Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Nefes Nefese

Ayşe Kulin

Nefes Nefese İletileri

Nefes Nefese iletilerini, Nefes Nefese okur görüşlerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Arkadaşlar, en sevdiğiniz veya unutamadığınız kitapları paylaşalım. okumamış olan arkadaşlara rehber olur. yorumlarınızı merakla bekliyorum. edit: arkadaşlar bu paylaşımı büyütmek adına kitaplar hakkında yorumlarınızı da iletebilir misiniz. ilk defa okuyacak olan arkadaşların bir fikri oluşabilir diye düşünüyorum. Kendi beğendiğim kitapları
Reklam
Ne kadar yalın ve doğru.
Neydi bu din? Selva'nın gözünde, insanların simalarında, ırk özellikleri gibi apaçık görünmeyen, kendi yüreğine de tam sinememiş bir aidiyet duygusu, bir seremoniler yelpazesiydi. Camilerde, kiliselerde, sinagoglarda sürdürülen ibadet ve dua fasılları... Oralara girilip huşu içinde Tanrı 'ya yakarılırken, onunla bütünleşirken, din ne hoş bir şeydi.
Nefes Nefese
Nefes Nefese
"Kaç ormandan geçti İçinde kaybolduğumuz o büyük takip İçimizde bunca gurbet dururken Yol ettik uzaktaki sılayı.."
Murathan Mungan
Murathan Mungan
Nefes Nefese
Nefes Nefese
/ s-298
Reklam
NEDİR BU DİN MESELESİ?
"Nedir bu din meselesi kuzum? İnsanları mutlu kılması gereken bir unsur, hayatımızın kâbusu olup çıkıyor." (Sayfa 57)
Nefes Nefese
Nefes Nefese
Ayşe Kulin
Ayşe Kulin
~KENDİMCE~ İnsanın anlam arayışını karşılayan, hayat ve ölüm gibi bilinmezleri açıklayan din; binlerce yıldır hem mutluluk kaynağı hem de acı. Din; insanları iyileştirmek, doğruya sevk etmek istese de, insan bunu yanlış anlar ya da anlamak istemezse dinin aracılığı mutluluk için değil acı için oluyor. Tabii bunda dinin bir suçu yok. Suç, dinle düzelmesi gereken ama dinle kendini daha da bozan insanın. Bu bozuluşun, ne yazık ki dine de olumsuz etkisi kaçınılmaz. Dinî kâbus görmemek için insanların önce dinle gelen düzenlemeleri ön plana almaktan ziyade; doğuştan gelen ve dinin ön plana çıkarmaya çalıştığı iyi, doğru hasletleri önemsemesi gerekiyor.
Ölüm Korkusu
"Ölümü nasıl da kahramanca karşılamaya hazır olduğunu düşündükçe ürperiyordu. Ölüm uzaktayken korkutmuyordu insanı. Ama tam karşınızda durup gözlerinizin içine baktığında, hemen kurtulmanız gereken amansız bir düşmana dönüşüyordu." (Sayfa 143)
Nefes Nefese
Nefes Nefese
Ayşe Kulin
Ayşe Kulin
~KENDİMCE~ Her canlıda bulunan bir içgüdü olan yaşama içgüdüsü tabii olarak ölümden kaçma isteğini körüklüyor. İnsan dışındaki canlılarda ölüm korkusu belki sadece yaşama içgüdüsü ile açıklanabilir. Ancak biz insanlar sadece yaşama içgüdüsüyle, yaşamı devam ettirme isteği ile ölümden korkmayız. Ölümden sonrası da bir bilinmez olduğu için son nefes korkutur bizi. Bunların üstüne bir de can çekişme, can verme acısı gibi şeyleri de düşününce... Ancak bildiğimiz kadarıyla yaşam olduğundan beri ölüm de var. Tam olarak bilinmeyen, net olarak tespit edilemeyen bir zamandan beri... Sonuç olarak; kaçınılmaz! Kaçınılmaz olandan korkarak ömür geçirmek manasız, sürekli düşünmek mantıksız. Fakat iyi yaşamak gerek, ölümü unutmadan... O an geldiğinde ise; Allah yardımcımız olsun!
Reklam
"Gezip tozmak için kendi dininden birini bulamadın mi sen koca İstanbul 'da.? demişti,Dogu'dan gelmiş bir genç,"Bizim oralarda olsa çoktan vurmustuk seni.""İptidalliginizle bir de iftihar mi ediyorsunuz?"diye sormuştu Selva."Kolaylıkla adam öldü rebiliyorsaniz nerede kaldı sizin Müslümanlığınız."
Nefes Nefese
Nefes Nefese
Ayşe Kulin
Ayşe Kulin
Okumak Özgürlüktür
"Acaba kafasının bir köşesine itinayla yerleştirilmiş o örf ve adet yumağından kurtulsa daha mı mutlu olurdu insan? Daha mutlu olmasa bile daha özgür olurdu şüphesiz, aldığı terbiyenin zinciri dolanmamış olaydı bileklerine." (Sayfa 270)
Nefes Nefese
Nefes Nefese
Ayşe Kulin
Ayşe Kulin
~KENDİMCE~ Gelenek ve görenekler, örf, adet ve ananeler... Kültürün oluşmasındaki temel yapı taşlarıdır. Bunlar yoksa kültür diye bir tanım yapılamaz. Çünkü bunlar yaşam şekillerine, sözlü kurallara, sanat tarzına, eğitime, aileye, zanaate... Kısacası insanın ve toplumun olduğu her alana etki ederler. Bu olguların oluşumu kısa süreli değildir. Diğer kültürlerin değerlerinden etkilenmiş ve değişime uğramış olabilirler ancak belli bir yörede, belli bir toplumda yetişen insanlarda yüzyıllar kadar süren bir zamanda oluşur ve olgunlaşırlar. Evet, çok eskidirler. Eskiden gelen kalıplardır. Birey yaşadığı toplumun kalıplarına doğar ve ona göre şekillenir. Bu kalıplardan hiçbir zaman tam olarak çıkılamaz. Ancak; düşünce şeklini değiştirebilmek, farklı kalıpları tanımak, anlayabilmek, farklı açılardan görebilmek mümkündür her zaman. Bunun için en kolay yol da okumaktır. Her konuda, her türde, her alanda, her kültürden okumak. Okumak özgürlüktür!
41 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.