Cebeci, Topcu, Top Arabacıları, Humbaracı, Lağımcı Ocakları, Kapukulu Suvarileri

Osmanlı Devleti Teşkilâtından Kapukulu Ocakları - II

İsmail Hakkı Uzunçarşılı

Osmanlı Devleti Teşkilâtından Kapukulu Ocakları - II Gönderileri

Osmanlı Devleti Teşkilâtından Kapukulu Ocakları - II kitaplarını, Osmanlı Devleti Teşkilâtından Kapukulu Ocakları - II sözleri ve alıntılarını, Osmanlı Devleti Teşkilâtından Kapukulu Ocakları - II yazarlarını, Osmanlı Devleti Teşkilâtından Kapukulu Ocakları - II yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Padişahlar sefere gittikleri zaman yürüyüşlerde Hünkârın veya serdar-ı ekrem olan vezir-i âzamın sağ tarafında sipah ve sol tarafında silahdar, sipahın sağında sağ ulûfecilerle sağ garibler yürürlerdi.
Sayfa 182 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
Kapukulu süvarilerinin silahları, ok, yay, kalkan, harbe veya mızrak ile bellerine taktıkları balta, pala veya hançerle atlarının eğer kaşına asılmış olan gaddare denilen geniş yüzlü kısa kılıç ve bozdoğan ismi verilen yuvarlak başlı bir ağaç topuz idi. Bellerindeki ok kiselerinde okları vardı.
Sayfa 178 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
Reklam
Kapukulu suvarileri de yeniçeriler gibi hükümdarın şahsına mahsus atlı kuvveti idiler. Derece ve maaş itibariyle mevkileri yeniçerilerden daha yüksek idi; fakat hükûmet üzerindeki nüfuzları ve harpteki ehemmiyetleri itibariyle yeniçeriler daha ilerde idiler.
Sayfa 137 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
Humbaracı ocağı, aslen Fransız olub ( 1142 H. 1729 M. ) senesinde Türkiye'ye iltica eden Fransız asılzadelerden ve Fransa kralı hanedanından Burbonlara mensub olan ve müslüman olduktan sonra Ahmed ismi verilen Kont Bonneval tarafından ıslah ve tanzim edilmiştir.
Sayfa 118 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
Osmanlılarda ilk top kullanılması, tarihî vekaiye nazaran on dördüncü asrın son yarısından başlar. Gazi Hünkâr birinci Murad Bey zamanında ve birinci Kosava muharebesinde top kullanılmış olduğunu ve Haydar isminde bir topçunun bulunduğunu biliyoruz.
Sayfa 35 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
Bir yere ordu konduğu zaman Cebeciler kanun üzere ordunun merkez cebhesinin gerisinde bulunurlardı.
Sayfa 15 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
Reklam