Marksizm, Ulusal Sorun ve Sömürge Sorunu

Josef Stalin

Marksizm, Ulusal Sorun ve Sömürge Sorunu Sözleri ve Alıntıları

Marksizm, Ulusal Sorun ve Sömürge Sorunu sözleri ve alıntılarını, Marksizm, Ulusal Sorun ve Sömürge Sorunu kitap alıntılarını, Marksizm, Ulusal Sorun ve Sömürge Sorunu en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Dünyada hiçbir iktidar, Rusya’da Sovyet iktidarı kadar büyük bir ademi-merkeziyetçiliğe izin vermemiş, dünyanın hiçbir hükümeti, halklara bu kadar tam bir ulusal özgürlük tanımamıştır.
Sömürgelerde
Bu ülkelerde “yabancı hakimiyet” sosyal yaşamın özgür gelişmesini sürekli engeller, bu nedenle sömürgelerde devrimin ilk adımı yabancı kapitalizmin devrilmesi olmalıdır,
Reklam
Bir ulusu oluşturan kişiler her zaman kapalı bir kütle halinde yaşamazlar, çoğu zaman gruplara bölünürler ve bu yolla yabancı ulusal organizmalara bulaşırlar. Onları ekmeklerini kazanmak için çeşitli bölgelere ve kentlere süren, kapitalizmdir. Yabancı ulusal bölgelerde bulunan ve oralarda azınlıklar oluşturan bu gruplar, bölgedeki ulusal çoğunluk tarafından dilleri, okulları ve benzer diğer kurumları zorla engellenerek baskılanırlar. Ulusal çatışmaların nedeni budur. Bölgesel özerkliğin işe yaramazlığının nedeni budur.
Öncünün kitlelerden kopmamasını, ama milyonlarca kitleyi gerçekten beraberinde ilerletebilmesini sağlamak için tayin edici bir önkoşul gerekir, yani kitlelerin bizzat kendi tecrübeleri temelinde öncünün talimat, direktif ve sloganlarının doğruluğuna ikna olmaları gerekir.
Sermaye iktidarda oldukça, milliyetçi önyargılarla dolu küçük-burjuvazi ve her şeyden eski “eğemen” ulusun köylülüğü kapitalistlerin ardından gittikçe, ulusal düşmanlık ve ulusal çatışmalar kaçınılmazdır, önüne geçilemez; ve tersine eğer köylülük ve diğer küçük-burjuva katmanlar proletaryayı izlerse yeni eğer proletarya diktatörlüğü güvence altında ise, ulusal barış ve ulusal özgürlük güvence altında sayılabilir.
Özel mülkiyet ve sermaye, insanları kaçınılmaz olarak birbirinden ayırıyor, ulusal nifakı körüklüyor ve ulusal baskıyı güçlendiriyorsa, kollektif mülkiyet ve emek de aynı şekilde kaçınılmaz olarak insanları birbirine yakınlaştırır, ulusal nifakı ortadan kaldırır ve ulusal baskıyı yok eder. Nasıl ki kapitalizm, ulusal baskı olmaksızın varolamazsa, sosyalizm de ezilen ulusları kurtarmaksızın varolamaz.
Reklam
46 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.