Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Medine'den Lozan'a

Taha Akyol

Medine'den Lozan'a Gönderileri

Medine'den Lozan'a kitaplarını, Medine'den Lozan'a sözleri ve alıntılarını, Medine'den Lozan'a yazarlarını, Medine'den Lozan'a yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ol vakit dahi Şer'i mahkemelerden başka mahkemeler kurul­masına bu derece şiddetli lüzum var imiş. Şimdi ise ticaret ve mua­melat pek ziyade yoğunlaştı. Bunlar düşünülür ise, Nizamiye mah­kemeleri teşkiline ne derecede mecburiyet olduğu meydana çıkar
Abdülhamid'in reformu
Abdülhamid Han, Nizamiye mahkemelerini geliştirip teşkilandırarak yargı birliği yolunda önemli bir atılımı gerçek­leştirmiştir: 1879 tarihli Mehakim-i Nizamiyenin Teşkilatı Kanun-ı Muvakkati adlı yasa ile hukuk ve ceza mahkemeleri ayırımı belirgin hale getirilmiş ve bugükü hukuk ve ceza mahkemelerimizin temeli atılmıştır. Eski hukukumuzda olmayan savcılık (kamu davası) kurumu ile avukatlık kurumu ve noter­lik kurumu hukukumuza dahil edilmiştir. Ticaret mahkemeleri de artık Adliye Bakanlığı'na bağlanarak yargı birliği yönünde büyük merhale katedilmiştir. Abdülhamid dönemindeki önemli bir başarı da, yeni mah­kemeler ve yeni hukuk için gereken hukukçuları yetiştirmek ü­zere kurulan "Mekteb-i Hukuk"un kalıcı ve esaslı bir şekilde yeniden kurulmasıdır. Medrese dışında ilk hukuk mektebi 1870'de faaliyete geçmiş, 1874'te Batı'ya dönük bir hukuk programı oluşturulmuştur ve hocaların çoğu "Mösyö"dür. Abdülhamit devrinde, 1880'de kurulan ve günümüze kadar gele­rek İstanbul Hukuk Fakültesi'nin de temelini oluşturan "Mek­teb-i Hukuk"ta eğitim kadrosu büyük ölçüde Türkleşmiş­tir. Abdülhamid dönemi tamamlandığında, Nizamiye mah­kemeleri son derece genişlemiştir, Şer'iye mahkemeleri Müslü­manların, azınlık(kilise) mahkemeleri gayrimüslimlerin sadece aile ve miras hukukuna bakmaktadır.
Reklam
Dört Halife zamanında Divan-ı Mezâlim'e hacet görülmez idi. Zira o vakit insaf gaslip olup sırf (Şer'i) yargı faaliyetiyle, ihlâller bertaraf edilirdi. Amma ondan sonra bozgunculuk ve kaba kuvvet, halk orasında tegâllüp ve saldırganlık gaalip oldu Devvani
Cevdet Paşa'nın kurduğu Nizamiye mahkemelerini tarihçi Standford Shaw "sektiler"(dünyevi, laik)olarak niteliyor ve bu mahkemelerin Osmanlı'da yargının laikleşmesinin zirvesini oluşturduğunu söylüyor.
Hukuk tarihimizde bir şaheser olan Mecelle'nin yayınlanması sanılanın aksine, Me­celle bir 'Tanzimat' kodifıkasyonudur ve "bila tefrik-i cinsü mezhep", yani, din farkı gözetmeksizin bütün Osmanlılara uygu­lanmak üzere çıkarılmış, bilgi temellerini fıkıhtan, fakat kamu hukuku temellerini "vatandaşlık" kavramından alan bir kanundu.
Farklı dinlere hoşgörü ve cemaat idarelerine dokunmama İslamda bir dini kural olarak da ifade edildiği için, daha güçlü bir tatbikat bulmuş; Müslüman­lar gayrimüslimlere bu hakları tanırken kendi imanlarının gere­ğini yerine getirmenin bilinciyle davranmışlardır. Din olarak İs­lam, bu hoşgörüyü-teşvik etmiştir. Fatih, 'Bosna Rahipleri' için çıkardığı fermanda, onları ra­hatsız edecek herkes için Allah'ın lanetini dilemektedir. Müslü­ man, bir gayrimüslimin ibadet hürriyetine ve cemaat hayatına müdahale ettiği zaman, kendi inandığı dinin kurallarını ihlal etmiş olmaktadır. İslam devletlerinde dini hoşgörünün, devrin şartlarına göre, en ileri boyutlarda olmasının temelinde bu iman vardır.
Reklam
Zihinlerimizi dünyaya yeterince açabilmiş değiliz.
Sayfa 197Kitabı okudu
İslam'ın dünyayı fethetme ümidi, zorla İslamlaştırmayı içermez.
Sayfa 125Kitabı okudu
Pakistan'da İslam ve Siyaset
1912'deki Balkan Savaşımız sırasında büyük Müslüman şair- filozof İkbal'in ümmet dayanışması bilinciyle Türkleri desteklemek için yazdığı şiirler, bu kıtadaki ilk Müslüman siyasi hareketkenmesine yol açmıştır. İstiklal Savaşımızı desteklemek için Alt- kıta Müslümanlarının oluşturduğu "Hilafet Hareketi", hem İngiliz sömürgeciliğine karşı hem Hindulardan ayrı bir Müslüman siyasi bilincinin oluşmasını hızlandırmış ve Pakistan'ın bağımsızlık mücadelesinin başlangıcını teşkil etmiştir.
Sayfa 203 - Milliyet Yayınları, İstanbul, 1998.Kitabı okudu
İnsan, sahip olduğu ön zihniyete göre din- devlet- toplum ilişkilerine bakmaktadır.
45 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.