Modernite ve Holocaust

Zygmunt Bauman

Modernite ve Holocaust Gönderileri

Modernite ve Holocaust kitaplarını, Modernite ve Holocaust sözleri ve alıntılarını, Modernite ve Holocaust yazarlarını, Modernite ve Holocaust yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Onlar eylemle­rinin yalnızca parasal sonuçlarıyla ilgilenirler. Hedefleri paradır. Gir­dide ve son üründe olmak üzere iki uçta da yalnızca parayı görürler.
Sayfa 138Kitabı okudu
Bu tasarı­nın daima, estetik bir boyutu da vardır: Kurulacak ideal dünya, olağa­nüstü bir güzelliğin standartlarına uygundur.
Sayfa 125Kitabı okudu
Reklam
Modern soykırım, bir ama­cı olan soykırımdır. Düşmandan kurtulmak kendi içinde sonlanan bir amaç değildir. O bir araçtır: nihai hedeften kaynaklanan bir gereklilik, yolun sonuna varmak isteyenin atması gereken bir adımdır. Yolun so­nu ise daha iyi ve kökten farklı bir toplumun büyük hayalidir. Modern soykırım, kusursuz toplum taslağına uygun bir toplumsal düzeni sağ­lamaya çalışmak anlamına gelen sosyal mühendisliğin bir ögesidir.
Sayfa 124Kitabı okudu
Kitle kıyımı yeni bir icat değildir. Tarih, hep iki tarafa da zarar ve­ren ve mahvedici olabilen, sık sık açık şiddetle patlak veren, bazen kitlesel kıyıma götüren ve bazı vakalarda da tüm bir halkın ve kültü­rün yok edilmesiyle sonuçlanan kitlesel ve mezhepsel düşmanlıklarla doludur. Bu yönden bakarsak, bu gerçek, Holocaust'un benzersizliğini ortadan kaldırır.
Sayfa 121Kitabı okudu
Açıkçası, endişelenecek nedenler vardır, çünkü şu anda bildiği­miz, Holocaust'u olanaklı kılmış ve üstelik Holocaust'un olmasını önleyebilecek hiçbir şeyi içermeyen bir toplumda yaşadığımızdır. Holocaust'tan alınacak dersleri incelemek sırf bu nedenle gereklidir. Böyle bir incelemede, öldürülen milyonlarca insanın anısına övgüler düzmekten, katillerden hesap sormaktan, pasif ve sessiz kurbanların hala cerahatli ahlaksal yaralarını iyileştirmekten çok daha fazla şey vardır.
Sayfa 120Kitabı okudu
O güne dek, facia - yalnızca görünürde beklenmedik durumların bu hayret verici raslantısına bir ad vermek gere­kir çünkü - sessizce, görünürde zararsız aşamalarla, yavaş yavaş sızıp gelmişti. .. Ama geçmişe bakıp da her şeyi geri­ye doğru incelediğimizde, belirtilerin çoğalmasının yalnız­ca rastlantıya bağlı değil de, deyim yerindeyse, yeryüzüne birdenbire çıkmadan önce kabaran ve gürleşen bir yeraltı suyu gibi henüz hala gizli bir güçle yüklü olduğu açıkça gö­rülüyordu; gereken yalnızca geçmişe, o ilk uğursuz belirti­nin ortaya çıktığı zamana dönmek ve onun karşı konulmaz yükselişinin grafiğini, klinik tablosunu çizmekti.
Sayfa 115 - Juan Goytisolo, Savaş Sonrası ManzaralarıKitabı okudu
Reklam
263 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.