Kur'an Tarihi

Muhsin Demirci

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Hz Muhammed, öncelikle içinde yaşadığı toplumu ahlaki anlamda eğiten bir önder, onun hukuki sorunları çözen adil bir yargıç, siyasi sorumluluk ve yetki sahibi bir devlet başkanı ve yerine göre de bir başkomutandır.
Kur'an'a yönelik çalışmaların daha fazla bir hızla ve gelişen fennî bilimlerden de istifade edilerek yürütülmesi, müslüman âlimlerin başta gelen görevlerinden biridir.
Sayfa 13 - ifav yayınları
Reklam
(1) İbnü'l-Esîr'e göre halku'l-Kur'ân fikri yahudi kaynaklıdır. Çünkü Tevrât'ın yaratılmışlığını söz konusu ederek bu fikri ilk olarak ortaya atan kişi yahudi asıllı Lebîd b. Asam'dır.
Sayfa 241 - M.Ü. İLAHİYAT FAKÜLTESİ VAKFI YAYINLARIKitabı okudu
Kaynakların bildirdiğine göre Hz. Peygamber'in çağırdığı kâtip yazma işini bitirince, Resûlullah (sav) ona yazdığını yüksek sesle okumasını emrediyor; şayet kâtip eksiklik, fazlalık veya yanlışlık yapmışsa onu tashih etmiş oluyordu. Nitekim Zeyd b. Sâbit bu hususu bize şu sözüyle anlatmaktadır: "Resûlullah (sav) bana vahiy yazdırıyor ve bitirince de yazdığım vahyi okutturuyordu. Eğer herhangi bir yanlış veya noksan bulursa, bunu hemen düzelttiriyordu. Ben de ancak ondan sonra kalkıp söz konusu vahyi insanlara bildiriyordum."¹³² 132 el-Heysemî, Mecme'z-zevâid, Beyrut 1967, I, 152; VIII, 257.
Sayfa 141 - M.Ü. İLAHİYAT FAKÜLTESİ VAKFI YAYINLARIKitabı okudu
Şurası muhakkak ki o dönemde Kur'ân'ın ezberlenmesi ve muhafazası için hafıza, yazıdan daha pratik ve güvenilir bir yol olarak kabul ediliyordu. Çünkü tebliğe muhatap olan Arap toplumu ümmî olmakla birlikte, kuvvetli hafızaya sahipti. Bazı rivâyetlerden öğrendiğimize göre Araplar binlerce beyitlik şiirler ezberliyorlar, nesepleriyle ilgili bilgileri hâfızalarında tutuyor ve okuyorlardı²⁰. O dönemde hafızaya çok güvenilmesinden dolayıdır ki İbnu'l-Cezeri (ö. 833/1429) "Kur'ân'ın naklinde itimat, Mushafların yazısına değil, hâfızalarda yer alan metinleredir" demiştir.²¹ 20 es-Sâbûnî, et-Tibyân fî ulûmi'l-Kur'ân, Mekke 1390/1970, s. 46; Doğrul, Ömer Rıza, Kur'an Nedir?, Ankara 1967, s. 43. 21 ez-Zerkânî, Menâhil, I, 242.
Sayfa 116 - M.Ü. İLAHİYAT FAKÜLTESİ VAKFI YAYINLARIKitabı okudu
Reklam
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.