Marksist Leninist Felsefe

Aleksandr Şeptulin

Marksist Leninist Felsefe Gönderileri

Marksist Leninist Felsefe kitaplarını, Marksist Leninist Felsefe sözleri ve alıntılarını, Marksist Leninist Felsefe yazarlarını, Marksist Leninist Felsefe yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
(…) toplumdan ayrı bir "ideal insan" yoktur. Birey, toplumdan ayrılamaz; çünkü onun üzerinde iz bırakması kaçınılmaz olan toplumun içinde büyür, gelişir ve şekillenir.
Sayfa 330Kitabı okudu
Din, insanların ıstıraplarını ve sıkıntılarını telafi etmek için onlara "öbür dünyada" ilahi ödül olarak ebedi mutluluk sözü verir. "Öbür dünyada" sömürücülerle sömürülenlerin yer değiştireceğini, sömürenler ebedi azap görürken sömürülenlerin cennette yaşayacağını ileri sürer. Din, emekçilerin dikkatini gerçekliğin ivedi sorunlarından, özgürlük ve insana uygun koşullar için verilen mücadeleden ayırır.
Sayfa 317Kitabı okudu
Reklam
Din, insanların günlük yaşamlarında egemen olan dışsal güçlerin insan bilincindeki fantastik ve hayali bir yansımasıdır. Bu yansımada, dünyevi güçler doğaüstü güçler biçiminde kabul edilir.
Sayfa 315Kitabı okudu
Her çağın ve her sınıfın ahlakı yaşamın maddi koşullarını ve insanların ekonomik durumlarını yansıtır. Ahlaki görüşlerin ve standartların tarihle ilişkili olarak değişen doğasını bunlar belirler. İnsan yaşamının maddi koşullarının gelişmesine benzer olarak, nesnel ilerleme ahlak alanında da görülebilir.
Sayfa 309Kitabı okudu
Marx ve Engels şöyle yazar: "Egemen sınıfların fikirleri, her çağda, egemen fikirlerdir: demek ki, toplumun egemen maddi gücü olan sınıf, aynı zamanda egemen düşünsel gücüdür. Maddi üretimin araçlarına sahip olan sınıf aynı zamanda zihinsel üretim araçları üzerinde kontrole sahiptir; bu sebeple, genel anlamda zihinsel üretim araçlarına sahip olmayanların fikirleri buna tabidir. Egemen fikirler baskın maddi ilişkilerin düşüncel ifadesinden başka bir şey değildir.”
Sayfa 290Kitabı okudu
Marx ve Engels sosyalist devrimin tüm, ya da en azından, en büyük kapitalist ülkelerde aynı anda başarılı olacağına inanıyordu ama Lenin emperyalizm çağında kapitalist ülkelerin ekonomik ve siyasi gelişmesinin eşitsizlik yasasının çarpıcı gösterimine dikkat çekti. Farklı ülkelerde proleter devrimin koşullarının eşitsiz gelişmesinin nedeni ekonomik ve siyasi eşitsizliktir. Böylece devrimin bu ülkelerde aynı anda olamayacağı ve bir ülkede ya da emperyalist zincirin zayıf halkaları olan birden fazla ülkede zafere ulaşabileceği sonucuna ulaşılır.
Sayfa 284Kitabı okudu
Reklam
58 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.