Sekizinci Asırdan Onsekizinci Asra Kadar

Müsbet İlimde Müslüman Alimler

Mahmut Karakaş

Müsbet İlimde Müslüman Alimler Gönderileri

Müsbet İlimde Müslüman Alimler kitaplarını, Müsbet İlimde Müslüman Alimler sözleri ve alıntılarını, Müsbet İlimde Müslüman Alimler yazarlarını, Müsbet İlimde Müslüman Alimler yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Müslüman astronomlarının en eskisi olarak kabul edilen Ahmed, aynı zamanda Müslüman astronomlar içinde ilk rasad yapan ve ilk zeyc hazırlayandır Abbasi halifesi Mansur (754-775) ve Harun Reşid (786-809) in veziri Yahya Benekî (Ölm. 805) zamanında Cündişapur gehrinde rasadla uğraşmış ve bu rasadlarının sonucu olarak 803 tarihinde Müslüman âlimlerce hazırlanan ilk zeyci "el-Müstamel" adı ile hazıIrlamıştır. Bu eseri ile Yunan ve Hind eserlerini çok geride bırakmıştır.
Sayfa 123Kitabı okudu
Halbuki arsenik ve antimonun sülfatlarndan hazırlanmasını Cabir Bin Hayyan'a borçlu olduğumuz gibi, metallerin jeolojik oluşumu üzerine olan teori ve metallerin civa sülfür diye adlandırılan teorisi de kendisinindir.
Sayfa 115Kitabı okudu
Reklam
Avrupa'da "Geber" diye şöhret kazanmış olan Câbir bin Hayyan, birçok ilim dalında eserler vermiş olup, Kimya, felsefe, astronomi, matematik, tıp ve müzik ilimlerinde kitaplar yazmıştır, Yazdığı eserler o kadar çoktur ki, bunların hepsinin kendisine ait olduğu hakkında haklı olarak şüpheye düşenler vardır. Gerçi Kimyanın mucidi değildir amma, geliştiren ve bütün ömrünü bu ilme hasredenlerin en meşhurudur.
Sayfa 114Kitabı okudu
Müslüman ilk kimyager
Büyük bir zekâ ve hafızaya sahip olan Halid bin Yezid, belki de Müslümanlar arasında ilk defa din ilimleri dışında müsbet ilimlerden kimya tahsilini yapandır. Çünkü ilk tercümeler bu zatın ismi ile yapılmıştır. Devrinde ilk olarak Müslümanlar arasnda derin bir tıp ve kimya bilgisine sahip olan Halid bin Yezid'dir. Halid o sırada İskenderiye üniversitesinde yetişen kimya ilminin devrine göre üstadlarından sayılan "Meryanus'" adında bir Rum rahibini yanına çağırarak, bu rahipđen kimya ve tup ilmini öğrenmiş ve bu ilmin Arapça'ya naklini emretmiştir. Bu emri ile Halid Islâm medeniyetinin ilk meş'alesini yakmış ve en büyük hizmeti yapmıştır. Kimyayı, İstifan-ı Kadim adında biri Halid'in emri ile Arapçaya tercüme etmiştir. Bu tercüme İslam tarihinde ilk defa yapılan tercüme oluyor.
Sayfa 109Kitabı okudu
Kitap basma sanati yine Müslümanlar tarafindan Avrupa'ya tanıtlmıştur. Yoksa matbaanın kâşifi denildiği gibi Götenberg (1396-1468) değildir. Endülüs Emevi halifesi I. Abdurrahman (912-961) devrinde devlet dairelerinde resmi yazılar, bir çeşit aletle teksir (çoğaltılarak) edilerek gönderiliyordu. Fakat bu teksir aletinin nasıl olduğu henüz anlaşılamamıştır. Ayrıca bazı kitapların sabit mürekkeple yazılması ve bu yazıların hiç bir surete çıkmadığı bilinen bir gerçektir. Matbaa şeklinde harfler üzerinde kitap basma, Müslümanlar arasında biliniyordu. Meşhur tabib, devlet adamı ve tarihçi olan Reşideddin (Ölm. 1318'in yazdığı tarihinde, matbaa hakkında bilgi vermiş ve kullanılışını açıklamıştır.
Sayfa 100Kitabı okudu
Kâğıdın mucidi Müslümanlar değildir amma, yer yüzüne yayılmasına vasıta olan ve geliştirenler Müslümanlardır. XIII. asırda bütün İslâm ülkesinde kağıt fabrikaları vardı. Avrupalılar ise ancak, Şam kâğıdını Endülüs Müslümanlarında görüp kullandılar. İspanya'nın Hıristiyanlar tarafından zaptı sırasında, Endülüs Müslümanlarının kurdukları kâğıt fabrikaları da ellerine geçmişti. Bu suretle önce İspanyollar ve daha sonra Fransa ve diğer Avrupa milletleri kâğıt fabrikalarını ve kâğıt imalini öğrendiler.
Sayfa 100Kitabı okudu
Reklam
23 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.