Köy Enstitüleri

Can Dündar

Köy Enstitüleri Sözleri ve Alıntıları

Köy Enstitüleri sözleri ve alıntılarını, Köy Enstitüleri kitap alıntılarını, Köy Enstitüleri en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
O gün tiyatro dersi için, okulu Devlet Tiyatroları kurucusu Karl Ebert ziyaret edecekti. Ancak öğrencilerin dikkatini Ebert'ten çok, yanındaki altın tel çerçeveli gözlük takan, ak saçlı tercümanın uzerinde toplanmıştı. O tercüman, dönemin en tanınmış muhalif edebiyatçısı, Sabahattin Ali idi.
Orada diyor ki, hiçbir öğretmen hiçbir öğrenciye el kaldıramaz. Kötü söz soyleyemez. Küfredemez. Dayak atamaz. Eğer bu dediklerimi yaparsa öğrencinin de ayni şekilde mukabele etmek hakkıdır.
Reklam
Yani siz tarımı bugün okulların çoğunda yapıldığı gibi, saksıda çiçek yetiştirmek şeklinde yaptığınız zaman onu öğretemezsiniz. Bu ezbere bir şey olur. Benim torunlarim öyle yapıyorlar. Bir tohumu alıyorlar, pamuklu buğdaya koyuyorlar, orada yetistiriyorlar. Bu tarım öğretimi değildir. Mustafa Aydoğan
Köy Enstitüleri
Enstitüde işbaşı zeybek havasıyla yapılıyordu. Öğrenciler her sabah erkenden kalkıp Okulun önündeki büyük alanda toplanıyor ve güne, sabah sporu niyetine kızlı erkekli halk oyunları oynayarak türkülerle başlıyorlardı. Sonra, kendilerinden önce kalkıp fırınlarda ekmek pişiren arkadaşlarının hazırladığı kahvaltıya geçiyorlardı. Sabah 7:30’dan sonra da serbest okuma saati başlıyordu her enstitünün büyük bir kütüphanesi vardı ve Hasan Âli Yücel’in çevirisini yaptığı klasikler burada bulunabiliyordu her öğrenci bir yıl içinde 25 klasik eseri okumak zorundaydı.
Atatürk'ün ölümü, bir dönemin kapanışının da habercisiydi. Atatürk'ten sonra liderliği İsmet İnönü devralacak ve köyde eğitim projesini sürdürme görevi ona düşecekti. İnönü, cumhurbaşkanı seçilince kabineyi Celal Bayar kurdu ve milli eğitim bakanlığına Hasan Ali Yücel getirildi. Yücel, hayatını eğitime adamış bir felsefe hocasıydı. Bakanlıkta tam bir devrim yaptı. Üniversiteler kanunu çıkararak özerkliği güvence altına almaya çalıştı. Dünya klasiklerinin çevrilmesi için bir tercüme bürosu kurdurarak 500'den fazla eserin Türkçeye kazandırılmasını sağladı. Ama onu ölümsüzlüğe kavuşturacak asıl projesi Köy Enstitüleri oldu. Yücel'in Milli Eğitim Şurası'nda tartışmaya açtığı bu proje cumhuriyetin en önemli hamlelerinden biriydi. Yücel, bir yasa tasarısı hazırlatarak ülkeyi, tarım koşullarına göre her biri 3-4 ili kapsayan 21 bölgeye ayırdı. Bu 21 bölgenin en uygun yerlerine bire Köy Enstitüsü kurulacaktı. Enstitüler şehirden uzakta olacak ama mümkünse tren istasyonuna yakın bir yere kurulacaktı. Bu enstitülerde köyün kalkınması için gerekli öğretmenler yetiştirilecekti. Ancak öğretmen sadece okuma yazma öğretmekle kalmayacak, aynı zamanda köylüye modern tarım tekniklerinden marangozluğa, müzikten hasta tedavisine kadar her konuda eğitim verecekti. Bir anlamda yerel önder aydınlar yetiştirilecekti.
Aşık Veysel
Serbest okuma saatinde isteyen öğrencilere müzik öğretmenleri tarafından mandolin, keman, akordeon, bağlama dersleri de veriliyordu hatta bağlama dersini kimi zaman enstitüleri birer birer gezen Aşık Veysel veriyordu.
Reklam
111 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.