Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Konstantinapolis Düştü 29 Mayıs 1453

Steven Runciman

Konstantinapolis Düştü 29 Mayıs 1453 Gönderileri

Konstantinapolis Düştü 29 Mayıs 1453 kitaplarını, Konstantinapolis Düştü 29 Mayıs 1453 sözleri ve alıntılarını, Konstantinapolis Düştü 29 Mayıs 1453 yazarlarını, Konstantinapolis Düştü 29 Mayıs 1453 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sultan Orhan 1362 yılında öldüğü zaman Türkler Batı Trakya'da iyice yerleşmişlerdi. Hükümdarlığı sırasında Osmanlıların Asya'daki toprakları genişlemişti. Fakat bu genişleme savaştan çok çeşitli Türk boylarının bu güçlü devlete gönüllü olarak katılması ile meydana gelmişti
Osmanlı beylerine Sultan unvanının verilişiyle ile ilgili olarak elimizde o dönemden kalan eski bir yazıt vardır. Osman'ın oğlu Orhan tarafından Bursa'da bir camiye konmuş bir yazıtta şöyle denmektedir" Sultan, gaziler sultanının oğlu; gazi ,gazilerin oğlu ,ufukların bekçisi dünyanın kahramanı"
Sayfa 41 - Doğan KitabeviKitabı okudu
Reklam
Fatih Sultan Mehmet'in Türk ve Rum tebasını etkilemek gayesi ile ailesinin Konya'ya göç ederek orada İslamiyeti kabul edip bir Selçuklu prensesi ile evlenmiş Komnenos sülalesinden bir prens olduğu teorisi desteklendiği söylenir. Bu efsane ve söylentilerin hiçbir kökü dayanağı yoktur
Sayfa 41 - Doğan KitabeviKitabı okudu
15 yüzyılda Saray dalkavukları Osmanlı soyunun Araplarla aile bağlantıları bulunduğunu ortaya attıklarında iş büsbütün karıştı. Buna rağmen Osmanoğulları'nın Muhammed'in soyundan geldiği hiçbir zaman ileri sürülmedi
Sayfa 40 - Doğan KitabeviKitabı okudu
Ertuğrul adlı Gazi'nin kurduğu bu beyliğin başına onun 1281'de ölümü üzerine oğlu Osman geçti. Osman'ın geldiği aile Osmanlı hanedanının kökünü oluşturmuş bu haneden güçlendikten sonra Osmanlı adı çevresinde çeşitli efsaneler doğmuştu bunlardan birine göre Osman'ın soyu yirmibir kuşak geride Nuh peygambere dayanmaktaydı. Sonraları bu listeye otuzbir kuşak daha katılarak efsanenin daha da inandırıcı olmasına çalışılmıştı
Sayfa 41 - Doğan KitabeviKitabı okudu
Reklam
240 syf.
9/10 puan verdi
·
26 günde okudu
İstanbul
. Kitapta öncelikle Bizans'ın durumunu ve Osmanlının yükselişini görüyoruz. Yazar bilhassa Bizans ve batı arasındaki uyumsuzlukları, anlaşmazlıkları çok iyi anlatmış. Gelişen Osmanlının inkişafı ve fetih hazırlıkları da yine iyi izah edilmiş. Kitapta Sultan II. Mehmet'in durumu ve fethin gidişatı da yine iyi izah edilen kısımlar arasında. Her iki taraf için de bir olumlu bir olumsuz şekilde ilerleyen fethin neticesini ve Sultanın çıkan olumsuzluklarla nasıl başa çıkacağını merak ediyorsunuz. Velhasıl fethin neticesini açık kalan kapı teorisine bağlasa da benim beğenerek okudum bir kitap oldu. Özellikle İstanbul'un fethini batılı bir yazardan öğrenmek isteyenlere tavsiye ediyorum. .
Konstantinapolis Düştü 29 Mayıs 1453
Konstantinapolis Düştü 29 Mayıs 1453Steven Runciman · Doğan Kitap · 201150 okunma
Türkler bu kuleyi bir gece içinde yapmışlardı.
Sultan Mehmed,öte yandan yeni bir savaş aracı yaptırmıştı. 18 Mayıs sabahı uyanan Bizanslılar,Mesoteihion surlarının karşısına dikilmiş duran koca bir devi korku içinde seyrettiler.Bu araç altındaki tekerleklerle hareket edebilen ahşap bir kuleydi.Türkler bu kuleyi bir gece içinde yapmışlardı.
Sayfa 127 - Doğan KitapKitabı okudu
240 syf.
6/10 puan verdi
·
18 günde okudu
İngiliz Tarihçi Runciman birçok kaynaktan (Bartholomaeus,Aşıkpaşazade,Frantzes,Kritovulos) bilgi toplayarak derlemiştir. İstanbul'un fethinden önceki Bizans ve Batı Roma'nın arasındaki Katolik-Ortodoks çatışmalarını,Bizans'ın hanedanlar arasındaki taht kavgalarını da akıcı bir dille anlatmıştır. Türkler kanadında Fatih Sultan Mehmed'in de evveline gidip Bayezid ve Timur'un Ankara Savaşın'dan da bahsetmiştir.Kısacası iyi bir tarih analizi sergileyen Runciman fetih öncesi iki farklı hanedanın geçmiş sorunlarını ve kuşatmanın zeminini hazırlayan zorunluluklarıyla beraber kapsamlı bir şekilde ele almıştır. Nacizane görüşüm İngiliz Tarihçinin biraz taraf tutarak anlatması biz Türk okurları biraz rahatsız kılabilir.
Konstantinapolis Düştü 29 Mayıs 1453
Konstantinapolis Düştü 29 Mayıs 1453Steven Runciman · Doğan Kitap · 201150 okunma
240 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
13 günde okudu
Küçük şehrin genç sultanı ile insanlık nasıl yeni bir çağa geçti???
İstanbul’un fethi neden yüzyıllar boyu sürdü? Tarihte birçok benzeri varken neden özellikle bu fetih sonrası çağ değişti tarih sayfalarında; Ortaçağ kapanıp Yeniçağ açıldı? İstanbul’u fetheden padişah Kuran-ı Kerim’de bile müjdelenmişti; Osmanlı padişahları yüzyıl boyunca İstanbul’u, boğazın bu nadide incisini fethetmeyi denediler, ama fetih 19
Konstantinapolis Düştü 29 Mayıs 1453
Konstantinapolis Düştü 29 Mayıs 1453Steven Runciman · Doğan Kitap · 201150 okunma
Reklam
240 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
33 saatte okudu
İstanbul'un fethiyle ilgili olarak bugüne kadar okuduğum kitapların tamamı bizler tarafından yazılmış ve tek taraflı anlatımdan ibaretti. Ama bu kitap, bizden olmayan biri, bir Hristiyan tarafından yazılmış olup, kuşatma ve fetih sırasında diğer tarafta yani o zamanki adıyla Konstantinopolis'te olan olayları da beraber anlatıyor. Kitap, bir tarih kitabı olması ve çok geniş kapsamlı yazılmasına rağmen muhteşem ötesi bir akıcılık ve sürükleyicilik içinde okunuyor. Yazar, hem fetih öncesinde, hem fetih sırasında ve hem de fetih sonrasındaki gelişmeleri çok ayrıntılı bir şekilde bize aktarıyor. Hele fetih sırasındaki aktarımlar o kadar sürükleyici ki yazar gelişmeleri, gün gün, saat saat, hatta dakika dakika, adeta bir naklen yayın spikeri edasıyla yansıtmış. Yazar kitabı yazarken , aralarında olayı direkt yaşayan Bizanslı tarihçiler ve İslam tarihçileri de dahil olmak üzere, konuyla ilgili yazılan çok fazla kaynaktan yararlanmış. Bundan dolayı da kitap için, fetih konusunda bugüne kadar yazılmış en kapsamlı kitap olma özelliği taşıyor da diyebiliriz. Yazar, olaylara objektif olarak yaklaşıyor ama ne kadar objektif olmaya çalışsa da , karşı tarafın bir ferdi olduğundan dolayı zaman zaman duygularını da hissettirdiği yerler az değil. Başlı başına muhteşem bir bilgi hazinesi olan bu kitabın, özellikle konuya ilgi duyanların, olaya farklı bir bakış açısından da bakmak isteyenlerin, tarih okumayı sevenlerin mutlaka okuması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum.
Konstantinapolis Düştü 29 Mayıs 1453
Konstantinapolis Düştü 29 Mayıs 1453Steven Runciman · Doğan Kitap · 201150 okunma
Aleksios'un da sonu bilinmemektedir. Söylenenlere göre kendisine Pera surlarının hemen dışında bazı araziler verilmişti, adına da ''Bey Oğlu'' deniyordu. Bugün Beyoğlu olarak bilinen semtin adı buradan gelmiştir.
Sayfa 191 - DK - Nisan - 2018Kitabı okudu
Hayret uyandıran bir başka konu da, şehirdeki ikinci büyük ibadethane olan Havariyun Kilisesi'ne dokunulmamasıydı. Bu kilisenin hazine bölümüne bile el sürülmemişti. Yapı, Harisios Kapı'sından doğuya inen ana caddeye çok yakındı. Pek çok Türk askerinin bu ünlü kilisenin önünden geçtiği kesindi. Sultanın Ayasofya'yı Bizanslılardan almasına karşılık burasını Ortadoks uyrukları için ayırmayı düşündüğü ve korunmasını sağladığı sanılmaktadır.
Sayfa 160 - DK - Nisan - 2018Kitabı okudu
Sultan Mehmed, şehrin sokaklarından geçerken gözyaşlarını tutamayıp, ''Böyle bir şehrin yağmalanmasına nasıl göz yumduk'' diye mırıldanmıştı. Oysa şehrin bütünüyle harap olmaması için elinden gelen çabayı göstermişti.
Sayfa 159 - DK - Nisan - 2018Kitabı okudu
27 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.