Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Marx Neden Haklıydı?

Terry Eagleton

Marx Neden Haklıydı? Sözleri ve Alıntıları

Marx Neden Haklıydı? sözleri ve alıntılarını, Marx Neden Haklıydı? kitap alıntılarını, Marx Neden Haklıydı? en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Voltaire'e göre zenginler, yoksulların kanıyla şişmişti ve mülkiyet toplumsal çelişkinin temeliydi.
Sayfa 49
Voltaire'e göre zenginler, yoksulların kanıyla şişmişti ve mülkiyet toplumsal çelişkinin temeliydi.
Reklam
Bir ilişkinin sömürüye dayandığını görebilmek için sömürüye dayanmayan bir ilişkinin nasıl olabileceğine dair bir fikrinizin olması gerekir.
Sayfa 102Kitabı okudu
Zamanımızda, Marx'ın da öngördüğü gibi, servet eşitsizlikleri son derece derinleşti. Günümüzde bir Meksikalı milyarderin geliri, en yoksul 17 milyon hemşerisinin gelirine eşittir. Kapitalizm, şimdiye kadar tarihin tanık olduğu en büyük zenginliği yarattı ama bunun maliyeti özellikle yoksulluk sınırında yaşayan milyarlar bakımından astronomiktir. Dünya Bankası'na göre 2001'de 2,74 milyar insan günde 2 dolardan az bir parayla yaşıyordu.
En hazır kârların peşinde koşan bir avuç uluslar üstü şirket bütün yeryüzünde malları dağıtıp, yatırım yaparken yeni bilgi teknolojileri de artan globalleşmede önemli bir rol oynadı. İmalat sanayisinin önemli bir bölümü ucuz işgücünün bulunduğu "geri kalmış" dünyada iş yaptırmaya başladı; bundan da bazı dar görüşlü Batılılar, ağır sanayinin yeryüzünden büsbütün silindiği sonucunu çıkardı.
Senin organlarını yumuşacık bir tembellikle saran giysi Komşu tarlaların yarısını gelişimden yoksun bıraktı
Sayfa 49 - Oliver GoldsmithKitabı okudu
Reklam
Marx, 1844 El Yazmaları'nda (Birikim Yayınları, 2000) "İnsan objektif ve duygusal olduğu için acı çeken bir varlıktır -ve acı çektiğini hissettiği için tutkulu bir varlıktır" diye yazar. Ona göre ölüm, bireyin üstünde, türünün acımasız bir zaferidir.
Sayfa 100Kitabı okudu
Kapitalist toplum insanlar arasındaki bütün hakiki bağları parçaladı; bunun yerine egoistliği, bencil ihtiyaçları geçirdi ve insanların dünyasını, birbirlerine düşman bireyler dünyası içinde eritti.
Kapitalist yaşam biçimi gezegeni topyekün ortadan kaldırmakla tehdit etmektedir.
İnsan 1968 Paris'inin ateşli sloganını düşünüyor: "Gerçekçi ol, imkânsızı iste!" Abartısına rağmen bu slogan yeterince doğrudur. Toplumun onarılmasını istemek gerçekçi bir ihtiyacı ifade eder ama bu, sistemin var olan güçlerinin ötesindedir, hatta bir anlamda imkânsızdır. Ancak ilkesel olarak dünyanın çok daha fazla iyileştirilebileceğine inanmak gerçekçidir.
Reklam
Farklı bir gelecek, belirli bir şimdinin geleceği olmak zorundadır. Ve şimdinin çoğu, geçmişten oluşur. Geleceği biçimlendirmek için elimizde tarihten miras kalan az sayıda yetersiz araçtan başka bir şey yoktur. Bu araçlar ise biçarelik ve sömürüyle lekelenmiş olarak gelen mirastır.
Kapitalizm sadece soykırım, açlık, emperyalizm ve köle ticaretinden ibaret değildir. Bu sistem büyük yoksunluklar yaratmadan, refah yaratmayı başaramamıştır.
Marksistler asla yalnızca bir ülkede sosyalizmin mümkün olabileceğini düşünmediler. Hareket ya enternasyonaldi ya da hiçbir şeydi.
Tam anlamıyla devrimler, yalnızca bir sosyal sınıf başka bir sınıfın egemenliğine son verip, yerine kendi iktidarını geçirdiği zaman gerçekleşir.
Sosyalizm herkesin aynı işçi tulumunu giymesi değildir. Yurttaşlarına, allayıp pullayarak eşofman ve jimnastik ayakkabısı olarak bilinen üniformaları giydiren tüketici kapitalizmidir.
Sayfa 122
283 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.