Meşrutiyet'ten Cumhuriyet'e İktidar Kavgaları ve Sanal İrtica

Abdullah Yıldız

Meşrutiyet'ten Cumhuriyet'e İktidar Kavgaları ve Sanal İrtica Sözleri ve Alıntıları

Meşrutiyet'ten Cumhuriyet'e İktidar Kavgaları ve Sanal İrtica sözleri ve alıntılarını, Meşrutiyet'ten Cumhuriyet'e İktidar Kavgaları ve Sanal İrtica kitap alıntılarını, Meşrutiyet'ten Cumhuriyet'e İktidar Kavgaları ve Sanal İrtica en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Birinci Büyük Millet Meclisi'nde ne kadar tanınmış muhalif varsa, hepsi birer bahane bulunarak İstiklal Mahkemeleri'ne getirilmiş ve bunların ekserisi birer surette cezalandırılmışlardı. İstiklal Mahkemeleri'nin en mühim icraatı, muhalefeti ve matbuatı susturmak ve ortadan kaldırmak olmuştur."   Ali Fuat Cebesoy
Sayfa 115Kitabı okudu
Radikal Yazarı Mine G. başörtüsü ile okula alınmayan öğrencilere şöyle bakıyor. (Radikal 28.2.1998): " ...bugün Türkiye'de kara çarşaf, yeşil bant, ipekli türban ve potur ve takke, bir ideolojinin üniformalarıdır. Günümüz koşullarında gamalı haçı savunmak neyse, türbanı ve çarşafı ve takkeyi savunmak odur.
Sayfa 37 - Yeni Dönem İrticâ Edebiyatı'ndan ÖrneklerKitabı okudu
Reklam
Diğer inkılaplara gösterilen tepkiler bir tarafa, halkın en çok tepkisini çeken inkılaplardan biri kılık- kıyafet değişikliği, yani "Şapka devrimi" oldu.
Sayfa 118Kitabı okudu
İmparatorluğun son nefeslerini verdiği bir dönemde Avusturya'da İçtihat dergisini çıkarmakta olan hızlı batıcı Abdullah Cevdet, "müslüman halkın kalkınması için gerekli çarelerin neler olduğunu" araştırmak üzere bir anket yapar ve bir Fransız edebiyatçısından şu esprili cevap alır: " Fermez le Coran, ouvrir le femmes",  yani "Kur'an-ı  kapa, kadınları aç!" Bu sözden hayli  etkilenen A. Cevdet küçük bir değişiklikle şöyle bir slogan üretir: "Hem Kur'an'ı, hem kadınları aç!"
Sayfa 16 - "İrticâ" Kavramının DoğuşuKitabı okudu
Bir "kültür devrimi" olarak görülüp yüceltilen, eğitimin ve bilginin yollarını halkın bütününe açacağı umulan harf devrimi, Fransa'dan alınma bir okul programıyla uygulamaya konuldu; ama devrimden tam 40 yıl sonra bile okuma-yazma bilmeyenlerin oranı %52'lerde idi." 
Sayfa 118Kitabı okudu
Terakkiperver Parti'nin kapatılma gerekçesi, kamuoyuna "irtica tahrikçiliği"  olarak takdim edilmiştir. Bu iddianın tek delili de Parti tüzüğünde yer alan "dini fikirlere ve inançlara saygı"  cümlesidir.
Sayfa 106Kitabı okudu
Reklam
24 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.