Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İbretler Kitabı, Arap ve Acem Dönemleri ve Bunların Çağdaşları Olan Büyük Eğemenlere İlişkin, Başlangıçtan Buyana Gelen Haberler Divan

Mukaddime 1

İbn-i Haldun

Mukaddime 1 Gönderileri

Mukaddime 1 kitaplarını, Mukaddime 1 sözleri ve alıntılarını, Mukaddime 1 yazarlarını, Mukaddime 1 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
366 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
31 günde okudu
Mukaddime - İbn-i Haldun
Önsöz anlamına gelen mukaddime İbn-i Haldun'un genel tarih alanında yazmış olduğu eserdir. Gayet tatmin edici olan bu eski eser okunmayı ve anlamayı hal ediyor.
Mukaddime 1
Mukaddime 1İbn-i Haldun · Onur Yayınları · 201151 okunma
Hıristiyanlar, gene yeniden, din konuları üzerinde ve Kristus (İsa) hakkında neye inanacakları konusunda ayrılığa düştüler. Gruplara ve mezheplere bölündüler, her biri hıristiyan hükümdarlar nezdinde bir­birlerine karşı destek aradılar. Her devrin kendi mezhebi vardı. En so­nunda bu mezhepler üç mezhep olarak toparlandılar: bunlar Melekîler (Melchites - Yunan katolikler); Yakubîler (Jacobites); Nesturîler (Nestoriens) . Onların sapkınlıkları üzerine tartışmalarla bu kitabın sayfalarını karartmak durumunda olduğumuzu sanmıyoruz, bunlar yeterince bi­liniyor zaten. Soylu Kuran'ın gösterdiği gibi bunların hepsi (hak dinin­ den olmayan) imansızlardır. Onlarla bu konuyu tartışmak bize düş­mez. İslam'a dönmek (ihtida etmek) ile (korunan olarak) cizye ödemek ya da ölüm arasında seçim yapmak onlara düşer.
Reklam
Ali'ye sordular, "Ebûbekir ve Ömer'in adı üzerinde hiçbir tartış­ma olmadığı halde neden sizin adınız üzerinde uyum sağlanamıyor?" Ali yanıtladı: Çünkü Ebûbekir ve Ömer benim gibi insanlara kumanda ediyorlardı, oysa ben sizin gibi kişilere kumanda ediyorum." İslam'ın ılımlaştırıcı etkisini anıştırıyordu.
Yasakoyucu (Muhammed) tez öfkelenirliği (gazabı) salt insanın böyle bir eğilimini yok etmek için mahkum etmez ki. Eğer bu eğilim tümüyle yok olsaydı insan ondan sonra gerçeği üstün kılamazdı ar­tık. Ondan sonra kutsal savaş olmazdı, ne de Tanrı kelâmını yücelt­mek. Muhammed, gazabı, Şeytanın ve kınanacak amaçların hizmetin­ de olduğu için yerdi, yoksa, Tanrının kendisinde var olan ve Tanrının hizmetindeki büyük kutsal öfkeyi yermedi ki. Bu övgüye değer gazab Peygamberin erdemlerinden biriydi.
Hükümdarlık yönetimi, monarşi, birlik ve dayanışmanın doğal he­defidir. Bir seçme işi değildir, isteme bağlı değildir, zorunluluk ve şey­lerin doğası sorunudur. Birlik anlayışı ve dayanışma, bütün yasalar ve bütün dinsel uygulamalar için, ve kitlelerden (cumhûr) beklenebilecek her şey için vazgeçilmezdir.
Dört yetenek göstermelidir: bilim, dürüstlük ('adâlat), yeter­lilik (kifâya - kifayet), ve her türlü muhakeme ve hareket kusurundan uzak olmak.
Reklam
Duayı (namazı) yöneten kişiye kıyasla imam denilmektedir: ger­çekten, halife de namazı yöneten kişi gibi izlenir ve örnek olarak alınır. Onun için halifeliğe "Büyük İmamlık" da denilmektedir.
Besbelli ki krallık ik­tidarı herkese düşmez. Bu iktidar, ancak, kendi adamlarını, tebaasını yönetenlere, vergileri toplayanlara, askeri seferler (bu'ûş) düzenleyebilenlere, sınırları koruyabilenlere ve hiç kimsenin egemenliği altında olmayanlara aittir. Krallığın geçerli anlamı budur.
Halkın, eskilerin (anciens) bizlerden daha büyük ve daha kuvvetli oldukları inancına katılmamak gerekir.
139 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.