Sekizinci Asırdan Onsekizinci Asra Kadar

Müsbet İlimde Müslüman Alimler

Mahmut Karakaş

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Ne zamanki Allah ﷻ ve Resulallah ﷺ 'e iman ve itâat azalmışsa, işte o zaman maddî ve manevî zararlara ve gerilemelere uğranılmıştır. Böyle zamanlarda eski cahiliye devrine dönüş göze çarpmaktadır.
Halbuki arsenik ve antimonun sülfatlarndan hazırlanmasını Cabir Bin Hayyan'a borçlu olduğumuz gibi, metallerin jeolojik oluşumu üzerine olan teori ve metallerin civa sülfür diye adlandırılan teorisi de kendisinindir.
Sayfa 115Kitabı okudu
Reklam
Avrupa'da "Geber" diye şöhret kazanmış olan Câbir bin Hayyan, birçok ilim dalında eserler vermiş olup, Kimya, felsefe, astronomi, matematik, tıp ve müzik ilimlerinde kitaplar yazmıştır, Yazdığı eserler o kadar çoktur ki, bunların hepsinin kendisine ait olduğu hakkında haklı olarak şüpheye düşenler vardır. Gerçi Kimyanın mucidi değildir amma, geliştiren ve bütün ömrünü bu ilme hasredenlerin en meşhurudur.
Sayfa 114Kitabı okudu
Kimya, doğrudan doğruya Müslüman âlimler tarafından kurulan bir ilim dalıdır. Kimyanın kâşifi de, geliştirenide Müslümanlardır.
Kâğıdın mucidi Müslümanlar değildir amma, yer yüzüne yayılmasına vasıta olan ve geliştirenler Müslümanlardır. XIII. asırda bütün İslâm ülkesinde kağıt fabrikaları vardı. Avrupalılar ise ancak, Şam kâğıdını Endülüs Müslümanlarında görüp kullandılar. İspanya'nın Hıristiyanlar tarafından zaptı sırasında, Endülüs Müslümanlarının kurdukları kâğıt fabrikaları da ellerine geçmişti. Bu suretle önce İspanyollar ve daha sonra Fransa ve diğer Avrupa milletleri kâğıt fabrikalarını ve kâğıt imalini öğrendiler.
Sayfa 100Kitabı okudu
Reklam
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.