Şam 1190-1350

Ortaçağ'da Bilgi ve Sosyal Pratik

Michael Chamberlain

Ortaçağ'da Bilgi ve Sosyal Pratik Hakkında

Ortaçağ'da Bilgi ve Sosyal Pratik konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.
0/10
0 Kişi
3
Okunma
Beğeni
317
Görüntülenme

Hakkında

Ortadoğu’nun kültürel yapısı ile toplumsal yapısı arasındaki ilişkiyi yeni bir yaklaşımla ele almayı amaçlayan Michael Chamberlain, elinizdeki eserinde, Ortaçağ Şam’ını mercek altına alıyor. Yazar, Avrupalı tarihçilerin, yabancısı oldukları toplumlara Avrupa merkezli kalıpları tatbik ettiklerini, ancak bu kalıpların, toplumsal gelişimi bilginin üretimi, dinî vesayet ve büyük aile yapılarına dayanan Ortaçağ İslâm toplumunu anlama ve açıklamada yetersiz kaldığını, hatalı değerlendirmelere sebebiyet verdiğini belirtiyor. Zira Ortaçağ İslâm toplumunda siyasi ve sosyal gücü ellerinde tutanlar, devlet kurumu yahut tüzel kişilerden ziyade toplumun ileri gelen aileleriydi. Yazar; toplumda statü ve güç kazanmaları ve elde ettikleri bu gücü, kendi aileleri içinde nesilden nesile aktarmada benzer stratejileri kullanmaları açısından Şam’ın eğitimli eliti ile askerleri arasında ilginç paralellikler kuruyor. Chamberlain; Latin Batı, Çin ve İç Asya’nın Çin nüfuzu altında kalmış hanedanlarına ilişkin elde ettiği verilerden hareketle, politik gücün o dönemdeki yapısını da analiz etmek suretiyle Ortadoğu’daki durumu dönemin Ortaçağ Avrasya’sı bağlamında ele alıyor.
Çevirmen:
Büşra Kaya
Büşra Kaya
Tahmini Okuma Süresi: 7 sa. 2 dk.Sayfa Sayısı: 248Basım Tarihi: Mayıs 2014Yayınevi: Klasik YayınlarıOrijinal Adı: Knowledge and Social Practice in Medieval: Damascus 1190-1350
ISBN: 9786055245252Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Reklam

Yazar Hakkında

Michael Chamberlain
Michael ChamberlainYazar · 1 kitap
Ortadoğu’nun kültürel ve toplumsal yapısı arasındaki ilişkiye yeni bir yaklaşım geliştirmek amacıyla araştırmalarını Ortaçağ Dımaşk’ı (bugünkü Şam şehri) üzerinde yoğunlaştırmıştır. Yazara göre, Avrupalı tarihçiler yabancısı oldukları toplumlara Avrupa merkezli kalıpları tatbik etmektedirler. Ancak meşru düzene ilişkin Batılı anlayışlar, toplumsal gelişimi bilginin üretimi ve dinî vesayete dayalı bulunan Ortaçağ İslâm toplumuna uymamaktadır. Zira Ortaçağ İslâm toplumunda siyasi ve sosyal gücü ellerinde tutanlar, devlet kurumu yahut tüzel kişilerden ziyade ileri gelen ailelerdir. Yazar, toplumda statü ve güç kazanarak bunu kendi aileleri içinde nesilden nesile aktarmada benzer stratejileri kullanmaları açısından Şam’ın eğitimli eliti ile askerleri arasında ilginç paralellikler kurmaktadır. Yazar, Latin Batı, Sung dönemi Çin’i ve İç Asya’nın Çin nüfuzu altında kalmış hanedanlarından elde ettiği verilerden hareketle politik gücün o dönemdeki yapısına işaret etmekte ve Ortadoğu’daki durumu dönemin Ortaçağ Avrasya’sı bağlamında ele almaktadır. Michael Chamberlain, Wisconsin (Madison) Üniversitesi’nde tarih profesörüdür. Araştırmalarını Ortadoğu’nun toplumsal ve kültürel tarihi ve karşılaştırmalı aile tarihi alanlarında yoğunlaştıran yazar, geç antik dönemden günümüze Ortadoğu ve Ortadoğu şehirleri, Osmanlı İmparatorluğu, 19. yüzyılda siyasi İslami hareketler, 19. yüzyılda Mısır ve Suriye konularında dersler vermektedir. Çevirisini yayınladığımız bu kitabından başka bu konularda kaleme aldığı makale ve kitap bölümleri bulunmaktadır.