Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mantık ve Diyalektik

Aydın Çubukçu

Mantık ve Diyalektik Gönderileri

Mantık ve Diyalektik kitaplarını, Mantık ve Diyalektik sözleri ve alıntılarını, Mantık ve Diyalektik yazarlarını, Mantık ve Diyalektik yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Evreni bir bağıntılar-ilişkiler örgüsü olarak düşünmenin ve bu bütünlüğü etkileyerek dönüştürebilme çabasının ilk izlerine, ilkel dinlerde, büyüde ve mitolojide rastlayabiliriz.
·
Puan vermedi
Bu kitap, mantığın ilerleyişini, evrenin bağıntılı bir bütün olduğuna ilişkin tasarımların ve düşüncelerin çok eski zamanlardan gelen büyük sarmalı üzerinde özetliyor. İnsanın bütün tarihsel eylemi, eninde sonunda bir bağıntıyı koparmak ve bir yenisini yaratmak olarak yalınlaştırılabilir; ama kendi eylemiyle gittikçe daha bağıntılı ve bütünsel kıldığı bu dünya, ona, önceden ve dışarıdan bu haliyle verilmiş gibi görünür. Yabancılaşmanın en yüksek biçimi, metafizik, buradan doğar. Bu yüzden bu kitap ´tepe üstü´ duran ´soyut evrensel düşünce´deki ya da insan ve tarih dışı ´maddi dünya´daki diyalektiği değil, tarih ve toplum içindeki insanın ilişkilerinde ´ayakları üzerine dikilmiş´ bir diyalektiği anlamaya çalışıyor.
Mantık ve Diyalektik
Mantık ve DiyalektikAydın Çubukçu · Evrensel Basım Yayın · 201130 okunma
Reklam
Doğruyu düşünebilmek cesareti ile, doğru düşünme bilgisi her zaman birlikte bulunmuyor: ya yanlış haksız yere cesaretle olumlanıyor, ya da bilgi korkunun örtüsü kılınabiliyor.
Mantık Diyalektik
Öz ve görünüş,diyalektikten önce idealist ve metafizik içinde anlamlandırılmış ve kullanılmıştır.
Sayfa 163 - Evrelsel Basım YayınKitabı okudu
Mantık ve Diyalektik
Lenin, bu haliyle mantığın artık bilgi teorisi olarak daha genel ve kapsamlı bir nitelik kazandığını,geçmişte ayrı ayrı felsefi alanlar olarak konulmuş olan mantık ve bilgi teorisinin,diyalektikte birleştiklerini belirtir.
Sayfa 97 - Evrelsel Basım YayınKitabı okudu
Mantık ve Diyalektik
Klasik mantık, kendisinin,düşünce yasalarıyla ilgili bir bilim olduğunu ileri sürer.Burada kastedilen düşünce, kendine özgü yasa ve kuralları olan ayrı bir gerçekliktir ve doğa yasalardan farklı yasalarla işleyen Özgül bir yapıya sahiptir.Oysa diyalektik,önce düşünce ile nesne arasındaki bu biçimsel ayrımı ortadan kaldırmak yolu çöküyor.Diyalektiğe göre mantık,her şeyden önce tarihsel gelişmenin bir ürünüdür ve yalnızca düşüncenin tarihsel gelilmesinden ibadet değildir.
Sayfa 82 - Evrelsel Basım YayınKitabı okudu
Reklam
Bağıntıların herhangi birinin değişmesi, diğerlerinin de değişmesine yol açar. Buna ilişkin genel kuralı şöyle özetleyebiliriz: Kategorilerin hareketi, diğer bütün belirlenimleriyle ve belirlenimlerin birbirleriyle olan bağıntısından doğmaktadır ve hepsi birbiriyle karşılıklı etkileşme içindedir. ilişkilerin değişmesi hareketi doğurmakta, ya hareketi boyunca bağıntılı olduğu kategoriler ya da bir belli kategori ile olan ilişkisi değişmektedir.
Kategorilerin içeriği, öznedeki ve nesnedeki gelişme ve değişmelere bağlıdır. Bu onların sayıca da sınırlanamayacakları anlamına gelir. Demek ki nesnel gerçekliğin biliniş ve kavranışı ilerledikçe, yeni kategoriler doğar, eskiyenler değişir veya ölür.
“Belirlenmiş, tamamlanmış bir varlık, bir başka varlığa ilişkili olan varlıktır; başka bir muhteva ile, bütün dünya ile bağıntı içinde olan bir muhtevadır bu. Bütünün karşılıklı belirlenme bağıntısı konusunda, aslında bir tekrarlamadan başka bir şey olmayan şu belirlemede bulunabilmişti metafizik: Bir tek toz tanesi yok edilebildiği anda, bütün evren yıkılır.” (Hegel)
Sınır konularak belirlenmiş varlık, sınırlarının dışında kalanların olumsuzlanmasıyla da belirlenmektedir.
Reklam
Her kavram ve her şey, kendi karşıtını, kendi başkasını kendi içinde taşır .
Her kavram, başlangıç haliyle bir “tez”dir. Tez, bir olumlamadır ve kendi varlığı ile taşıdığı karşıtlığın birliğidir. Tez, karşıtlığı aşma yönünde hareket eder, çünkü, taşıdığı karşıtlık dolayısıyla kavram, kendinde ve olanak halindedir, bundan çıkmak, kendi için ve gerçeklik haline gelmek zorundadır.Hareketi içinde çelişki çözülerek, anti-tezin varlık nedenini oluşturur. Böylece tez dolaylanır, bir başka’ya bağlanır: “Burada birinci terim (tez),özünden başkasının içine batırılmıştır.” (Hegel)
Her şey birbirine öylesine bağlıdır ki, tek bir olayın gerçek nedenini bilebilmek, ancak bütün olayların aranan olayla bağıntısını bilmekle mümkün olacaktır!
DemokritosKitabı okudu
33 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.