Neolitik Çağdan 1. Dünya Savaşı' na

Kürtler ve Kürdistan

Kemal Burkay

Kürtler ve Kürdistan Sözleri ve Alıntıları

Kürtler ve Kürdistan sözleri ve alıntılarını, Kürtler ve Kürdistan kitap alıntılarını, Kürtler ve Kürdistan en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İlk çağda Kürdistan
Kürdistan, Medlerin gelişinden çok önce de M.Ö. 3. ve 2. binyıllarda çeşitli halklara, onların kurduğu devletlere ve uygarlıklara yurt oldu. Zagroslar yöresinde Lulular, Gutiler, Kasiler; Kuzey Mezopotamya, Musul ve Botan çevresinde Subariler, Hurriler, Mitanniler; daha kuzeyde Van Gölü çevresinde ise Xaldiler (Urartular). Bu dönemde İç Anadolu'da, Kızılırmak çevresini merkez edinen ve büyük bir uygarlık kuran Hititler ise, Kürdistan'ın batı yöreleri ile etkileşim içinde oldular.
Nikitin şöyle diyor: "Kürt edebiyatına eğilen araştırmacıya en çarpıcı gelen şey 'aşırı folklor bolluğu'dur (Vilçevsky'nin deyimi)." Vilçevsky'ye göre bunun nedeni Kürt halkının kendi anadilinde okur-yazar olmamasıdır. Nikitin de bu görüşe katılıyor ve şöyle diyor: "Türk, İranlı ve Arap komşuları gibi okulda Kürtçe okuyup yazamadığı için anadilini geliştirme olanağından yoksun kalmış Kürt, kendini oral (sözel) folklor edebiyatına indirgemiş bulunmaktadır. Yalnızca geçmiş kuşakların zengin katkılarıyla beslenmiş bir folklor değildir o; sürekli olarak yenilenme ve zenginleşme yolunda şaşırtıcı bir dirim ve yaratıcı güçle beliren, çoğunca Kürt potasında komşu folklor temalarını da eriten bir bütündür. "
Reklam
Olumsuz koşullara rağmen Kürt dili, Kürt halkının konuştuğu dil olmayı sürdürdü, yapısını ve kelime zenginliğini büyük ölçüde korudu ve günümüze kadar geldi. Hatta denebilir ki, Türkçe bu iki dilden (Arapça ve Farsça) çok daha fazla etkilendi. Farsça gibi gelişkin bir edebiyat dili bile Arapça sözcüklerin akınına uğradı. Öyle ki günümüz Farsçası, tüm arınma çabalarına rağmen Arapça sözcüklerin egemenliğini kıramamaktadır. Çok ilginçtir ki bu denli olumsuz bir durum Kürtçe için söz konusu değil. Bunun bir nedeni, belki de Kürtçenin daha çok Kürt köylülerinin ve öteki üretici halkın dili olarak varlığını sürdürmesidir. Ama Kürtçenin köklü bir dil olmasının, Kürt halkının geçmiş zengin kültürünün de herhalde bunda payı var.
Türkiye, Kürt tarihini gizlemek için her şeyi yapıyor. Kürdistan'da ya kazılara izin verilmiyor, ya da bulunan eserler bilimsel araştırmalara kapalı tutuluyor. Kimi zaman tarihi eserler barbarca yok ediliyor Dicle ve Fırat üzerine inşa edilmekte olan bir dizi baraj ise, bilineni ve bilinmeyeni ile zengin bir tarihi tümüyle sulara gömüyor. Kısacası, Kürtlerin bir devleti yok ve Kürt tarihini, Kürt kültürünün zengin kaynaklarını ortaya koyabilecek, bunun için bilinçli, sistemli çaba harcayacak bir güç de yok.
Hitit sanatı, inançları üzerinde Hurri ve Mitannilerin etkisi öylesine fazladır ki, bunun ikiyüz yıllık Hurri egemenliğinden ve iki halkın komşuluğundan mı kaynaklandığı, yoksa Hititlerin Hurrilerle, bunun yanı sıra soy bağları olup olmadığı araştırılmaya değer.
HURRİLER
Hitit efsane ve destanlarının da kaynağı genellikle Hurriler'dir. Bu efsanelerden biri fırtına tanrısının bir ejderle savaşını anlatır. Buna göre, kışı ve kötülüğü temsil eden ejder yenilir ve bereketli, mutlu günler başlar. Bu efsane ozanlar tarafından bahar bayramında okunurdu. Kava'nın Dehak'ı yendiği Nevroz efsanesini andırması bakımından ilginçtir. Boğazköy'deki kazılarda Mezopotamya kökenli ünlü Gılgamış Destanı'nın Hurri dilinde örnekleri bulunmuştur. Tanrıları anlatan Kumarbi Destanı ile Yılan Hedammu efsanesi, Avcı Keşşi Masalı ve Gurparanzeh Destanı da Hurri kökenlidir.
Yurt ansiklopedisi, s.8728Kitabı okuyor
Reklam
51 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.