İzanagi ve İzanami, yeryüzü düzleminde mitolojik olayları başlatan Kamiler olmalarının yanı sıra; insan yaşamını biçimlendiren Kamiler olarak da Japon mitolojisi içinde önemli bir yer teşkil ederler. Birçok mitolojide aynı rolü üstlenen pek çok karakter gibi; yeryüzünde yaşamın başlangıcı olan bu iki aşkın varlık, evrensel özellikler taşımaktadır.
Sayfa 112 - çizgi
Ey Yamato! Diyarlar içinde en kutlu ve güzel ülke! Kıvrım kıvrım, Büklüm büklüm, Yemyeşil dağlarla çevrili Yamato! Daha güzel bir yer var mı sanki? Şu koca yeryüzünde!
Sayfa 160 - çizgi
Ölüler (ruhlar) bu dünyadan ayrılmazlar. Mezarlarına ve evlerine girip çıkarlar, kendi neslinden gelen kimselerle birlikte yeryüzünde yaşamaya devam ederler.
Sayfa 101 - çizgi
Susano-o'nun taşkınlıkları o denli ileri gitmiştir ki, Üst Dünya'ya hükmeden Güneş Kamisi Ameterasu bile korkuya kapılarak karanlıkların arasındaki bir mağaraya saklanır. Ancak Amaterasu'nun mağaraya kapanması tüm kâinatın karanlığa gömülmesine sebep olur.
Sayfa 20 - çizgi
Reklam
Susano-o'nun denizlere hükmeden bir Kami oluşu, Susano-o'nun davranışlarındaki karmaşıklığı çözümlemede önemli bir anahtar olarak düşünülebilir. Susano-o, bir bakıma hükmetmekle sorumlu olduğu denizleri çağrıştırır: Bazen hırçındır, bazen sakin; bazen mutluluk ve bereket getirir, bazen de felaket. Susano-o'nun kendisi de, tıpkı hükmettiği denizler gibi gizemler, tezatlar ve karanlık noktalarla doludur.
Sayfa 125 - çizgi
Yeryüzünün, oğlu Ameno-oşihomimi tarafından yönetilmesini isteyen Güneş Kamisi Amaterasu; bu amaçla oğlunu yeryüzüne gönderir. Ancak yeryüzü, hırçın ve kendini bilmez Kamiler yüzünden öylesine karışmıştır ki; Ame-no-oşihomimi, yeryüzüne indikten kısa bir süre sonra bu kargaşaya tahammül edemeyerek Üst Dünya'ya geri dönmek zorunda kalır.
Sayfa 27 - çizgi
İnsan, iki seçimle karşı karşıya kaldı: Ya, doğaya galip gelmeye çalışacak ve onunla savaşacak; ya da doğayla uyum içerisinde yaşayacaktı. Japon insanı, akılcı davranarak ikincisini seçti. Çünkü doğa, karşı konulmaz bir güçtü. Doğa, akıllara durgunluk veren gücüyle hem bir anda pek çok şeyi tahrip edebiliyor; hem de insanlara sınırsız nimet ve lütuflar sunuyordu. Japon insanı, kainâtta bulunan ve kâinatı oluşturan her şeyi "Kami" olarak takdir etti, saygı duydu, kutsadı ve övdü. Öfkeli Kamilerden korktu ve onları teskin etmeye çalıştı. İnsan, her zaman Kamiler ile birlikte ve Kamiler ile iç içe oldu.
Sayfa 98 - çizgi
Japon mitolojisinde Güç Kamisi Tacikarao, Güneş Kamisi Amaterasu'yu; Hint mitolojisindeyse Savaş Tanrısı İndra, güneşi saklandığı mağaradan dışarı çıkarır.
Sayfa 96 - çizgi
28 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.