Ölüm ve Ötesi

İmam Gazali

Ölüm ve Ötesi Gönderileri

Ölüm ve Ötesi kitaplarını, Ölüm ve Ötesi sözleri ve alıntılarını, Ölüm ve Ötesi yazarlarını, Ölüm ve Ötesi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ata b. Yesar, Hz. Peygamber (s.a.v.)'in Ömer b. Hattab'a şöyle dediği rivayet ediliyor: «Ey Ömer! Öldüğünde kavmin seni yıkayıp, kefenleyip, kokuladıkları, sonra seni yüklenip o çukura bıraktıkları, sonra üzerine toprağı atıp seni defnettikleri zaman durumun ne olacak! Onlar senin yanından ayrıldıklarında sana Münker ile Nekir gelirler. Onların sesleri şiddetli, gök gürültüsü ve gözleri çakan şimşek gibidir. Tüyleri yerde sürünür. Kabri dişleriyle deşerler. (Veya teftiş ederler.) Ey Ömer! Bu durumda halin ne olacak?» (İbn Ebid Dünya (Mürsel) olarak)
Sayfa 45
«Kafir bir kimsenin kabrindeki azabı şudur: Onun üzerine 99 tinnin musallat kılınır. Tinnin'in ne olduğunu bilir misiniz? Tinnin yılan demektir. Bu yılanların her birinin yedi tane başı vardır. Kafiri sokarlar ve insanların haşre gönderildikleri güne kadar zehirlerini akıtırlar.» (İbn. Hibban, İbn Ebi Dünya, Hakim-i Tirmizi, Nevadir'ul-Usul)
Sayfa 44
Reklam
İlliyyin ve Siccin
Ebu Hureyre Hz. Peygamber'in şöyle buyurduğunu rivayet eder: «Mü'min sekerata girdiğinde, melekler ona içinde misk ve reyhan kırıntıları olan bir ipekli getirirler. Kılın yağdan çekildiği gibi onun ruhu cesetten çekilir ve onun ruhuna denilir ki: Ey itminana kavuşan nefis! Rabb'inin hükmüne razı ve Rabb'in de senden razı olduğu halde Rabb'ine dön! Ruhu çıktığında o misk ile reyhanın üzerine konur. İpekliye sarılır ve ruhu illiyyin'e gönderilir. Kafir, sekerata düştüğünde melekler onun için ateş közü bulunan siyah paçavra getirirler. Onun ruhu şiddetli bir çekilişle çekilir ve denilir ki: Ey habis nefis! Sana kızıldığı halde Allah'ın azabına doğru çık! Onun ruhu çıktığında o köz üzerine konur. Paçavraya sarılır ve Siccin'e götürülür.»
Sayfa 43
Abdullah b. Ubeyd bs. Umeyr (Ebu Haşim el-Mekki) bir cenazede Hz. Peygamber'in şöyle buyurduğunu rivayet eder: «Ölü kendisini teczih ve teşyi edenlerin adamlarının sesini işittiği halde oturur. Kabirinden başka bir şey onunla konuşmaz. Kabir ona der ki: Ey Ademoğlu! Sen benden, darlığından, pis kokumdan, dehşetimden ve kurtlarımdan sakındırılmadın mı; acaba benim için ne hazırladın?»
Sayfa 42
Ölümün manası sadece bir halin değişmesidir. Cesetten ayrıldıktan sonra ruh bakidir, ya azap görür veya nimet! Ruhun bedenden ayrılmasının manası, bedende tasarruf etmemesi ve bedenin onun itaatinden çıkması demektir.
Sayfa 40
Bir kavim de zannetmiştir ki insan, ölümle yok olur. Kabirde kaldıkça ne bir elem duyar, ne de bir sevap ile nimetlenir. Bu durum, tekrar dirilinceye kadar devam eder zannetmişlerdir. Başkaları da ruh'un baki olduğunu ölümle yok olmayacağını ceza ve mükafat görenin sadece ruh olduğunu, cesetlerin hiçbir şekilde diriltilemeyeceklerini iddia etmişlerdir. Bütün bu zanlar fasık ve haktan uzak zanlardır.
Sayfa 40
Reklam
Geri199
1.000 öğeden 991 ile 1.000 arasındakiler gösteriliyor.