Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

2000'li Yıllarda Türkiye 2. Kitap

Neoliberalizmin Tahribatı

Sungur Savran

Neoliberalizmin Tahribatı Sözleri ve Alıntıları

Neoliberalizmin Tahribatı sözleri ve alıntılarını, Neoliberalizmin Tahribatı kitap alıntılarını, Neoliberalizmin Tahribatı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
15-16 Haziran 1970 DİSK'e Bağlı Büyük İşçi Yürüyüşü
DİSK'in kurulmasından sonra 1970 yılına kadar grev sayısında artış meydana gelmesi, eylemlerin radikalleşmesi ve çalışma ilişkilerinde sendikal rekabetten dolayı gerginlikler yaşanması nedeniyle, dönemin Adalet Partisi Hükümeti, sanayileşmenin sağlanması ve ekonomik büyümenin gerçekleştirilmesi kaygılarının da etkisiyle (15-16 Haziran eylemlerine
Sayfa 149 - 1. baskı - Mayıs 2004
Devletin, Sendikaları Korporatist Hale Getirme Çabaları
1946 yılında Cemiyetler Kanunu'ndaki "sınıf esasına göre dernek kurma" yasağı kaldırılınca Türkiye'nin görece sanayileşmiş kentlerinde çok sayıda sendika kurulmaya başlandı. 1 946 yılında kurulan Türkiye Sosyalist Partisi (TSP) ve Türkiye Sosyalist Emekçi ve Köylü Partisi (TSEKP) bu sendikaların kurulmasına öncülük ettiler. Ancak, 16
Sayfa 142 - 1. baskı - Mayıs 2004
Reklam
Türkiye'nin Kısırdöngüsü Korporatizm; Sarı Sendikalaşma
Tüm sınırlılığına rağmen işçiler içinde özellikle 1930'lu yıllar ve 1946'da örgütlenmeye çalışan Komünist ve Sosyalist hareketin bu etkisiz ve sınırlı faaliyetleri 1951 yılındaki büyük tutuklama ile de tamamen sona ermiştir. Muhalif sendikacılar sık sık komünist olmakla suçlanmış, 1960 yılına kadar soğuk savaş politikasının baskısını hissetmişlerdir. Öyle ki DP yanlısı sendikalar zaman zaman "Komünizmi telin" mitingleri yapmışlardır. Sendikal hareket üzerindeki egemenlik çabaları daha çok DP ve CHP'nin arasında geçmiştir. Bu dönemin sendikal örgütlenmesinde meydana gelen en önemli gelişme 1952 yılında bir üst örgütlenme olarak Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (Türk-İş) kurulmasıydı. Türk-İş yönetimi, üye yapısının özelliği nedeniyle, 1952-60 dönemi boyunca muhalefetteki CHP ile iktidardaki DP arasında sıkışmıştır. Sendikalı işçilerin yarısını bünyesinde toplayan Türk-İş'i kontrol altında tutmak isteyen DP Hükümeti baskısını artırarak, 1957 yılından itibaren Türk-İş üzerindeki hakimiyetini pekiştirmiştir. Türk-İş'in büyük ölçüde kamu kesiminde örgütlü olması, iktidarda olan DP'nin bu hakimiyeti sağlamasını kolaylaştırmıştır.
Sayfa 143 - 1. baskı - Mayıs 2004
İşçi sendikalarına göre daha sınıfsal ve siyasal bir karaktere sahip olan kamu emekçileri, ücretlerin düşüklüğünden demokratikleşmeye, ülkede yaşanmakta olan Kürt sorununa kadar pek çok konuda taraf olmuş, isteklerini dile getirmiştir. Bu istekleri dile getirdikleri eylemlerde polis ve jandarmanın sert müdahaleleri ile karşılaşmış, yer yer önemli boyutlara varan çatışmalar yaşamışlardır.
Sayfa 161 - 1. baskı - Mayıs 2004