Kültür Bilimleri ve Kültür Felsefesi

Doğan Özlem

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Kültürel varlık olalı beri, bizim evrenimiz "doğa" değil, dildir, kültürdür. "Dil insanın evidir."
Sayfa 182
Biz buna kadercilik diyoruz
İnsan tarihe kendi idealleri açısından bakma hakkına kuşkusuz sahiptir. Ama aynı insan, tarihe bu ideallerinin "garip bir determinasyon"la gerçekle- şeceği bir alan olarak bakma hakkına sahip değildir. Burada her şeyden önce insanın kendisine karşı ahlaksal açıdan bir sorumsuzluğa sürüklenme tehlikesi vardır. İnsanın, ideallerini gerçekleştirmek için tek dayanağı yine kendisidir ve ona özgürlüğü getirecek hiçbir “determinasyon" yoktur.
Reklam
Dilthey'a göre, doğal durumdan toplumsal duruma geçtikleri aşamadan bu yana in- sanlar kendi koydukları kural, değer ve normlardan örülü bir çevrede yaşamaktalar; kendi yaratıları olan bu kural, değer ve normlar, sonradan yine insan eylemlerini belirleyen neden ve motifler olmaktadırlar. Hatta öyle ki, Dilthey'a göre, insanlar kendi yaratıları olan bu "tinsellik"e öylesine gömülürler ki, bu "tinsellik" onların tüm yaşantılarını ve evrene bakış biçimlerini de belirler. Bu "tinsellik” kuşkusuz, tarihin ürünüdür ve hatta "tinsellik" bizzat "tarihsellik"tir ve insan bu tarihsellik içinde "tutuklu"dur.
Sayfa 85 - NotosKitabı okudu
Kültür Felsefesi
Kültür felsefesi, insan, insan toplumu ve insanlıkla ilgili her şeyi konu edinmesiyle, konuları sınırlanmış diğer felsefe disiplinlerinden hem ayrılan hem de bu disiplinlerin tümünü kucaklayan özel bir konuma sahiptir.
Sayfa 157
Kültür Felsefesi
Çoğu filozof, doğada kendiliğinden oluşan halleri belirtmek için 'fakt' (factum, fact) terimini kullanırken insan düşüncesi ve emeğiyle oluşan haller için "artefakt" terimini kullanmaya özen göstermişlerdir. 'Artefakt' terimindeki "arte", yine Latince 'ars' sözcüğünden gelir ki, yapma, işleme, becerme, zanaat ve sanat (Art) vb. anlamlara sahiptir.
Sayfa 167
Reklam
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.